Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Σεμινάριο Ιστορίας: Πόλεμος και επιδημίες. Πώς αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις

Γράφει ο Βλάσης Αγτζίδης
Για 14η χρονιά συνεχίζονται οι συναντήσεις στο Σεμινάριο Ιστορίας , στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς (Δ. Κυριακού και Αγίων Θεοδώρων Κηφισιά). Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ. θα συζητήσουμε τη θεματική ενότητα "Πόλεμος και Επιδημίες".

Οι κρίσεις αρχίζουν να επηρεάζουν τις κοινωνίες αρκετά συχνά. Κορονοϊός, αλλά και πολεμικές κρίσεις (Ουκρανία, Παλαιστίνη) αρχιζουν να αποτελούν καθημερινότητα στη ζωή των ανθρώπων. Πόσες ακόμη κρίσεις μπορούν να αντέξουν οι κοινωνίες μας; Αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές, επιδημίες ροκανίζουν συνεχώς το εισόδημα και τις αντοχές των πολιτών, καθιστώντας το μέλλον αβέβαιο.

Η φονικότερη κρίση του 21 αι., η πανδημία COVID-19, λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα της, του εύρους και της πολυπλοκότητας των συνεπειών της, αποτελεί εξαιρετική περίπτωση μελέτης ανθεκτικότητας κοινωνιών και ατόμων σε επιδημίες. Αναμφισβήτητα, η εμπειρία αυτή μάς είναι πολύτιμη στην αποτροπή ή αντιμετώπιση και άλλων περιπτώσεων κρίσεων.

Η πανδημία του 2019 ήταν σαρωτική. Επηρέασε συστήματα υγείας, οικονομία, απασχόληση, θρησκείες, τέχνες. Ανέδειξε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Μας υπέδειξε ότι η σχέση μας με τη φύση είναι προβληματική και το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε έχει και επώδυνες συνέπειες.

Ωστόσο, ούτε όλες οι χώρες ούτε όλες οι κοινωνικές ομάδες επηρεάστηκαν στον ίδιο βαθμό. Πού οφείλονται αυτές οι διαφορές; Μπορούμε να τις μειώσουμε;

Αυτά όλα τα φαινόμενα θα συζητηθούν με την συγγραφέα και ερευνήτρια Ντόρα Βακιρτζή, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της όπου προσεγγίζει το θέμα τόσο μέσα από την ιστορική αναδρομή παλαιότερων επιδημιών, όσο και από την τριετή εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού. Επιχειρεί συγκριτική αναφορά σε επίπεδο παγκόσμιο, Ευρωπαϊκής Ένωσης και χώρας, όπου υπάρχει δυνατότητα, με βάση έρευνες έγκυρων διεθνών και ελληνικών οργανισμών. Καταγράφει συνέπειες, τάσεις και προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία στη δημόσια υγεία, στην παγκόσμια διακυβέρνηση, στην κοινωνία, στη σχέση μας με τη φύση, στην οικονομία, στην απασχόληση, στις θρησκείες, στις τέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.