Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Γ. Φραγγίδης: Στην «εντατική», με ευθύνη της κυβέρνησης, η υγεία στη Δωδεκάνησο

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υγειονομικές δομές της Δωδεκανήσου έφεραν στο επίκεντρο με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ.Κ. Σκανδαλίδης και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ.κ. Α. Πουλάς, Μ. Μπαράν και Γ. Μουλκιώτης.

Στην ερώτηση που απευθύνουν οι βουλευτές προς τον Υπουργό Υγείας, αναφέρονται στα δημοσιεύματα στον Τύπο και στις συνεχώς κλιμακούμενες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις πολιτών, εργαζομένων και ασθενών, που καταδεικνύουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές μονάδες της Δωδεκανήσου, η οποία παραπέμπει σε πλήρη εγκατάλειψη των νησιών από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σοβαρή υποστελέχωση κλινικών ακόμα και σε κρίσιμες ειδικότητες, ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ασθενείς που αντιμετωπίζουν χαοτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία και χρειάζεται να μετακινηθούν για θεραπευτική αντιμετώπιση ή διαγνωστικές εξετάσεις εκτός της περιοχής τους με όποιο οικονομικό και ψυχικό κόστος, ελλείψεις φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών υλικών αλλά και νοσηλευτικά ιδρύματα που παραμένουν χωρίς διοικητή, συνθέτουν ένα σκηνικό που αποτελεί ντροπή για την υγεία στις μέρες μας.

Γιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τα εξαντλητικά ωράρια και να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, κάτι που φαντάζει άθλος υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, διάστημα που ο πληθυσμός των νησιών της Δωδεκανήσου πολλαπλασιάζεται σε εξαιρετικό βαθμό.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ενεργό ενδιαφέρον για την προαναφερθείσα κατάσταση, εγείροντας την αγανάκτηση των πολιτών, των υγειονομικών και των τοπικών φορέων.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζητούν την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, που απειλεί ευθέως την υγεία και την ασφάλεια μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Θέτουν στον Υπουργό σειρά ερωτημάτων, όπως αν γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει στις υγειονομικές δομές της Δωδεκανήσου, αν έχει γίνει χαρτογράφηση των αναγκών τους στην παρούσα φάση και ενόψει της θερινής περιόδου και ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
 
Ειδικότερα για τα θέματα υποστελέχωσης, ρωτούν πότε θα προχωρήσει ο υπουργός σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις οποίες εδώ και μήνες ανακοινώνει αλλά ακόμα δεν έχουμε δει ούτε μία και πόσοι από αυτούς θα διατεθούν στις υγειονομικές μονάδες της Δωδεκανήσου. Επίσης, ρωτούν αν θα προχωρήσει σε άμεση μετακίνηση γιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων, μέχρι την οριστική κάλυψή τους. Επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, ζητούν να μάθουν ποια κίνητρα θα δοθούν στους υγειονομικούς προκειμένου να επιλέξουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές και ποια είναι η πρόβλεψη σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τέλος, οι βουλευτές τονίζουν ότι οι πολίτες της Δωδεκανήσου δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», αλλά έχουν δικαίωμα στην υγεία και αξίωση από το κράτος να τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη

Θέμα: «Στην «εντατική», με ευθύνη της κυβέρνησης, η υγεία στη Δωδεκάνησο»

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο, όπως και οι διαμαρτυρίες πολιτών, εργαζόμενων αλλά και ασθενών και των συνοδών τους, σχετικά με την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές μονάδες της Δωδεκανήσου, η οποία παραπέμπει σε πλήρη εγκατάλειψη των νησιών από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ειδικότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, υποστελεχωμένες κλινικές αιχμής, ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ασθενείς που αντιμετωπίζουν χαοτικές καταστάσεις και ταλαιπωρούνται λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών υλικών, συνθέτουν ένα σκηνικό που αποτελεί ντροπή για την υγεία στις μέρες μας.

Εκτός από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τη Μονάδα Covid που σηκώνει το βάρος των απαιτήσεων της πανδημίας από όλα τα νησιά, σοβαρά πάσχουν από υποστελέχωση κι άλλες κλινικές πρώτης γραμμής. Γιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τα εξαντλητικά ωράρια και να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, κάτι που φαντάζει άθλος υπό τις παρούσες συνθήκες. Ασθενείς αναφέρουν, ότι σε πολλές περιπτώσεις, ο προγραμματισμός ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μπορεί να χρειαστεί μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα σε εφημερίδα της Ρόδου, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο με επιστολή τους προς την Διοίκηση καταγγέλλουν μεταξύ άλλων έλλειψη σε καύσιμα και ζεστό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και ελλείψεις σε ιματισμό και κλινοσκεπάσματα.

Κι όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, οι υγειονομικές μονάδες των οποίων αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι εδώ και ενάμιση μήνα, ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, τελεί υπό παραίτηση, με τον Υπουργό Υγείας να χειρίζεται ο ίδιος το θέμα, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη μέχρι σήμερα. Επίσης, χωρίς διοικητή παραμένουν τα νοσοκομεία της Καρπάθου και της Καλύμνου, τα οποία αντιμετωπίζουν ανάλογα ζητήματα.

Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείο Καλύμνου, μάλιστα, από χθες 18 Μαϊου είναι χωρίς καρδιολόγο, αφού ο μοναδικός γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Δυστυχώς, Υπουργείο Υγείας και Υ.ΠΕ., αν και ενημερωμένοι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 πως από το τέλος του 2021 θα υπήρχε πρόβλημα καθώς θα έμενε μόνος ο καρδιολόγος, δεν μερίμνησαν για την ενίσχυση της κλινικής.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο νοσοκομείο της Κω, το νησί του Ιπποκράτη, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υποστελέχωσης και ανεπαρκούς κτηριακής υποδομής. Δεν υπάρχει παθολόγος, υπάρχει μόνο ένας νεφρολόγος, ένας παιδίατρος, ένας ΩΡΛ, ένας επικουρικός ουρολόγος, ένας ακτινολόγος και μία αιματολόγος, αντί για τρεις που θα έπρεπε να υπάρχουν σε καθεμιά από αυτές τις ειδικότητες, για να μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και κάλυψη των προβλεπόμενων εφημεριών. Ταυτόχρονα και το νοσηλευτικό προσωπικό υπολείπεται τραγικά του απαιτούμενου.

Σημαντική υστέρηση παρουσιάζει και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται ακόμα και για μικροεπεμβάσεις και απλές επεμβάσεις ρουτίνας να ταξιδέψουν εκτός του νησιού. Για πληθώρα επίσης εξετάσεων, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο χωρίς κόστος, οι πολίτες χρειάζεται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά ιατρεία και να πληρώνουν σοβαρά χρηματικά ποσά.

Αγανακτισμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης και των ιθυνόντων, οι πολίτες της Κω, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποίησαν στις 6 Μαΐου Παγκωακό συλλαλητήριο, διεκδικώντας από την κυβέρνηση τη στήριξη των δομών δημόσιας υγείας του νησιού.

Αν και στο παρελθόν υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το μέγεθός τους είναι τόσο μεγάλο, που έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και στις μικρότερες υγειονομικές δομές, απειλώντας την ασφάλεια μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ενεργό ενδιαφέρον για την προαναφερθείσα κατάσταση, εγείροντας την αγανάκτηση των πολιτών, των υγειονομικών και των τοπικών φορέων.

Υπό την πίεση των περιστάσεων, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων Αιγαίου, κ. Χρήστος Ροϊλός, δήλωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των υγειονομικών δομών των νησιών, επικαλούμενος τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη για προκήρυξη πρόσληψης 700 γιατρών και 4000 νοσηλευτών για την ενίσχυση του ΕΣΥ, από όπου θα αντληθεί συγκεκριμένος αριθμός ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τα νησιά. Τέλος, δήλωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση με επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της θερινής περιόδου.

Επειδή, τα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου διανύουν μια από τις χειρότερες -αν όχι τη χειρότερη- περίοδο λειτουργίας τους, οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε βαθμό που υπάρχει άμεσο αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών και κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών,

Επειδή, οι εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής τους,

Επειδή, το καλοκαίρι οι ανάγκες υγειονομικής κάλυψης της Δωδεκανήσου είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς ο πληθυσμός των νησιών της, ειδικά των μεγαλύτερων, φτάνει μέχρι να τετραπλασιάζεται,

Επειδή, οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, πέρα από την επικινδυνότητα που συνεπάγονται για την έκβαση της υγείας των ασθενών, επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και το κράτος (π.χ. περιπτώσεις δαπανηρών διακομιδών σε νοσοκομεία του κέντρου), σε μια ιδιαίτερα δυσμενή οικονομικά περίοδο,

Επειδή, οι πολίτες της Δωδεκανήσου δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», αλλά έχουν δικαίωμα στην υγεία και αξίωση από το κράτος να τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας,

Επειδή, εδώ και μήνες ακούμε για προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά ακόμα δεν έχουμε δει ούτε μία,

Επειδή, ο νησιωτικός χώρος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και χρειάζεται ειδικά μέτρα στήριξης,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Καρπάθου αλλά και οι υπόλοιπες υγειονομικές δομές των νησιών της Δωδεκανήσου;

Έχει γίνει χαρτογράφηση των αναγκών τους (προσωπικό, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, κτηριακές υποδομές, κλπ), στην παρούσα φάση και ενόψει της θερινής περιόδου; Αν ναι, ποιες είναι ακριβώς οι ανάγκες;

Έχετε εκπονήσει πλάνο κάλυψης αυτών των αναγκών; Αν ναι, με ποιο τρόπο και με τι χρονοδιάγραμμα; Θα προχωρήσετε σε άμεση μετακίνηση γιατρών από το κέντρο για την κάλυψη των κενών θέσεων, μέχρι την οριστική κάλυψή τους;

Πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε σε προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και πόσοι από αυτούς θα διατεθούν στις υγειονομικές μονάδες της Δωδεκανήσου;

Ποια η πρόβλεψή σας σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις εν λόγω προκηρύξεις μόνιμου αλλά και επικουρικού προσωπικού, ειδικά σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως π.χ. αναισθησιολόγων, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου;

Τι κίνητρα σκοπεύετε να δώσετε για την κάλυψη των κενών θέσεων στις νησιωτικές περιοχές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης
Κώστας Σκανδαλίδης
Ανδρέας Πουλάς
Μπουρχάν Μπαράν
Γιώργος Μουλκιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.