Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

"Χιονοστιβάδα" φωτοβολταϊκών στον κάμπο Θεσσαλονίκης – Κιλκίς

Δελτίο τύπου
 περιφερειεακής παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά”

Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε η περιφερειεακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” προς τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, σχετικά με τις εγκρίσεις φωτοβολταϊκών σταθμών στον κάμπο της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς.

Μόνο στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας εγκρίθηκαν 2 φ/β σταθμοί στον Δήμο Παιονίας και 4 στον Δήμο Κιλκίς, σε γειτονικές θέσεις και πολύ κοντά σε δεκάδες άλλους φ/β σταθμούς που εγκρίθηκαν πρόσφατα σε γη υψηλής παραγωγικότητας, πλησίον του Αξιού ποταμού, με τις ψήφους της συμπολίτευσης και παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Κιλκίς.

Επειδή αυτή η “χιονοστιβάδα” εγκρίσεων απειλεί να συμπαρασύρει όχι μόνο τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά και όλες τις χρήσεις γης και ιδιαίτερα την αγροτική παραγωγή, η οποία στις μέρες της επισιτιστικής κρίσης που περνάμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποκτά διαστάσεις επείγοντος ευρύτερου σχεδιασμού, η παράταξη ζητά να ενημερωθεί αν η διοίκηση συμφωνεί με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και αν όχι, ποιές πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η διοίκηση και ο κ. Τζιτζικώστας ως Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:

Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, κ. Γιουτίκα

Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Πατουλίδου

Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, κ. Βεργίδη

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, κ. Μητράκα

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Φωτοβολταϊκοί σταθμοί στον κάμπο της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς.

Στις 8 Φεβρουαρίου, είχαμε υποβάλει ερώτηση προς τον κ. Γιουτίκα, ως Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, σχετικά με τους φ/β σταθμούς τεραστίων διαστάσεων που προγραμματίζονταν να εγκατασταθούν σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 στις Π.Ε. Κιλκίς και Σερρών, οι οποίες τελικά έλαβαν θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ανάπτυξης της ΠΚΜ, με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Σε μια από τις υποερωτήσεις γινόταν αναφορά στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, το οποίο υποδεικνύει πως θα ήταν καλό να αποφεύγονται χωροθετήσεις ΑΠΕ εντός προστατευόμενων περιοχών.

Στην απάντηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι “ειδικά για τις ΑΠΕ, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ), καθώς και ότι, για την περίπτωση αναντιστοιχίας μεταξύ του Ειδικού και του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, κατισχύει το πρώτο έναντι του δεύτερου, ως ειδικότερη διάταξη”.

Επιπροσθέτως, διευκρινίζεται ότι “Η δε αρμοδιότητα ελέγχου του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤ 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα, ανήκει αποκλειστικά στον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ή ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Ο έλεγχος μη υπέρβασης του μέγιστου ορίου ισχύος, διενεργείται από τον αρμόδιο Διαχειριστή στο στάδιο χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης και αφού έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση. (ΚΥΑ αριθμ. ΥΠΕΝ/ ΔΑΠΕΕΚ/ 74123/2971/2020)”.

Τέλος, αναφέρεται ότι “το θέμα των ΑΠΕ διέπεται από μία δαιδαλώδη νομοθεσία, ιδίως για την εγκατάστασή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας, η οποία όμως δεν δίνει καμία αρμοδιότητα στις Περιφέρειες να οργανώσουν εξειδικευμένα χωροταξικά πλαίσια για την περιοχή ευθύνης τους”.

Συνεπώς συμπεραίνουμε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού είναι αποκλεισμένοι ολοκληρωτικά από την ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή τους και τον σχετικό χωροταξικό σχεδιασμό, σύμφωνα τουλάχιστον με το ισχύον καθεστώς του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου.

Ωστόσο, η κατάσταση με τις εγκρίσεις φ/β σταθμών στον κάμπο της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς επιδεινώνεται και παίρνει τη μορφή “χιονοστιβάδας”, με πολλούς Δημάρχους να δυσανασχετούν. Μόνο στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΠΚΜ εγκρίθηκαν 2 φ/β σταθμοί στον Δήμο Παιονίας και 4 στον Δήμο Κιλκίς, σε γειτονικές θέσεις και πολύ κοντά σε δεκάδες άλλους φ/β σταθμούς που εγκρίθηκαν πρόσφατα σε γη υψηλής παραγωγικότητας, πλησίον του Αξιού ποταμού και παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Κιλκίς. Επειδή αυτή η “χιονοστιβάδα” απειλεί να συμπαρασύρει όχι μόνο τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά και όλες τις χρήσεις γης και ιδιαίτερα την αγροτική παραγωγή, η οποία στις μέρες της επισιτιστικής κρίσης που περνάμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποκτά διαστάσεις επείγοντος ευρύτερου σχεδιασμού, παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

1. Συμφωνείτε με το θεσμικό πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ όσον αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ εντός προστατευόμενων περιοχών, δασών, κορυφών βουνών και γης υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και όσον αφορά τις αρμοδιότητες που παραχωρεί στους ΟΤΑ Β’ Βαθμού για τοπικό σχεδιασμό, διαβούλευση και έλεγχο;

2. Αν όχι, ποιές πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η διοίκηση της ΠΚΜ και ιδιαίτερα εσείς ως Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών;

Σημειώνουμε ότι θα μας βρείτε αρωγούς σε οποιαδήποτε διεκδίκηση προς την κεντρική διοίκηση και σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την χωροταξία των ΑΠΕ στις πιο πάνω κατευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.