Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Υποψήφιος για την Ευρωβουλή ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης
Υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του ΓΡΗΓΟΡΗ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗ, καθηγητή Οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ. Μερικές γενικές παρατηρήσεις.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ μας κακοδαιμονία αποτυπώνεται και στην επιλογή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η άλλη ένδειξη είναι εκείνη του "ψηφοδελτίου επικρατείας" στις εθνικές εκλογές.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ υποσκάπτουν με αντιπολιτικά κριτήρια τον ίδιο τον θεσμικό χαρακτήρα τους: επιλέγοντας με ψηφοθηρικά, ωστόσο με αμφισβητήσιμα αποτελέσματα, κριτήρια υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συγκρότηση ψηφοδελτίου υποφέρει από μικρόθωρες στοχεύσεις προσωρινής προσέλκυσης ψηφοφόρων. Και στις ευρωεκλογές.

ΕΧΟΥΜΕ εδώ, όπως και στις μεγάλες περιφέρειες της Αττικής στις εθνικές εκλογες, την επιστράτευσης διαφόρων προσώπων από το χώρο του (τηλε-)θεάματος και του αθλητισμού. Ακόμη δεν είδαμε επιστράτευση "αστέρων" του ψηφιακού κόσμου, ωστόσο, ο δρόμος προς μια τέτοια κατάληξη δεν φαίνεται να είναι μακρύς για πολύ χρόνο ακόμη. Ήδη πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων λειτουργούν ως influencer. (Επ' αυτού, άλλη φορά)

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ της πασαρέλας των αστέρων του (τηλε-)θεάματος επαναλαμβάνεται και σε τούτες τις εκλογές. Δυστυχώς. Δυστυχώς, διότι η κατάσταση πανευρωπαϊκά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Από κάθε άποψη.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ και ο πόλεμος άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τους πολιτικούς ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι ρευστή και για αυτό επικίνδυνη. Εθνικά, ευρωπαϊκά, παγκόσμια.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυριαρχείται στους κύκλους των ιθυνουσών τάξεων, από το ζήτημα του πολέμου. Οι συνέπειές του, άμεσες, αλλά κυρίως, μακροπρόθεσμες και μακροϊστορικές αποτελούν τη βάση όλων των αγωνιών και προβληματισμών για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ μας καταδυναστευόμαστε από ένα είδος φλύαρης ομφαλοσκόπησης, η οποία μας εμποδίζει - αναφέρομαι στην δημοσιότητα ως βασικό στοιχείο της δημοκρατίας - να δούμε πέρα από τη μύτη μας. Οι Έλληνες πολίτες, γυναίκες και άνδρες, γνωρίζουν όλο και λιγότερο πράγματα για τον σύγχρονο κόσμο. Και αυτό είναι ευθύνη του απροσάρμοστου και αναχρονιστικού πολιτικού συστήματος (κόμματα, εκπαιδευτικό σύστημα, συνδικαλιστικό κίνημα, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακή έρευνα κ.ο.κ.)

ΕΤΣΙ είτε προφασιζόμαστε ότι βρισκόμαστε στην "σωστή πλευρά της ιστορίας", για να μην αναμετρηθούμε με τις συνέπειες των πράξεων μας, είτε καταφεύγουμε στην λογοδιάρροια παρανοϊκών - φαινόμενο παλιό και μελετημένο στη μήτρα του τηλεοπτικού κόσμου, τις ΗΠΑ - που αντλούν ψήφους "κάνοντας ταληράκια" στο κοινό τους τι "πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο", βυθίζοντας ακροατές-θεατές στον αποβλακωτικό κόσμο των θεωριών συνωμοσίας, είτε αρκούμαστε σε "ελιτίστικες" αντιδημοκρατικές, αντιλαϊκές αντιλήψεις "κατακεραυνώνοντας" το "πόπολο", ότι δεν (τους) καταλαβαίνει.

ΕΤΣΙ, κάποιοι εξυπνάκηδες με πρόφαση τον λαϊκισμό ισοπεδώνουν τα δικαιώματα των λαϊκών τάξεων. Και αυτοί καλούν τούτη την αθλιότητα τους, "ευρωπαϊσμό". Το ιδεολόγημα αυτό ουδεμία σχέση έχει με την προοπτική της Ευρώπης και των λαών της.

Ο "ΕΥΡΩΠΑΙΣΜΟΣ" είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός αφηγήματος για εσωτερική κατανάλωση, για να συγκαλυφθεί η λεηλασία του εθνικού πλούτου, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η συνεχιζόμενη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, η φυγή του επιστημονικού και τεχνικώς καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, η καταστροφή της ελληνικής επαρχίας, οικονομικής και φυσικο-περιβαλλοντικής (διάλυση του πρωτογενούς τομέα, δημογραφική αποψίλωση της περιφέρειας, οικολογική επιβάρυνση με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη), της γενικότερης, σημερινής και μελλοντικής, ασφάλειας της χώρας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΓΙΑ αυτά ενδιαφερόμαστε όταν αναφερόμαστε σε ευρωπαϊκή προοπτική: και τούτο δεν είναι λάθος. Ούτε εσωστρέφεια. Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η προοπτική διαχείρισης και των τοπικών προβλημάτων. Στην πολιτική διαχειριζόμαστε, δεν επιλύουμε προβλήματα. Η πολιτική είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο προσανατολισμός.

ΑΥΤΟ είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να το επιλύσουμε, αποφασίζοντας προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, στην οποία θέλουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα. Υπάρχουν για αυτό περισσότερες προοπτικές διαχείρισης και αυτές καθορίζουν τα "δεξιά" ή "αριστερά" χαρακτηριστικά των όποιων επιλογών μας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ πολιτική τάξη δεν έχει, τούτη την ιστορική συγκυρία, συγκεκριμένη κατεύθυνση, συγκεκριμένη προοπτική. Άγεται και φέρεται από "τυχαία" γεγονότα που επιφέρουν οι συγκρούσεις των κυρίαρχων δυνάμεων. Κοντολογίς, δεν έχουν εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνική εικόνα της σημερινής κατάστασης. Ούτε και ανάλογες πολιτικές επιλογές.

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη ο ευρωσκεπτικισμός προελαύνει και στη χώρα μας. Ο φασισμός, σε διάφορες εθνικές εκδοχές, εμφανίζεται απειλητικά και αναγγέλλει τη διάλυση της Ευρώπης. Όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά της Ευρώπης και των λαών της. (Επ΄

αυτού θα επανερχόμαστε τακτικότερα)

Η ΠΙΘΑΝΗ εκλογή του Donald Trump αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο (και επ΄ αυτού θα επανέλθουμε) για την Ευρώπη και το μέλλον της.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ του προσανατολισμού της Ε.Ε. στο πλαίσιο των γενικότερων ανακατατάξεων στον κόσμο. οφείλει να είναι κεντρικό στον προεκλογικό αγώνα διότι αφορά και τον εθνικό προσανατολισμό της πατρίδας μας.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ στιγμή είναι κρίσιμη. Η μάχη απέναντι στις δυνάμεις της αντιδραστικής και φασιστικής Δεξιάς και ενάντια στο αντιδημοκρατικό κατεστημένο των Βρυξελλών θα πρέπει να είναι κοινή για όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού, αριστερού σοσιαλιστικού και προοδευτικού τόξου. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

ΜΕ ΒΑΣΗ τούτο το αρχικό σκεπτικό κρίνω ότι η υποψηφιότητα του ΓΡΗΓΟΡΗ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗ, μια υποψηφιότητα "βαριού βιογραφικού", αλλά με έντονα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, έρχεται να προσθέσει συμβολικό κεφάλαιο στον αγώνα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, απέναντι σε όσα εγκληματικά και επικίνδυνα συμβαίνουν στην χώρα μας. αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ του ΓΡΗΓΟΡΗ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗ θα είναι ευεργετική και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ακόμη πιο ευεργετική θα είναι η πολύμορφη παρουσία των στελεχών της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ στον προεκλογικό αγώνα.

ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ με σεβασμό προς όλες τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του ευρύτερου χώρου και με την ανάλογη σοβαρότητα και εντιμότητα, προς όλους τους πολίτες, γυναίκες και άντρες, θα συμβάλλουμε στον προεκλογικό αγώνα με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοίξει με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών o δρόμος για να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για τον εκδημοκρατισμό της πατρίδας μας, στο πλαίσιο ενός νέου "συνταγματικού πατριωτισμού", για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την ανασυγκρότηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, την ηγεμονία των ιδεών του διαφωτισμού και του σοσιαλισμού στην πατρίδα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι οργανωτικός γραμματέας της ΣΟΣΙΑΛΙΣTΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ( www.sopro.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.