Δελτίο τύπου Επιμελητηρίου Κιλκίς
Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της έγκαιρα αιτήθηκε την απόσυρση του άρθρου 20 του νομοσχεδίου, για την επιβολή ψηφιακού τέλους επί των συναλλαγών με το οποίο επιβαρύνονται οι συνδρομές των μελών επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων, σωματείων και επιμελητηρίων.
Με το άρθρο αυτό επανέρχεται, με τη μορφή του ψηφιακού τέλους, η υποχρέωση καταβολής ενός έμμεσου φόρου στις συνδρομές των επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων, σωματείων και επιμελητηρίων, σε οργανώσεις όπου η συμμετοχή είναι πρωτίστως εθελοντική ενώ ο σκοπός τους (πολιτιστικός, συνδικαλιστικός, κοινωνικός κλπ) είναι μη κερδοσκοπικός. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν απασχολούν μόνιμο προσωπικό και το σύνολο των διοικητικών διαδικασίων στην συντριπτική τους πλειοψηφία , διεκπεραιώνεται από τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων .
Σημειωτέον ότι με την εν λόγω ρύθμιση δεν επιβάλλεται μόνο μια επιπρόσθετη επιβάρυνση επί των συνδρομών των μελών τους, αλλά και μια ιδιαίτερα βαριά διοικητική διαδικασία που είναι η μηνιαία απόδοση του, η οποία μάλιστα εάν δεν πραγματοποιηθεί εμπροθέσμως επισύρει ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα. Δηλαδή αφενός περιορίζονται τα έσοδα με τα οποία καλύπτονται τα στοιχειώδη λειτουργικά κόστη των οργανώσεων αυτών, αφετέρου αυξάνεται δυσανάλογα και το κόστος συμμόρφωσης.
Η θεσμοθέτηση του ψηφιακού τέλους , αναμφίβολα θα αποτελέσει μία επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση η οποία σε κάθε περίπτωση σταδιακά θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της οργανωμένης συλλογικής έκφρασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Αιτούμεθα από το Υπουργείο Οικονομικών να ακούσει το δίκαιο αίτημά μας και άμεσα να προβεί στην απόσυρση του άρθρου 20 από το επίμαχο νομοσχέδιο, έτσι ώστε το ψηφιακό τέλος συναλλαγών να μην ισχύσει για τις καταβαλλόμενες συνδρομές σε επαγγελματικά επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία, ούτε βέβαια να επιβαρυνθούν αυτές οι συνδρομές από οποιοδήποτε άλλο φόρο στο μέλλον.
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Χατζημλάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.