Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Οι Έλληνες εταίροι του έργου MED-QUAD σχεδιάζουν τα ερωτηματολόγια της έρευνας με θέμα την κατανάλωση, την ποιότητα και την εξοικονόμηση του νερού

Οι Έλληνες εταίροι του έργου MED-QUAD σχεδιάζουν τα ερωτηματολόγια της έρευνας με θέμα την κατανάλωση, την ποιότητα και την εξοικονόμηση του νερού
Δελτίο τύπου ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ Κιλκίς
Η έρευνα έχει άξονες την οικιακή χρήση (πόσιμο νερό) και την αρδευτική χρήση και θα συμβάλλει σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο στη λειτουργία των ζωντανών εργαστηρίων για το νερό.

Για τις ανάγκες της έρευνας στο πλαίσιο του έργου «MEDiterranean Quadruple Helix Approach to Digitalisation» (MED-QUAD), με θέμα την κατανάλωση, την ποιότητα και την εξοικονόμηση του νερού σε περιοχές της Μεσογείου, συναντήθηκαν στο Κιλκίς εκπρόσωποι του έργου. Οι εκπρόσωποι από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιμορφωτική Κιλκίς (Συντονιστής Εταίρος), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ, εταίρος), τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ, συνεργαζόμενος εταίρος) και την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς σχεδίασαν πρόσφατα δύο ερωτηματολόγια, για την έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ερευνητική ομάδα του ΔΙΠΑΕ. Η έρευνα αφορά την οικιακή χρήση (πόσιμο νερό) και την αρδευτική χρήση και θα συμβάλλει στο σχεδιασμό καινοτόμων, ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων που προβλέπει το έργο MED-QUAD.

Σκοπός της έρευνας είναι να καταγράψει τις γνώσεις των καταναλωτών σχετικά με την εξοικονόμηση, την ορθολογική χρήση και την ποιότητα του πόσιμου νερού, καθώς και τη στάση των αγροτών απέναντι στην αειφορική χρήση του νερού για αρδευτικές ανάγκες.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ερευνητική ομάδα του ΔΙΠΑΕ θα πραγματοποιήσει την έρευνα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης του Κιλκίς, με την συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ). Τα δύο στοχευμένα ερωτηματολόγια σχεδιάστηκαν από την ερευνητική ομάδα έτσι, ώστε να απευθύνονται σε δύο ομάδες: στους καταναλωτές του πόσιμου νερού και στους αγρότες. Συνεπώς, τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα αφορούν την οικιακή χρήση (πόσιμο νερό) και την αρδευτική χρήση.

Αντίστοιχες έρευνες θα πραγματοποιήσουν και οι πέντε πανεπιστημιακοί εταίροι του έργου σε 5 χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Αίγυπτο, Τυνησία, Ιορδανία και Παλαιστίνη), με απώτερο στόχο να ανταλλάξουν την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες που αποκόμισαν και να υιοθετήσουν στοιχεία για την ανάπτυξη καλών πρακτικών. Οι καλές πρακτικές σχετίζονται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διασφάλιση της ποιότητας του νερού, αλλά και στην ποιότητα των μεσογειακών προϊόντων διατροφής.

Με ποιο τρόπο αξιοποιούνται τα αποτελέσματα της έρευνας και υλοποιούνται οι καινοτόμες, ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα;

Το έργο MED-QUAD εισάγει την έννοια του πιλοτικού ζωντανού εργαστηρίου για «Εφαρμογές Έξυπνης Χρήσης του Νερού» (Smart Water Use Applications-SWUAP) όπου μέσα από την λειτουργία του θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Γενική πεποίθηση των εταίρων του έργου MED-QUAD είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δύναται να δημιουργήσουν θετική περιβαλλοντική επίδραση στις περιοχές της Μεσογείου.

Οι φορείς του τετραπλού έλικα δηλ. τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία, καλούνται να μείνουν συντονισμένοι στη σελίδα του έργου MED-QUAD για να γνωρίσουν στοιχεία υψίστης σημασίας για το πολυτιμότερο αγαθό: το νερό.

Το Έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και έχει προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.