Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Η πατρίδα μας απελεύθερη 110 χρόνια στην Παιονία (Φωτογραφίες)

[εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου]
Μόλις πέρυσι τιμήσαμε ολοχρονίς τη συμβολική του 1821 για το διαχρονικό Ελληνισμό, εγκωμιάζοντας σύμψυχη τη Ρωμηοσύνη για την αντίστασή της στους αιώνες της σκλαβιάς και για τα 200 χρόνια της νεώτερης Ελλαδικής ελευθερίας, επαινώντας και τους φιλέλληνες, αποτιμώντας και τη συμμετοχή των διεθνών παραγόντων.

Η παλλαική εκείνη εθνεγερσία ήταν η αφετηρία για να αναπνεύσει ελεύθερα και η υπόλοιπη σημερινή Ελλάδα, μέσα κι από ανάλογες εθνικές μεγαλουργίες, διακρατικές συμμαχίες και διεθνικές διεργασίες, αυτές που επιγράφουμε Βαλκανικούς πολέμους και Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (με τις ενθουσιώδεις συνέπειές του και τις οδυνηρότερες επισυνέπειες στις οποίες αφιερώθηκε η φετινή χρονιά).

Μια θαυμάσια έκθεση με ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό για την απελευθέρωση της Παιονίας και της σημερινής ΠΕ Κιλκίς στον Α΄ και το Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο συνέγραψε και επιμελήθηκε ο Γουμενισσιώτης συνταξιούχος εκπαιδευτικός και δόκιμος ιστοριοδίφης κ. Χρήστος Ίντος το 2013 (έκδοση της ΠΕ Κιλκίς, “100 χρόνια ελευθερίας”).

Αξιόπιστα περιεκτικό ιστορικό του δημοσίευμα κυκλοφορείται σήμερα διαδικτυακά [110η Επέτειος – Ο πρώτος Βαλκανικός πόλεμος του 1912, Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, της Γουμένισσας και οικισμών της Παιονίας· http://maxitis.gr/xristos-intos-o-protos-valkanikos-polemos-tou-1912-i-apeleutherosi-tis-thessalonikis-goumenissas-oikismon-tis-paionias/]. Την παρουσίαση όλου αυτού του ιστορικού σκηνικού την πραγματοποίησε αποβραδίς με ομιλία του στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, στα πλαίσια των εορταστικών διοργανώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας “Οι Παίονες”, με συμμετοχή και της χορωδίας του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του κ. Αθανασίου Κάππα πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού.

Η αποφασιστική αναδίφηση στα ιστορικά μας πεπραγμένα είναι απαραίτητη διεργασία ταυτοποίησης, προπαντός σήμερα, στις μεταλλάξεις των δημογραφικών δεδομένων, των οικονομικών συνθλίψεων και των μεταναστευτικών εισροών, με τόσες οριακές εντάσεις στον ορίζοντα.

Τη φετινή 110η (για μας) επέτειο “Ελευθερίων” τιμήσαμε κι εφέτος στην Παιονία και μάλιστα στην “ιστορική έδρα” του (σημερινού) Δήμου Παιονίας τη Γουμένισσα, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στον ιστορικό-μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Ηρώο Μακεδονομάχων και στην Πλατεία 23ης Οκτωβρίου (σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 156/29-12-2017, ΦΕΚ 206, τ.4).

Το πρωί τελέστηκε η αρχαιοπρεπής θεία Λειτουργία του εορταζόμενου αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου από το νέο Μητροπολίτη Δράμας Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δημήτριος ιερούργησε στην Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης Γρίβας τελώντας ωσαύτως το αυτό αρχαικό λειτουργικό τυπικό του πρώτου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων.

Επακολούθησε η Δοξολογία με προεξάρχοντα το Σεβ. Ποιμενάρχη μας και συγχοροστατούντα τον Σεβασμιώτατο Δράμας, εν μέσω Εφημερίων της κωμοπόλεως και άλλων ενοριών. Ήταν η πρώτη συγχοροστασία του νέου Μητροπολίτη στην περιοχή μας, και ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευκαιριακά του ευχήθηκε και εγκωμίασε την ανάδειξή του από το σύνολο σχεδόν της Σεπτής Ιεραρχίας, που απηχείται ως ευλογία και τιμή σε όλη τη Μητρόπολή μας.

Παραβρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Κιλκίς κ. Γεώργιος Φραγγίδης, ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης εν μέσω Αντιδημάρχων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Παύλος Θωμαίδης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Γουμένισσας κ. Αστέριος Τάτσης, ο Διοικητής της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Στεφανίδης συνοδεία Αξιωματικών, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς κ. Δημήτριος Μικρός με το Διοικητή του Α.Τ. Γουμένισσας Αστ. Υποδιευθυντή κ. Αντώνιο Λιακόπουλο, ο Διοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας Πυραγός κ. Χρήστος Γκαντίδης, ο Δασάρχης Γουμένισσας κ. Αντώνιος Τζάκος, Διευθυντές και στελέχη άλλων Κρατικών Υπηρεσιών, όλοι οι τοπικοί Πολιτιστικοί παράγοντες με παραδοσιακά ένστολα στελέχη, μαθητές των εκπαιδευτηρίων της πόλεως με Ελληνικές σημαίες και βεβαίως πλήθος λαού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του Γυμνασίου Γουμένισσας κα Δέσποινα Δελίδου.

Την επιμνημόσυνη Δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μακεδονομάχων ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων μαθητών των σχολικών μονάδων και ένστολων στελεχών των Πολιτιστικών Συλλόγων ενώπιον των επισήμων στην Πλατεία 23ης Οκτωβρίου.

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.