Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Η Γυναικεία Ηγεσία Μπροστά!


Υπογράφει η Χρυσή – Ουρανία Παπαδοπούλου
Οικονομολόγος / Επιχειρηματίας

Γράφω με βαθιά συγκίνηση για να τιμήσω την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που εδώ και πολλές δεκαετίες, μία πλειάδα γυναικών συνέβαλε στον αγώνα για τα στερεότυπα και τις ανισότητες μεταξύ των φύλων. Επί του παρόντος, εξακολουθούν να υφίστανται οι ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών, εμπόδια και περιορισμοί ιδίως στην άσκηση ηγεσίας και στην καριέρα τους εν γένει. 

Η ισότητα των φυλών και η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις εξουσίας, σε θέσεις ηγετικές, αποτελεί, επομένως, μία σοβαρή πρόκληση για τις σύγχρονες και μελλοντικές συνθήκες των επιχειρήσεων και στα κοινωνικά δρώμενα, διότι μόνο μέσα από μία δυναμική ισότιμη σχέση μπορούν να προκύψουν ποικίλα οφέλη. 

Παρ' ότι είναι αυτονόητο, ότι η γυναίκες διαθέτουν δυναμικά ηγετικά χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την ευημερία της οικονομίας, όπως, υψηλή κοινωνική νοημοσύνη, υπευθυνότητα, ικανότητα να προσαρμόζονται γρήγορα σε νέες συνθήκες και καταστάσεις, ανθεκτικότητα, ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων, ορθολογική λήψη αποφάσεων και ενισχυμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά, το ποσοστό των γυναικών στην ηγεσία εξακολουθεί να είναι χαμηλό. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, παρόλο που η γυναίκες εργάζονται εξίσου σκληρά με τους άνδρες και αποτελούν σχεδόν το μισό του συνόλου του εργατικού δυναμικού, έχουμε δημιουργήσει έναν κόσμο όπου μόλις το 25% των επιχειρήσεων παγκοσμίως διοικείται από γυναίκες. 

Επιπλέον, σχετικές μελέτες συμπεραίνουν ότι εάν επιτευχθεί η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις εξουσίας, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 28 τρισεκατομμύρια ετησίως, μέχρι το 2025. Δυστυχώς, εν έτη του 2022, μετά από τόσους προσωπικούς αγώνες γυναικών για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, εγείρονται ερωτήματα για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις εξουσίας και για τα εμπόδια πρόσβασης στην χρηματοδότηση. 

Καταγράφονται και σημαντικά βήματα προόδου, όπως οι τρεις ηγετιδες της ΕΕ, η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Roberta Metsola, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, που ηγούνται ταυτόχρονα στους τρεις αυτούς βασικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται μέσω του προγράμματος Women Tech Europe, το οποίο χρηματοδοτεί 50 νεοφυείς εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες. 

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι χώρες με γυναίκες αρχηγούς είχαν λιγότερα κρούσματα COVID-19 και ποσοστά θνησιμότητας, γιατί έθεσαν ως προτεραιότητα να θωρακίσουν την υγεία των πολιτών εν αντιθέσει με τους άνδρες που προτίμησαν να στηρίξουν την οικονομία. Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι το μέλλον στην Ηγεσία ανήκει δικαιωματικά στις γυναίκες και η μόνη λύση για να αποτινάξουμε τα στερεότυπα, είναι η άλλη αλλαγή κουλτούρας της κοινωνίας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά. 

Χρειαζόμαστε περισσότερες ηγέτιδες στην πολιτική, στο επιχειρείν, στην επιστήμη και σε όλους τους επιδραστικούς τομείς του κοινωνικού ιστού. Με αλλά λόγια, είναι επιτακτικό καθήκον η ισότητα των φυλών για μία ισχυρή, ανθρωποκεντρική και δίκαιη κοινωνία στην εποχή της Βιομηχανίας 4.0.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.