Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Οξεία νεφρική βλάβη

Γράφει η Πασχαλιά Καρακώστα*
Ειδικός Νεφρολόγος
Οι νεφροί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών του οργανισμού και της περίσσειας των υγρών του. Όταν η λειτουργία τους είναι ελαττωμένη, τα επίπεδα αυτών των ουσιών αυξάνονται στο αίμα, προκαλώντας συμπτώματα, όπως είναι κόπωση, ναυτία, σύγχυση, οίδημα.

Η Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ) είναι μια σοβαρή κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι λοιμώξεις, οι τραυματισμοί, οι τοξικές ουσίες, τα φάρμακα, καθώς και από πιο σοβαρές καταστάσεις που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στους νεφρούς. Η ΟΝΒ αποτελεί επείγουσα κατάσταση, απαιτώντας άμεση ιατρική παρέμβαση για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών.

Τα Αίτια της ΟΝΒ διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες : προνεφρικά, νεφρικά και μετανεφρικά. Τα προνεφρικά αίτια σχετίζονται με μειωμένη παροχή αίματος στους νεφρούς, συνήθως λόγω αφυδάτωσης, αιμορραγίας ή σηπτικής καταπληξίας. Τα νεφρικά αίτια αφορούν παθήσεις των νεφρών από λοιμώξεις, φάρμακα. Τα μετανεφρικά προκύπτουν από απόφραξη στην αποβολή των ούρων, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις λίθων, διόγκωσης προστάτη, όγκων.

Η Διάγνωση της ΟΝΒ βασίζεται σε κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόγνωση των ασθενών. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη διόρθωση της υποκείμενης αιτίας, τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών και σε σοβαρές καταστάσεις την υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας με την αιμοκάθαρση.

Η Πρόληψη της ΟΝΒ είναι εξίσου σημαντική και εδώ η συμβολή του Νεφρολόγου είναι καθοριστική. Ο Νεφρολόγος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου για ΟΝΒ, καθώς και στην πρόληψη αυτής. Οι ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για ΟΝΒ, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης), χρήζουν τακτικής παρακολούθησης.

Η παρακολούθηση από τον Νεφρολόγο και η έγκαιρη παρέμβασή του σε περιπτώσεις επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας είναι βασικά στοιχεία για την πρόληψη της ΟΝΒ και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

* Πασχαλιά Καρακώστα
Ειδικός Νεφρολόγος
-Εξειδικευθείσα στη ΜΕΘ Γ.Ν.Θ. Αγίου Παύλου
- ΙΑΤΡΕΙΟ: 25ης Μαρτίου 4 (πεζόδρομος)- Κιλκίς
Τηλ.: 6945491151

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.