Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Πετυχημένη εκδήλωση στον ιερό χώρο Ηρώον Πεδινού

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Πετυχημένη εκδήλωση στον Ιερό χώρο Ηρώον Πεδινού έγινε Κυριακή 3 Ιουλίου με λίγο κόσμο αλλά με απίστευτη συναισθηματική ανταπόκριση στο γεγονός που ήτανε και ο στόχος
.

Η αναβολή της εκδήλωσης λόγω καιρού αν και αποσυντόνισε τον κόσμο έγραψε όμως ένα άλλο απρόβλεπτο αποτέλεσμα που μίλησε στις καρδιές όλων για στην επιλογή τους.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην 109η επέτειο της Ιστορικής Μάχης Κιλκίς στις 21 Ιουνίου όπου το χωριό Πεδινό αντλεί σήμερα το όνομα του ήταν σημείο αναφοράς και έναρξης της μάχης με την εγκατάσταση του Πεδινού πυροβολικού στο σημείο Ηρώον σήμερα.

Στην ομιλία που ακολούθησε από τον Πεδινιώτη δάσκαλο Γιάννη Σταυρούλη με αυθεντικά γεγονότα που σημάδεψαν το χωριό την ιστορική ημέρα 20 Ιουνίου ήταν το αποκορύφωμα.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από έρευνα που έγινε και είναι σε βιβλίο του Κιλκισιώτη συγγραφέα Θανάση Βαφειάδη.

Επίσης ένα άλλο συγκινητικό της ημέρας ήταν τα δύο τραγούδια από έρευνα του αείμνηστου Πεδινιώτη δάσκαλου Αναστασίου Μπάσογλου που ακούστηκαν από τον Γιάννη Σταυρούλη σπάνια ντοκουμέντα με αναφορά στην μάχη Κιλκίς, έκαναν πολλά μάτια να δακρύσουν.

Αξίζει να σημειωθεί, τα περισσότερα χωριά της περιοχής που έγινε η Μάχη έχουν σημεία αναφοράς και θα πρέπει κάποια στιγμή να τα ψάξουν, σύλλογοι και κάτοικοι με επίσημα στοιχεία που δίνει η διεύθυνση Ιστορία Στρατού.
(Ας κρατήσουν οι χοροί πρέπει όμως να βρεθούν και άλλα "στέκια")

Έγινε κατόπιν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Τέλος με την βοήθεια του Ιερέα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεδινού Πάτερ Κωσταντίνου Σαββίδη ακούστηκε ένας από τους ωραιότερους ύμνους στην Παναγία, το  "Υπερμάχω Στρατηγώ" κλείνοντας με ρίγη συγκίνησης στο άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου την στιγμή που η αιματοβαμμένη Ελληνική γη έστελνε την θετική ενέργεια της γράφοντας στις ψυχές την ιστορία με αίμα Ηρώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.