Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Ερώτηση Π. Παππά, για τα μισθολογικά και υπηρεσιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο νομό Κιλκίς

Δελτίο τύπου Π. Παππά
Ερώτηση για τα μισθολογικά και υπηρεσιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο νομό Κιλκίς, κατέθεσε ο Βουλευτής Κιλκίς ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Πέτρος Παππάς.

Η κοινοβουλευτική ερώτηση που απευθύνεται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, συνυπογράφεται από επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη για θέματα Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτήν ο Πέτρος Παππάς θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με την άνιση μεταχείριση που υφίστανται ως προς τη λήψη επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών οι αστυνομικοί, που υπηρετούν στο Νομό Κιλκίς. Επιπλέον ζητεί επανεξέταση και βελτίωση των διατάξεων που διέπουν το μισθολογικό καθεστώς των αστυνομικών και ζητά απαντήσεις σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) από τη Διοίκηση αναφορικά με τις περικοπές που υπέστησαν οι μισθοί των αστυνομικών από το έτος 2012 και μετά.

Ο Πέτρος Παππάς δήλωσε, ότι ασκεί κοινοβουλευτικό έργο λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που αφορούν την ισότιμη εργασιακή και μισθολογική τους αντιμετώπιση σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Υπογραμμίζει ότι θέτει τα θέματα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να αρθούν οι υφιστάμενες αδικίες προς το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στο νομό Κιλκίς και προς το σκοπό της πλήρους και αναλυτικής πληροφόρησης του κοινοβουλευτικού σώματος και των πολιτών

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Μισθολογικά ζητήματα και άνιση αντιμετώπιση των αστυνομικών που υπηρετούν στο Νομό Κιλκίς»

Το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας, οι γυναίκες και άντρες αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί, συνοριακοί φύλακες και πολιτικοί υπάλληλοι, ασκούν τα καθήκοντά τους υπό δύσκολες και ιδιάζουσες συνθήκες. Η ίδια τους η ζωή τίθεται συχνά σε κίνδυνο, καθώς κύριο μέλημα κατά την εργασία τους αποτελεί η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία.

Η προληπτική αστυνόμευση, η εξιχνίαση εκατοντάδων εγκλημάτων κάθε χρόνο, η αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκλημάτων αλλά και η διαχείριση αδικημάτων με έντονη κοινωνική διάσταση όπως αυτά της ενδοοικογενειακής βίας ή της κακοποίησης ζώων αποτελούν καθημερινή μέριμνα των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία σε όλη την Επικράτεια.

Παρότι παραμένει ένας ζωντανός Οργανισμός που εξελίσσεται στο χρόνο και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει επιλύσει μια σειρά μισθολογικών ζητημάτων και αδικιών που αφορούν το προσωπικό της.

Ο εξορθολογισμός των μισθών και των επιδομάτων του προσωπικού είναι επιβεβλημένος υπό το καθεστώς διαρκών ανατιμήσεων, ακρίβειας και αλλεπάλληλων αυξήσεων του πληθωρισμού. Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του μισθολογίου καθώς και εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές που υπέστησαν οι μισθοί των αστυνομικών από το έτος 2012 και μετά. Με τα τρέχοντα μισθολογικά δεδομένα, η μεγάλη βάση του Αστυνομικού Σώματος που αποτελείται από νέους υπηρετούντες, έχει αδικηθεί κατάφωρα, καθώς αμείβεται με μισθό που δεν επαρκεί για να καλύψουν βασικά έξοδα διαβίωσης, στέγασης και μετακίνησης, ιδίως αν υπηρετούν σε απομακρυσμένους νομούς ή στα σύνορα της χώρας, όπως στο νομό Κιλκίς.

Ομοίως επιβεβλημένη κρίνεται και η αύξηση της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση, η οποία από τότε που θεσπίστηκε, έχει παραμείνει αμετάβλητη και αντιστοιχεί σε ποσά που ουδόλως ανταποκρίνονται ή αποζημιώνουν τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες άσκησης υπηρεσίας των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τέλος, όσον αφορά την καταβολή επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών σημειώνεται το εξής παράδοξο: Παρότι το εν λόγω επίδομα λαμβάνουν αστυνομικοί που υπηρετούν στον Έβρο, στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπηρετούν σε υπηρεσίες του νομού Κιλκίς, εντούτοις οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο νομό Κιλκίς δε λαμβάνουν αυτό το επίδομα. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη δυσμενή διάκριση αλλά και ισχυρό αντικίνητρο για την οικειοθελή μετακίνηση προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στον ακριτικό νομό Κιλκίς.

Με βάση τα ως άνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

Με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει την άδικη μεταχείριση που υφίστανται οι αστυνομικοί στον απομακρυσμένο και παραμεθόριο νομό Κιλκίς, σε σχέση με συναδέλφους τους που υπηρετούν σε έτερες παραμεθόριες περιοχές αλλά και με δημοσίους υπαλλήλους του νομού Κιλκίς, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα παραμεθορίου;

Υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης και βελτίωσης των διατάξεων που διέπουν το μισθολογικό καθεστώς των αστυνομικών;

Με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει η Διοίκηση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές που υπέστησαν οι μισθοί των αστυνομικών από το 2012 και μετά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παππάς Πέτρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Μάλαμα Κυριακή

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.