Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

76 νέους φοιτητές περιμένει το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Κιλκίς

Της Πάολας Χαραλαμπίδου
-76 νέους φοιτητές ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Κιλκίς.
-Κατά 1.009 μόρια αυξήθηκε η βάση εισαγωγής: από 7.366 το 2021 στα 8.375 μόρια το 2022.
-Δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του Τμήματος, ωστόσο η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με δυσκολίες λόγω ενεργειακής κρίσης και έλλειψης προσωπικού.

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στο Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 καθορίστηκε στις 150 θέσεις. Μετά από την ανακοίνωση των βάσεων την περασμένη εβδομάδα, οι θέσεις τελικά που καλύπτονται είναι 76, περίπου οι μισές.Στον αντίποδα του «παραφουσκωμένου» από την κυβέρνηση αριθμού εισακτέων, το Τμήμα του Κιλκίς ζήτησε φέτος -όπως εξάλλου και τα τελευταία χρόνια- 100 θέσεις, έναν αριθμό φοιτητών σαφώς πιο κοντά στην πραγματικότητα, στον οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει βάσει του προϋπολογισμού, των υποδομών και του διδακτικού προσωπικού του.

Ας ελπίσουμε ότι πίσω από το «παιχνίδι» με τους αριθμούς η -όποια- κυβέρνηση του μέλλοντος να μη… δει απομάκρυνση ή και αναστολή λειτουργίας του Τμήματος, επικαλούμενη την κάλυψη των θέσεων κατά το ήμισυ ή άλλους συγκυριακούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά στους εισαχθέντες, οι 76 προέρχονται από όλες τις κατηγορίες (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, κτλ). Ο πρώτος σε βαθμολογία του Τμήματος (από τα ΓΕΛ) συγκέντρωσε 13.175 μόρια, όταν την περσινή χρονιά ο αντίστοιχος πρώτος συγκέντρωσε 14.452.

Το αν θα υπάρξει απόκλιση στις εγγραφές θα φανεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Πέρσι πάντως από τους 99 εισακτέους εγγράφηκαν οι 80 και αυτοί ήταν που τελικά παρακολούθησαν τα μαθήματα.

Σύμφωνα πάντως με τα διαθέσιμα στοιχεία, πέραν της εξωστρέφειας και αναγνωρισιμότητας του Τμήματος υπάρχει πολύ μεγάλη απορρόφηση των αποφοίτων από τη βιομηχανία της μόδας, γεγονός που σημαίνει ότι για τους περισσότερους φοιτητές η προτίμηση στο Τμήμα του Κιλκίς (που αποτελεί και το μοναδικό στο αντικείμενό του) συνιστά συνειδητή επαγγελματική επιλογή.

Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια η πορεία του Τμήματος είναι ανοδική. Το εκπαιδευτικό έργο του μιλάει από μόνο του και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, παραμένουν πολλές οι δυσκολίες και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Κυρίως σε ό,τι αφορά στην έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Σήμερα λειτουργεί με 4 άτομα ΔΕΠ τη στιγμή που απαιτούνται οι διπλάσιοι, με δύο διοικητικούς υπαλλήλους που σε ορίζοντα διετίας μπαίνουν σε διαδικασία συνταξιοδότησης και με… μηδενικό τεχνικό προσωπικό σε ό,τι αφορά σε θέματα τηλεπικοινωνιών.

Δύσκολος όμως προμηνύεται ο ερχόμενος χειμώνας για τη λειτουργία του Τμήματος και λόγω ενεργειακής κρίσης.

Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με ελάχιστα αποθεματικά πετρελαίου, και αν ισχύσουν οι προβλέψεις που θέλουν φέτος μειωμένη επιχορήγηση κατά 30% επί του ποσού που δαπανήθηκε το 2020-21 (χρονιά που το Τμήμα λειτουργούσε εξ αποστάσεως), τότε το πρόβλημα της θέρμανσης θα είναι έντονο.

Επίσης, εν αναμονή βρίσκεται και το θέμα της μετακίνησης των φοιτητών από και προς το Τμήμα με το ΚΤΕΛ, λόγω του αυξημένου κόστους καυσίμων (θα υπάρχουν δρομολόγια και πόσα;).

Σημειώνεται τέλος, ότι από το 2018 –όταν πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο- δεν έχει διευθετηθεί ακόμη το ζήτημα της ασφαλούς πρόσβασης στο χώρο. Λόγω έλλειψης κόμβου στη δυτική περιφερειακή είσοδο της πόλης, η είσοδος και έξοδος από το Πανεπιστήμιο του Κιλκίς γίνεται από ακατάλληλο δρόμο με ελλιπή σήμανση, επικίνδυνες προσπεράσεις και ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων. Πολύ συχνά προκαλούνται ατυχήματα με σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά και τραυματισμούς. Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.