Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Τρεις προτάσεις Γεωργαντά για ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ


Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στο λαό της Ουκρανίας και επιβεβαίωσε την αποφασιστική συμβολή της χώρας μας στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Ο κ. Γεωργαντάς κατέθεσε τρεις προτάσεις και ζήτησε να αναλάβει η Ε.Ε. πρωτοβουλίες προκειμένου να εξισορροπηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δράσεις που θα διασφαλίζουν:

Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με σκοπό την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα.

Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ηλίανθος κ.ά.), με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ένωση και της σταδιακής απεξάρτησης μας από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.

Την ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της ΚΟΑ (Κοινής Οργάνωσης Αγορών) και συγκεκριμένα των άρθρων 219 – 222, για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά, όπως είχε γίνει το 2014 με την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία, και με στόχο την απορρόφηση στην ελληνική αγορά των προϊόντων που θα επηρεασθούν οι εξαγωγές τους.

«Διεκδικούμε την αποδέσμευση ενωσιακών κονδυλίων προς την εκτόνωση αυτής της κατάστασης για τα κράτη μέλη. Άλλωστε, η οποιαδήποτε ευελιξία στον ενωσιακό προϋπολογισμό υφίσταται, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρότεινε να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις ή προσαρμογές στο εμπόριο, με τον ΠΟΕ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.