Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Ουδαμού της γης… ουδέ ο Μἐλανας δρυμός - Στην πανέμορφη Κούπα Παιονίας

Πανοραμική άποψη της Κούπας

Του Βασίλη Αθανασιάδη
Το πρωί της Κυριακής 
26 Μαΐου 2024, πραγματοποιώντας μια διαδρομή 34 χιλιομέτρων από το Πολύκαστρο, μέσα από τις πανέμορφες-καταπράσινες βορειοανατολικές πλαγιές του Πάικου, στις 09:30 το πρωί βρεθήκαμε στον οικισμό της Κούπας, της Κοινότητος Σκρά του Δήμου μας.

Κρυμμένη μέσα στο δάσος, μέσα σε αιωνόβιες καρυδιές, καστανιές, κερασιές, πλατάνια, και κάθε είδους δέντρα σε υψόμετρο 750 μέτρων και με πανοραμική θέα, απ΄το σημείο της πλατείας του Δημοτικού Σχολείου (σήμερα στέγη Πολιτιστικού Συλλόγου), προς τον κάμπο του Πολυκάστρου, είναι το στολίδι του Πάικου, η πανέμορφη Κούπα.

Λίγες φορές επισκέφθηκα την Κούπα και πρώτη φορά μήνα Μάιο, ομορφιά απερίγραπτη, πράσινο παντού, δέντρα ανθισμένα ή φορτωμένα με καρπούς, τα αγριολούλουδα σαν ένας πίνακας ζωγραφικής και από παντού να ακούς τον ήχο των νερών που κατηφορίζουν από τις πλαγιές και τις πολλές νερομάνες-πέτρινες βρύσες.
Η πρώτη, δίκρουνη, βρύση στην είσοδο του χωριού.
Δίπλα υπάρχει μεγάλο και καλαίσθητο κιόσκι.

Κατασκευή του Συνεταιρισμού Δάσους Κούπας

Κοιτώντας ψηλά, προς τα δυτικά πέρα και πάνω από τα Σπίτια του οικισμού, το πράσινο συναντά το γαλάζιο του ουρανού και τ΄ άσπρα σύννεφα στην κορυφογραμμή, εκεί αναζητώ μια από τις πηγές την απαρχή του μεγάλου ρέματος (Κοτζά Ντερέ), που στην πορεία του συγκλίνουν πολλά μικρότερα ρέματα πριν καταλήξει στη λίμνη του “μεταλλείου” και στον Αξιό.

Κλείνω τα μάτια και στο νου μου έρχονται τα γραφόμενα του γνωστού Γερμανού ιστοριοδίφη, περιηγητή και πολιτικού Γιάκοβ Φαλμεράιερ (γνωστός για τις ανθελληνικές του θεωρίες), ο οποίος μετά την επίσκεψή του στον αλησμόνητο Πόντο και στην Παναγία Σουμελά (19ος αιώνας), μαγεμένος από τις ομορφιές του τόπου, αναγράφει, “ουδαμού της γης, τοιούτον κάλος, ουδέ ο Μέλανας δρυμός..”

Εκστασιασμένος από αυτή την ομορφιά, από αυτόν τον παραδεισένιο τόπο, απ΄τον οικισμό διαμάντι του Δήμου μας, στο οποίο γίνονται σημαντικά έργα οδοποιίας με κυβόλιθους και πλακοστρώσεις, που συνδέουν δρόμους του οικισμού από μια από τις πολλές όμορφες βρύσες μέχρι την πλατεία του σχολείου και το ηρώο (το μπαλκόνι της Κούπας).

Με το σπουδαίο έργο που επιτελούν o Συνεταιρισμός του Δάσους Κούπας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κούπας, "ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΤΗΣ ΚΟΥΠΑΣ" με τις δράσεις τους, που ξεχειλίζουν από αγάπη για τον τόπο τους, προβάλλουν συνεχώς αυτόν τον πανέμορφο τόπο, του Δήμου μας και τον καθιστούν ευρύτερα γνωστό, για την ομορφιά του ομολογώ δεν συγκρίνετε με άλλον “ουδαμού της γης”.

Μία επίσκεψη θα σας πείσει.

Αφορμή της επίσκεψης μας ήταν η προγραμματισμένη εκδήλωση/περίπατος στη φύση, την Ημέρα Προστατευόμενων Περιοχών – Πάρκων της Ευρώπης (Europarc Day 2024), Κυριακή 26 Μαΐου, που οργάνωσε ο Συνεταιρισμός Διαχείρισης του Δάσους Κούπας σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Κούπας.



Με αφετηρία τη μεγάλη βρύση του χωριού, οι μετέχοντες ξεκίνησαν για ένα από τα πιο παλιά και ταυτόχρονα πιο γραφικά μονοπάτια του: αυτό που οδηγεί στη Βάλια Ντι Νάπαρτι το κατεξοχήν σημείο του δάσους που οι κάτοικοι ταυτίζουν με το ποτάμι τους και που συχνά -επί το αυθεντικότερο- το αποδίδουν ως σκέτο «βάλι».
Το σημείο εκκίνησης, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία 

Πρόκειται για σημείο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που παραδοσιακά λειτουργούσε και ως σημείο δοκιμασίας για το ποιος θα είχε την τόλμη να βουτήξει στα κατάκρυα νερά του, πράγμα που ήδη βρίσκεται στα σχέδια των διοργανωτών να αναβιώσει.
Η πορεία ξεκίνησε


Πορεία μέσα στο δάσος

Η πορεία συνεχίζεται, οπισθοφυλακή Γιάννης Κίτης


Μέσα στο δάσος γέφυρα και από κάτω το ποτάμι.
Απερίγραπτη ομορφιά

Ανηφορική πορεία προς τον ουρανό. Φανταστική εικόνα
Και η επιστροφή

Από εκεί, η πορεία συνέχισε με θέα τα φαράγγια που σχηματίζει ο ποταμός και με τελικό προορισμό το προαύλιο του πολιτιστικού κέντρου όπου ακολούθησε το καθιερωμένο τσιμπούσι, ευγενική προσφορά του Συλλόγου.
Το τσιμπούσι στο χώρο της πλατείας του Σχολείου
Το τσιμπούσι συνεχίζεται, σε πρώτο πλάνο οι ψηστιέρηδες
Γιάννης Δέτσικας και Γιώργος Κουκουλεκίδης,
τέλειοι στα καθήκοντα τους
Το παρών του έδωσε στην εκδήλωση μετά της συζύγου του
ο Δήμαρχος μας κος Κώστας Σιωνίδης
Στο μέσον ο γράφων, δεξιά Κ. Αθανασιάδης περιπατητής του δάσους(κάτοικος Στοκχόλμης)
αριστερά επί των "καυσίμων"(γράπα,κρασί, ρετσίνα) ο κ. Τσἀφας

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές αυτής της πανέμορφης και τόσο επιτυχημένης από κάθε άποψη εκδήλωσης, τα Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Διαχείρισης του Δάσους Κούπας και του Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Κούπας “Το Μελίσσι”, ιδιαίτερα και προσωπικά ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ την κα Αννέτα Κίτη και τον κο Γιάννη Κίτη για τον αγώνα τους, για την προβολή της πανέμορφης Κούπας και για την άψογη φιλοξενία όλων που βρεθήκαμε εκεί.

Συγχαρητήρια και στους κ.κ. Γιάννη Δέτσικα και Γιώργο Κουκουλεκίδη για τα υπέροχα ψητά που επιμελήθηκαν και τα απολαύσαμε όλοι.

Ευχόμαστε στους συντελεστές να είναι γεροί και περιμένουμε τις επόμενες εκδηλώσεις τους.


* Οι φωτογραφίες από την ανάρτηση του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κούπας "Το μελίσσι της Κούπας".

** Ιδιαίτερη χαρά για εμένα η συνάντηση με τον κ. Στέφανο Έππα πρώην Πρόεδρο της Κοινότητος Σκρά καθώς και με τον κ. Ξενοφώντα Στεργιάδη βετεράνο Πολιτικό και Νομικό του Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.