Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Το ΚΔΑΠ Kinesis τιμά τις Παγκόσμιες Ημέρες και την 25η Μαρτίου

Δελτίο τύπου ΚΔΑΠ Kinesis
Στο ΚΔΑΠ Kinesis αφιερώσαμε χρόνο για να μιλήσουμε για την Ημέρα της Γης. Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να την προστατεύσουμε αλλά και παράλληλα από τι κινδυνεύει. Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο με πληροφορίες για τη Γη μας και στη συνέχεια ακούσαμε το παραμύθι «Η Χριστίνα σώζει τη γη», μαθαίνοντας έτσι τι είναι σωστό να κάνουμε ώστε να μην τη βλάπτουμε. Στη συνέχεια αφιερώσαμε και την ώρα των εικαστικών μας στο ίδιο θέμα.

Ένα μάθημα που έχει γίνει λατρεία ακούει στο όνομα 'φιμοκατασκευές'. Αυτήν τη φορά φτιάξαμε συνδετήρες από λαχταριστά donuts και macaron. Αφού δώσαμε τα σχήματα που θέλαμε με κουπάτ, τα ενώσαμε και ύστερα προσθέσαμε τα διακοσμητικά στοιχεία. Έτοιμοι οι πιο όμορφοι, πρωτότυποι και χειροποίητοι συνδετήρες, διακοσμημένοι με λαχταριστά γλυκίσματα.

Οι υγιεινές συνταγές συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία. Υγιεινά ψωμάκια με αλεύρι ολικής, ταχίνι και μέλι έψησε ο φούρνος μας. Το ζυμάρι μας διαφορετικό από τα άλλα σχηματίστηκε και το χωρίσαμε, φτιάχνοντας μπαλάκια για να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα. Ύστερα αφού αλείψαμε με νερό τα βουτήξαμε σε σουσάμι. Έτοιμα λοιπόν..... ζεστά, αφράτα και λαχταριστά να γεμίσουν τα στομαχάκια μας.

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down. Μιλήσαμε με τα παιδιά μας για το αν γνωρίζουν γι' αυτό το σύνδρομο, αν έχουν κάποιον στο κοντινό τους περιβάλλον, αναφερθήκαμε στα χαρακτηριστικά αυτού του συνδρόμου και μέσω ενός βίντεο καταλάβαμε πως με τη σωστή στήριξη κι εκπαίδευση τα άτομα με Σύνδρομο Down μπορούν να κάνουν "μεγάλα" πράγματα. 

Διαβάσαμε μερικές πληροφορίες και η ώρα μας έκλεισε συμπληρώνοντας το πρόσωπό μας δίπλα στο μισό πρόσωπο ενός κοριτσιού με σύνδρομο down, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να πάσχει από αυτό το σύνδρομο και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη φερόμαστε σωστά σε παιδιά/άτομα που έχουν γεννηθεί με σύνδρομο down.

Από την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού εμπνευστήκαμε και η ζωγραφική πήρε τηνεξής μορφή: ζωγραφίσαμε πολύχρωμα χεράκια περνώντας το δικό μας μήνυμα.

Με αφορμή την εθνικής μας εορτή στο 'φτιάξ’ το μόνος σου', καταφέραμε να φτιάξουμε μια πιάστρα με το γνωστό σε όλους μας περιστέρι.Το περιστέρι ως το παγκόσμιο σύμβολο όλων των λαών της Γης, της ειρήνης και της ελευθερίας αντιπροσωπεύει όλη την περίοδο της Επανάστασης και της απελευθέρωσης της Χώρας μας από τον Τουρκικό ζυγό. Έτσι κι εμείς σχεδιάσαμε τα κομμάτια που χρειαζόμασταν και μετά τα συναρμολογήσαμε για να δώσουμε μορφή στην πιάστρα μας.

Θέλοντας να τιμήσουμε την 25η Μαρτίου είδαμε ένα βιντεάκι με τους μικρούς μας φίλους για τα γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης. Στη συνέχεια παίξαμε ένα παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να βάλουμε σε σωστή χρονολογική σειρά τα γεγονότα της επανάστασης.

25η Μαρτίου η μέρα της εθνικής μας εορτής κι έτσι ακούγοντας επαναστατικά τραγούδια και άσματα αφιερωμένα στους αγωνιστές μας εστιάσαμε στον Θούριο του Ρήγα Φεραίου, τον πιο διαδεδομένο προεπαναστατικό πατριωτικό ύμνο και στα εικαστικά φτιάξαμε μια κορνίζα, για να τον στολίσουμε. Την κατασκευή μας συμπλήρωσε και το τσαρούχι, υπόδημα με το οποίο πολεμούσαν οι αγωνιστές στα κατεχόμενα εδάφη.

Άλλη μια εβδομάδα κλείνει με την αγαπημένη μας μαγειρική. Η συνταγή μας αυτήν τη φορά έγραφε μπαστουνάκια ελιάς με αλεύρι ολικής. Αφού φτιάξαμε το ζυμάρι μας, το απλώσαμε σε ορθογώνιο σχήμα και αρχίσαμε να κόβουμε λωρίδες.

Ύστερα πιάνοντας τες από τις δύο άκρες τις στριφογυρίζαμε δίνοντας το σχήμα που θέλουμε. Έτοιμα λοιπόν τα μπαστουνάκια μας και μαζί με τις νόστιμες ελίτσες, έγιναν η τέλεια λιχουδιά της μέρας μας.

Γεμάτοι από καινούριες πληροφορίες, κατασκευές και συνταγές αποχαιρετίσαμε κι αυτήν την εβδομάδα, περιμένοντας με αγωνία την επόμενη.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.