Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Τζασίντα Αρντέρν: Το κύριο χαρακτηριστικό ενός ηγέτη είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζει το άγχος των ανθρώπων. Αυτό καθορίζει έναν ηγέτη


Υπογράφουν:
- Μαγδαληνή (Μάγδα) Βόσσου, Τελειόφοιτη Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Ομώνυμο Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν. Αθηνών, Ιδιωτική Υπάλληλος και Αρθρογράφος Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών και Φεμινιστικών Ζητημάτων
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Μεταπτυχιακός Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Τμήμα Δ.Ε.Σ., Παν. Μακεδονίας, Επικοινωνιολόγος, Ραδιοφ. Παραγωγός

«Το κύριο χαρακτηριστικό ενός ηγέτη είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζει το άγχος των ανθρώπων», τονίζει η Νεοζηλανδή Πρωθυπουργός, η οποία με τις πρωτοπόρες πολιτικές της βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Ήταν 26 Οκτωβρίου του 2017 όταν η παγκόσμια πολιτική σκηνή έστρεψε το βλέμμα της προς τη Νέα Ζηλανδία και υποδέχθηκε στην κυβέρνηση της χώρας τη νεότερη εν γένει πρωθυπουργό, Τζασίντα Αρντερν. Η Αρντέρν είναι μία από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της σε ηλικία 37 ετών. 

Στις εν λόγω εκλογές (2017) το Εργατικό Κόμμα, που εκπροσωπούσε η Αρντερν, ήρθε δεύτερο, ενώ κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο η 37χρονη χαρισματική πολιτικός, η οποία βρέθηκε αναπάντεχα στο τιμόνι της χώρας, ανέλαβε τη διακυβέρνηση έπειτα από την απόφαση του λαικοδεξιού Πίτερς να συνεργαστεί μαζί της και με τους κεντρώους Πράσινους, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς!

Οσο για το πώς γιόρτασε το νέο της αξίωμα, όπως είπε η ίδια, «επέστρεψε στο μικρό της διαμέρισμα στο Ουέλινγκτον και μαζί με τον σύντροφό της, τον παρουσιαστή Κλαρκ Γκέιφορντ -και τη γάτα της- έφαγαν νουντλς». Από εκείνη την ημέρα και έπειτα η Τζασίντα δεν έχει σταματήσει να κάνει πράγματα υπέρ των γυναικών και κατά των ανισοτήτων. 3,5 χρόνια μετά, στις εκλογές του 2020, η Τζασίντα Αρντερν εξασφάλισε ισχυρή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς το Εργατικό Κόμμα σημείωσε σαρωτική νίκη, με ποσοστό 49%. «Η Νέα Ζηλανδία έδειξε στο Εργατικό Κόμμα τη μεγαλύτερη υποστήριξή της σε σχεδόν 50 χρόνια», είπε η Άρντερν στους υποστηρικτές της μετά την εκλογική νίκη της. Σε αυτές τις κάλπες η Τζασίντα κατάφερε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, γεγονός που είχε να συμβεί στη Νέα Ζηλανδία δεκαετίες. 

Ο Τζέφρι Μίλερ, αναλυτής στον πολιτικό ιστότοπο Democracy Project, δήλωσε ότι η νίκη αυτή των Εργατικών αποτέλεσε «σε μεγάλο βαθμό έναν προσωπικό θρίαμβο της τεράστιας δημοτικότητας της Τζασίντα Άρντερν». Από την πρώτη εκλογή της μέχρι τώρα, η Τζασίντα έχει καταφέρει, ως πολιτικός, να κερδίσει τον σεβασμό της υφηλίου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς της, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε τη... γέννηση της κόρης της. Η Τζασίντα γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1980 στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας, μια μικρή πόλη κοντά στην περιοχή όπου γυρίστηκε η τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών». Η ίδια μάλιστα, σε συνέντευξή της, έχει παραδεχθεί πως έκανε οντισιόν για να συμμετάσχει ως κομπάρσος στην ταινία, αλλά «δεν έχουν όλοι ταλέντο» ανέφερε με χιούμορ. Ο πατέρας της ήταν αστυνομικός, ενώ η μητέρα της απασχολούνταν σε υπηρεσία σχολικού εφοδιασμού και τροφοδοσίας.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών η Τζασίντα έπιασε την πρώτη της δουλειά σε ένα τοπικό εστιατόριο. «Θυμάμαι η μητέρα να μου λέει πώς να φτιάξω το βιογραφικό μου. Το καλύτερο που είχα καταφέρει και μπορούσα να βάλω τότε στο βιογραφικό ήταν ότι είχα μαγειρέψει το καλύτερο πιάτο σε έναν οικογενειακό διαγωνισμό μαγειρικής. Ωστόσο το έκανα. Θυμάμαι μάλιστα να πηγαίνουμε μαζί με τη μητέρα μου στον κεντρικό δρόμο της πόλης και εμένα να μπαίνω στα μαγαζιά και να ζητώ οποιαδήποτε απογευματινή δουλειά», είχε αναφέρει η Τζασίντα σε συνέντευξή της. 



Στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της, η Τζασίντα εργάστηκε και ως DJ σε αρκετά νυχτερινά κέντρα της Νέας Ζηλανδίας. Μάλιστα το 2014 έπαιξε μουσική στο Laneway Music Festival στο Όκλαντ. Η οικογένειά της ήταν βαθιά θρησκευόμενη, ωστόσο η Τζασίντα περίπου στα 20 της αποφάσισε να εγκαταλείψει την Εκκλησία, αλλά δηλώνει ότι σέβεται Θρησκείες και Θρησκευμένους. Στα 18 της, μυήθηκε στην πολιτική από τη θεία της, Μαρί, και έγινε μέλος του Εργατικού Κόμματος. Στο παρελθόν έχει δηλώσει πως το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας και έβλεπε «ξυπόλητα παιδιά χωρίς να έχουν να φάνε μεσημεριανό» την ενέπνευσε να εισέλθει στην πολιτική. Γι' αυτό και η πάταξη της ανισότητας έγινε κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας. 

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2001, πήρε πτυχίο Επικοινωνίας, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο και ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται στο γραφείο της τότε Πρωθυπουργού Ελεν Κλαρκ, πολιτικό πρότυπο για την Τζασίντα. Μάλιστα, αρκετά χρόνια αργότερα, σε μεταξύ τους συνομιλία η Αρντερν είχε παραδεχθεί πως «το φύλο δεν ήταν ποτέ εμπόδιο για εμένα… και αυτό οφείλεται σε εσένα, Ελεν». Τότε η Κλαρκ της είχε απαντήσει πως θα εμπνεύσει και εκείνη μια γενιά νέων ατρόμητων γυναικών. «Θα υπάρξει μια νέα γενιά γυναικών που θα λένε "η Τζασίντα το έκανε"». Το 2008, σε ηλικία 28 ετών, η Αρντερν εξελέγη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και το 2017, μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η 37χρονη τότε Τζασίντα ορίστηκε πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος. 

Η συνέχεια έμελλε να της χαρίσει πολλές διακρίσεις. Ειδικότερα, η Τζασίντα Αρντερν έγινε η τρίτη γυναίκα που κατέκτησε το ανώτατο πολιτικό αξίωμα στη Νέα Ζηλανδία, ενώ είναι η νεαρότερη ηγέτης χώρας παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της έφερε στον κόσμο τη Νέβε Τε.

Η Τζασίντα Αρντερν έχει θεωρηθεί από πολλούς η θηλυκή εκδοχή του Τζάστιν Τριντό, κεντρώου Πρωθυπουργού του Καναδά, καθώς και οι δύο αρχηγοί κρατών συμπεριλαμβάνονται στους προοδευτικούς πολιτικούς του δημοκρατικού κέντρου. Στις 15 Μαρτίου 2019, ένας 28χρονος ένοπλος άνοιξε πυρ σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς, σκοτώνοντας 51 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Δέκα μέρες μετά την εν λόγω τρομοκρατική επίθεση, η Αρντερν απαγόρευσε τα ημιαυτόνομα όπλα στρατιωτικού τύπου, αφαιρώντας πάνω από 62.000 όπλα από την κυκλοφορία. Παράλληλα η πρωθυπουργός, φορώντας μια μαύρη χιτζάμπ, ως ένδειξη σεβασμού και πένθους προς τους μουσουλμάνους που έχασαν τη ζωή τους, στάθηκε στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων. 

Μάλιστα, η Αρντερν απέφυγε να ονοματίσει τον δράστη, ώστε να αποφύγει τυχόν μελλοντικές πράξεις εκδίκησης. «Είναι ένας τρομοκράτης, ένας εγκληματίας, ένας εξτρεμιστής, αλλά θα παραμείνει, όσο εγώ μιλάω, ανώνυμος», πρόσθεσε. Λίγες μέρες αργότερα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα ενωτικά λόγια και τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβε μετά την εν ψυχρώ δολοφονία 50 μουσουλμάνων, το Ντουμπάι τίμησε τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό, προβάλλοντας την εικόνα της πάνω στον Burj Khalifa, ουρανοξύστη ύψους 827 μέτρων. Πάνω από το πρόσωπο της Άρντερν, η λέξη ειρήνη ήταν γραμμένη στα αγγλικά και στα αραβικά. 

Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί την Παρασκευή, όταν η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας φορώντας χιτζάμπ αγκάλιασε μια γυναίκα που θρηνούσε. Στη συνέχεια, ο ουρανοξύστης φωτίστηκε και με τη σημαία της Νέας Ζηλανδίας. Ο πρωθυπουργός των Η.Α.Ε. και κυβερνήτης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ευχαρίστησε προσωπικά την Άρντερν για την υποστήριξη της μουσουλμανικής κοινότητας, μέσω του Twitter και ΜΜΕ.

Το 2019 η Τζασίντα Αρντερν παρουσίασε ένα νομοσχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα το νομοσχέδιο προέβλεπε μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Αρκετοί ωστόσο την επικρίνουν ότι εξαίρεσε από το εν λόγω σχέδιο νόμου τον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα, δύο τομείς που συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία της χώρας. «Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα ιστορικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή, τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα και η Νέα Ζηλανδία», είχε τονίσει η Αρντερν. 

Η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ πέρυσι δεσμεύθηκε με νόμο για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Άρντερν προώθησε ένα σχέδιο νόμου το οποίο εξασφάλιζε ίσες μισθολογικές αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων. Σημειώνεται πως στη Νέα Ζηλανδία υπήρχε ήδη σχετικός νόμος, ωστόσο το νέο νομοσχέδιο τον επέκτεινε και σε επαγγελματικούς κλάδους που μέχρι τότε κυριαρχούνταν από άνδρες. «Το 2017 είπαμε ότι θα διορθώναμε τον νόμο που εστιάζει στην αντιμετώπιση των ιστορικών ανισοτήτων στις γυναικείες αμοιβές. Σήμερα, το κάναμε», είχε δηλώσει η Άρντερν, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο υλοποιεί την υπόσχεσή μας να δημιουργήσουμε μια πιο ισότιμη Νέα Ζηλανδία, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους ώστε να διεκδικήσουν μια ισότιμη αμοιβή και ενθαρρύνοντας τη συναίνεση προτού ένα ζήτημα φτάσει στα δικαστήρια».

Τον Φεβρουάριο του 2018 η πρωθυπουργός παρέλασε στο Auckland Pride Parade, παίρνοντας ακόμα μια πρωτιά, αυτή του/της πρώτου/ης πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας που συμμετείχε σε ανάλογο event. Μάλιστα η συγκεκριμένη παρέλαση χειροκροτήθηκε από περισσότερους από 25.000 ανθρώπους. «Είναι μια παρέλαση για τη διαφορετικότητα και την ατομικότητα. Είμαι πραγματικά περήφανη για το έργο που έχει κάνει η ομάδα μας όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. 

Από τη στιγμή που υπάρχουν παιδιά στη Νέα Ζηλανδία, αν είναι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αν έχουν ψυχολογικά προβλήματα, αυτό μας λέει πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός. Η εν λόγω συμμετοχή της δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η πολιτική της Τζασίντα έχει ως αιχμή την καταπολέμηση της ανισότητας. Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η Τζασίντα κατάφερε να κρατήσει τη Νέα Ζηλανδία sars covid 19 free. Από τις 22 Μαρτίου 2020, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19, συνολικά έχουν καταγραφεί 2.651 κρούσματα, ενώ μόλις 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη με τον ιό. 

Τον επόμενο μήνα, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ίδια και όλα τα μέλη της κυβέρνησης θα μειώσουν τους μισθούς τους κατά 20% για τους επόμενους έξι μήνες, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. «Αυτό από μόνο του δεν θα αλλάξει τη γενική κατάσταση των οικονομικών, όμως πρόκειται για επίδειξη ηγετικής ικανότητας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, που λαμβάνει ετησίως 470.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, περίπου 260.000 ευρώ. «Είναι ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε τις τρέχουσες επιπτώσεις σε πολλούς Νεοζηλανδούς». Μάλιστα η διαχείριση τόσο της πανδημικής κρίσης όσο και της τρομοκρατικής επίθεσης τον Μάρτιο του 2019 κατέστησαν την Άρντερν υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Πριν από λίγους μήνες η Τζασίντα προχώρησε σε μια ανακοίνωση που αφορά τη μετατροπή των προϊόντων περιόδου σε είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα αποφασίστηκε πως όλα τα σχετικά προϊόντα θα διανέμονται δωρεάν στα σχολεία, προκειμένου να καταπολεμηθεί η «φτώχεια της περιόδου». Σύμφωνα με μελέτη, 1 στις 12 Νεοζηλανδές έφηβες δεν πηγαίνει στο σχολείο κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στα αναγκαία προϊόντα. «Οι νέες κοπέλες δεν πρέπει να χάνουν την εκπαίδευση λόγω μιας φυσιολογικής κατάστασης», είχε δηλώσει η Άρντερν. 

Το εν λόγω project, προϋπολογισμού 25 εκατ. δολαρίων, θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 χρόνια. Το πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας που εφαρμόζεται με επιτυχία στις σκανδιναβικές χώρες σκέφτεται να υιοθετήσει και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός στη χώρα της, ώστε να εξισορροπηθεί η επαγγελματική και η προσωπική ζωή των πολιτών. Το 2018, η εταιρεία Perpetual Guardian της Νέας Ζηλανδίας, η οποία βοηθά τους πελάτες της να διαχειρίζονται τις διαθήκες και τις περιουσίες τους, υλοποίησε την ιδέα σε πιλοτική φάση για δύο μήνες. 

Μετά τη δοκιμή, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν τόσο επιτυχημένη, που ήθελε να την εφαρμόσει σε μόνιμη βάση, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. «Ακούω πολλούς να προτείνουν ότι θα έπρεπε να έχουμε 4ήμερη εργασία. Ουσιαστικά, αυτό είναι ανάμεσα στον εργοδότη και τους εργαζόμενους. Αλλά μάθαμε τόσο πολλά με τον κορονοϊό και την ευελιξία των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι και την παραγωγικότητα που μπορεί να προκύψει από αυτό», είπε η Άρντερν.

Το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση Άρντερν προβλέπει αμειβόμενη άδεια πένθους για εργαζόμενους που βίωσαν μια αποβολή ή θάνατο εμβρύου. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στη χώρα θα δικαιούνται άδεια τριών ημερών μετά από αποβολή. Η Ginny Andersen, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος που παρουσίασε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι «η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου δείχνει ότι για άλλη μια φορά η Νέα Ζηλανδία οδηγεί τον δρόμο για προοδευτική και συμπονετική νομοθεσία, αποτελώντας μόλις τη δεύτερη χώρα στον κόσμο που παρέχει άδεια για αποβολή και θάνατο». 

Να σημειωθεί ότι η Ινδία επιτρέπει στις γυναίκες έξι εβδομάδες άδειας μετά από αποβολή. Μετά την εκλογή της Αρντερν, δεν άργησαν να έρθουν τα σχόλια και οι ερωτήσεις για μελλοντικό γάμο και εγκυμοσύνη. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2017 είχε απαντήσει πως «είναι απαράδεκτο εν έτει 2017 να πρέπει οι γυναίκες να απαντήσουν σε τέτοιες ερωτήσεις στον εργασιακό τους χώρο». Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018, η Τζασίντα μαζί με τον σύντροφό της, Κλαρκ Γκέιφορντ, ανακοίνωσαν ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί: «Δεν είμαι η πρώτη γυναίκα που θα κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δεν είμαι η πρώτη γυναίκα που εργάζομαι ενώ είμαι έγκυος. 

Γνωρίζω ότι αυτές είναι ιδιαίτερες καταστάσεις, αλλά υπάρχουν πολλές γυναίκες που τα έχουν καταφέρει με τον συγκεκριμένο διπλό ρόλο». Σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει στη χώρα η σεξιστική συνέντευξη του Αυστραλού δημοσιογράφου Τσαρλς Γούλεϊ με τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό, την οποία είχε ρωτήσει για την ημερομηνία γέννησης και σύλληψης του παιδιού, ενώ παράλληλα είχε αποκαλέσει την Άρντερν «ελκυστική». Καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ο δημοσιογράφος απέφυγε να ρωτήσει για την πολιτική της. 

Η Άρντερν αρκέστηκε να απαντήσει μόνο πως «οι εκλογές είχαν περάσει, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε τόσες λεπτομέρειες». Το καλοκαίρι του ίδιου έτους η Τζασίντα γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, τη Νέβε Τε, και έγινε έτσι η δεύτερη γυναίκα παγκοσμίως που γέννησε ενώ ήταν αρχηγός της κυβέρνησης. Η πρώτη ήταν η Ινδή Μπεναζίρ Μπούτο, το 1990.

«Εύχομαι τα μικρά κορίτσια αλλά και τα μικρά αγόρια να είναι σίγουρα πως υπάρχει χώρος να κάνουν τις δικές τους επιλογές, για τον τρόπο με τον οποίο θα μεγαλώσουν την οικογένειά τους και για το τι είδους επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν. Να ξέρουν ότι μπορούν να ακολουθήσουν αυτό που επιθυμούν, αυτό που τους κάνει καλύτερους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Τζασίντα. 

Μάλιστα, μόλις έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση της κόρης της, η Άρντερν επέστρεψε στην εργασιακή της καθημερινότητα. Τρεις μήνες αργότερα, η κόρη και ο σύντροφός της τη συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Είναι αναγκαίο να είναι η κόρη μου εδώ», απάντησε η Τζασίντα σε ερώτηση των δημοσιογράφων, «Θηλάζω ακόμα, οπότε πρέπει να την κρατήσω ζωντανή. Θα είναι μαζί μας λοιπόν σε αυτό το ταξίδι, ενώ εγώ συνδυάζω τον ρόλο μου ως μητέρα και ως πρωθυπουργός και σας διαβεβαιώνω ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», πρόσθεσε χαριτολογώντας η νεαρή πρωθυπουργός. 

Μάλιστα η Άρντερν δεν δίστασε να κρατάει τη Νέβε Τε στην αγκαλιά της (κόντρα σε όλα τα πρωτόκολλα) στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών το 2018 ως άτυπο μέλος της νεοζηλανδικής αντιπροσωπείας. Ηταν το πρώτο μωρό που βρέθηκε εντός της διάσκεψης του ΟΗΕ. Εναν χρόνο μετά, η Τζασίντα Άρντερν έγινε εξώφυλλο στο Time. Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν ηγέτη να ξεχωρίζει; Οι απαντήσεις διαφέρουν, όμως για τηνΝεοζηλανδή πρωθυπουργό η απάντηση έρχεται μέσα από τρεις λέξεις: Συμπόνοια Ειλικρίνεια Ενσυναίσθηση. Η Τζασίντα είναι μια πολιτικός δίπλα στους πολίτες, ένα με αυτούς, με τον πόνο αλλά και τις χαρές τους. 

Η πολιτική της άλλωστε το έχει κάνει ξεκάθαρο αυτό. «Έχουμε ανάγκη οι ηγέτες μας να μπορούν να αισθανθούν και να συμπονέσουν τους πολίτες, κάθε είδους πολίτες, να καταλαβαίνουν τη νέα γενιά, για την οποία αποφασίζουν άλλωστε. Αν εμείς (οι ηγέτες) εναποθέτουμε όλες μας τις προσπάθειες στο να δείχνουμε δυνατοί, τότε νομίζω έχουμε χάσει το παιχνίδι», ανέφερε η Τζασίντα στο βιβλίο της «I know This to Be True». «Μπορούμε εξίσου να είμαστε δυνατοί και να έχουμε ενσυναίσθηση». 

Η στάση της απέναντι στην τραγωδία στο Κράιστσερτς κατέστησε σαφές ότι η Τζασίντα διαθέτει όλες τις αρετές ενός ηγέτη, καθώς με συμπόνοια, σεβασμό και αξιοπρέπεια τάχθηκε εναντίον της ξενοφοβίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Φόρεσε τη μουσουλμανική χιτζάμπ κατά την επίσκεψή της στο τζαμί και στους συγγενείς των θυμάτων μετά την τραγωδία και κάλεσε έπειτα τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να επιδείξει αγάπη προς τις μουσουλμανικές μειονότητες. «Το κύριο χαρακτηριστικό ενός ηγέτη είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζει το άγχος των ανθρώπων. Αυτό καθορίζει έναν ηγέτη», είχε τοποθετηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή της. Η Άρντερν έχει δυναμική παρουσία και στα social media. Αναμφισβήτητα το αγαπημένο Μέσο της πρωθυπουργού είναι το Facebook, στο οποίο ανεβάζει όχι μόνο στημένες φωτογραφίες, αλλά και μια πιο «ατημέλητη» πλευρά της.

Η Τζασίντα μάλιστα απευθύνεται στους πολίτες, φορώντας ρούχα... του σπιτιού, χαλα΄ρες φόρμες και ρούχα για τον κήπο. Τα video updates είναι «το αγαπημένο σπορ» της πρωθυπουργού, καθώς σκρολάροντας στον διαδικτυακό της «τοίχο» θα παρατηρήσει κανείς ότι ανεβάζει και από ένα κάθε δεύτερη μέρα. Η Τζασίντα Άρντερν έλαβε το πρωθυπουργικό χρίσμα σε ηλικία μόλις 37 ετών και κατάφερε σε 3 χρόνια να κερδίσει τον σεβασμό της διεθνούς πολιτικής σκηνής. 

Προσμετρώντας την οικολογική της συνείδηση και την ανάγκη της να «παλεύει» υπέρ των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων (νέοι, ομοφυλόφιλοι, γυναίκες), η Τζασίντα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τόσο για πολιτικούς ανά την υφήλιο, όσο και για πολλούς πολίτες. Δεν είναι άλλωστε κρυφό πως στις εκλογές του φθινοπώρου ακόμα και οι πολιτικοί της αντίπαλοι αναγνώρισαν το κύρος και το ήθος της. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως εν έτει 2022, από τα 193 κράτη του ΟΗΕ μόλις τα 23 έχουν γυναίκες πρωθυπουργούς, είτε προέδρους κρατών, είτε βασιλείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.