Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Κιλκίς: Παρουσίαση Βιβλίου, "Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας"


Σημείωμα για το βιβλίο
Το βιβλίο πραγματεύεται τη μέθοδο καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, που στην τρέχουσα διεθνή επικαιρότητα αφορούν κατεξοχήν τα Χωρικά Ύδατα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

Τα συμπεράσματα εδράζονται στην ενδελεχή μελέτη της νομολογίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου του Αμβούργου για τις θαλάσσιες διαφορές, καθώς και των σημαντικότερων αποφάσεων που έχουν ληφθεί από διεθνή διαιτητικά δικαστήρια. 

Αποδεικνύεται ότι η αρχή της μέσης γραμμής που διέρχεται μέσα από τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή και προσδιορίζεται από την ίση απόστασή της, από τα αντίστοιχα πλησιέστερα σημεία των σχετικών ακτογραμμών των αντιδίκων κρατώ, εξασφαλίζει σταθερά και υπό το πρίσμα κάθε ανάλυσης, τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας, διαφάνειας και προβλεψιμότητας για την επίτευξη ενός δίκαιου αποτελέσματος. 

Το βιβλίο εστιάζει στη σπουδαιότητα της γεωγραφίας για την ανάγκη προσδιορισμού των θαλασσίων ζωνών, καθώς και τη σταθμισμένη συνεκτίμηση όλων των σχετικών παραγόντων κάθε κρινόμενης υπόθεσης για τη επίτευξη ενός αποτελέσματος, που θα είναι και δίκαιο και συμβατό με την αρχή της αναλογικότητας. 

Το Βιβλίο εμφατικά αναφέρεται στα πλήρη δικαιώματα των νησιών επί των θαλασσίων ζωνών και την αποδοχή των ιδιαιτέρων αναγκών που συνεπάγεται η αρχή της νησιωτικότητας. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται η ύπαρξη ενός πρόσθετου επιχειρήματος για την πλήρη επήρεια των νησιωτικών ακτογραμμών στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών, με αναγωγή και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συμπλέγματος του Καστελορίζου. 

Τονίζεται έτσι και η φαρέτρα των επιχειρημάτων μας στην προοπτική προσφυγής στη Χάγη και την αποτελεσματική κατοχύρωση και προάσπιση των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.