Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

ΕΛΜΕ Κιλκίς: Κάτω τα χέρια από τα Κέντρα Πρόληψης

Ψήφισμα ΕΛΜΕ Κιλκίς
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εξελίξεις οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο την ύπαρξη και λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και υποβαθμίζουν συνολικά τις υπηρεσίες και τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης στο χώρο των εξαρτήσεων.

Στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 στις «Καταργούμενες διατάξεις», για τα Κέντρα Πρόληψης, επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα, καταργείται το άρθρο 61 του Νόμου 3459 (2006), το οποίο και διατηρήθηκε στο νόμο 4139 του 2013. Νόμος με τον οποίο περιγράφεται και το υφιστάμενο καθεστώς στα Κέντρα Πρόληψης ως σήμερα, καθώς προβλέπεται η πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών).

Καταργείται επίσης το άρθρο 60, παράγραφος 4, του νόμου 4139, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης.

Τα Κέντρα Πρόληψης μέχρι το 2027, μένουν μετέωρα χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα, στα χέρια του νέου οργανισμού. Μετά το 2027, δεν υπάρχει καμία δημόσια χρηματοδότηση. Καμία εξασφάλιση λειτουργίας. Το μόνο που διατηρείται είναι η παρούσα σύμβαση μέχρι το 2027, η οποία στο νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται ότι λήγει αυτοδίκαια χωρίς να προβλέπει καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Κιλκίς στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην πρόληψη και απαιτεί από την κυβέρνηση να επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου που πρόκειται να μπει σε διαβούλευση.

Συγκεκριμένα:

· Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο– να συζητηθούν εξαρχής τα άρθρα που αφορούν την πρόληψη. Ο διάλογος να γίνει από μηδενική βάση.

· Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της Πρόληψης, της Θεραπείας και Κοινωνικής επανένταξης. Να διαφυλαχτεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.

· Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης, οι οποίοι με την παραπάνω από τριάντα έτη εμπειρία τους και τις επιστημονικές τους παρεμβάσεις έχουν συμβάλει να είναι η Ελλάδα, μια από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά, στη μείωση της εξάρτησης σε νέες ηλικίες.

· Στελέχωση των 130 κενών θέσεων προσωπικού

· Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

· Ενιαίος φορέας Κέντρων πρόληψης, δημοσίου χαρακτήρα που θα εξασφαλίζει Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο, πιστοποιημένο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

· Τα Κέντρα Πρόληψης να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης. Διατήρηση της ταυτότητας, της φιλοσοφίας της και του περιεχομένου της Πρόληψης.

· Να μην συγχωνευτούν Κέντρα Πρόληψης.

· Να γίνουν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν: Ανατολική - Δυτική Αττική, Πειραιάς και άλλοι Δήμοι στο Λεκανοπεδίο, Λασίθι

· Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, τα οποία καταργούνται στο άρθρο 46 του υπάρχοντος προσχεδίου νόμου, καθώς με τα άρθρα αυτά: προβλέπεται η αναγνώρισή τους ως εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης (άρθρο 60), καθώς και η πάγια και τακτική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών), προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονται και κάποιες ρήτρες που δυσκολεύουν το κλείσιμο των κέντρων πρόληψης (άρθρο 61).

Η πρόληψη πρέπει να παραμείνει δωρεάν και δημόσια για όλους και όλες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.