Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

''Amour sacré de la Patrie... Liberté, Liberté chérie!''



Υπογράφουν:
- Αγγελική (Άντζελα) Πατούλια, Ασκούμενη Δικηγόρος / Απόφοιτη Πανεπιστημίου Κύπρου / Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, Δ.Π.Θ.
- Κωνσταντίνα (Ντίνα) Νταγκίνη, Τελειόφοιτη Φοιτήτρια Νομικής Σχολής, Α.Π.Θ. / Αρθρογράφος
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Μεταπτυχιακός Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Τμήμα Δ.Ε.Σ., Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος

''Aux armes, citoyens,
Formez vos bataillons,
Marchons, marchons!''
Vive la France! Vive la Grece! Vive l' Europe!

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία έχει άμεσες και μετρήσιμες επιπτώσεις στο πολιτικό προεκλογικό σκηνικό στη Γαλλία, καθώς αξιολογείται από τους Γάλλους ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά την ακρίβεια. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, ο Εμμανουέλ Μακρόν ξεπερνά για πρώτη φορά το 30% στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής του Απριλίου (συγκεκριμένα 30,5%), σε άνοδο 4 ολόκληρων μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση του τέλους Φεβρουαρίου, ενώ δεύτερη βγαίνει η Μαρίν Λε Πεν με 14,5% δηλαδή ούτε στο μισό του ποσοστού του Μακρόν. 

Η δε συμπαθέστατη υποψήφια της Κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές συνεχίζει την ''κατρακύλα'' της με 11,5% και τώρα πια είναι... τέταρτη, μετά τους Μακρόν, Λεπέν, Ζεμούρ. Τέλος, η εικόνα της Αριστεράς παραμένει αποκαρδιωτική: ο ευρω-κομμουνιστής Μελανσόν 10%, ο υποψήφιος των Οικολόγων Ζαντό εκτιμάται με ποσοστό 8,5%, ο κομμουνιστής Ρουσέλ με 5%, ενώ η σοσιαλίστρια Δήμαρχος του Παρισιού Ινταλγκό συγκεντρώνει μόλις 3,5% και η υποψηφιότητα της επίσης σοσιαλίστριας Κριστιάν Τομπιρά κατέληξε σε φιάσκο και αποσύρθηκε. 

Στο δεύτερο γύρο, ο Μακρόν επικρατεί ξεκαθαρά: 59-41% απέναντι στη Λε Πεν. Η ατμόσφαιρα για τις Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές του Απρίλη είναι πρωτοφανής. Η εντύπωση που έχεις είναι ότι η Κεντροαριστερά-Αριστερά, παντοδύναμη άλλοτε ακόμα και όταν δεν εκλέγονταν ο υποψήφιός της, έχει εξαφανιστεί. Τι έχει συμβεί; Είναι γαλλικό φαινόμενο ή όχι; Αν κρίνει κανείς από το επίπεδο των ομιλητών και της ευρύτερης αριστεράς και της ευρύτερης δεξιάς θα έλεγε κανείς ότι ο μέσος Γάλλος Πολιτικός δεν έχει βγάλει το... Γυμνάσιο (σκληρό!). 

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί δεν είναι πάνω από 70-80. Έχουμε μερικά παραδείγματα και αναζητήστε βίντεο και αναρτήσεις. Αρχικά η διάσπαση είναι γενική και πλήρης σε όλες τις παρατάξεις και κάποιες οικογένειες ακόμη (Le Pen). Το Κέντρο είναι μονάχα υπαρκτό και εκπροσωπείται από τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του Γάλλου Monsieur Le Président Emmanuel Macron.

Allons enfants de la Patrie, Le jour de gloire est arrivé...

Οι οποίες/οποίοι θερμοί οπαδοί και μας δίνουν και τον Μακρόν ως επόμενο Πρόεδρο με 53-55%, ίσως και 59%. Το Κέντρο στον 1ο γύρο θα αγγίξει οριακά το 30% με το Κόμμα Macron, δηλ. La République En Marche! (LaREM).Η Κεντροαριστερά-Αριστερά έχει τουλάχιστον 5, κάθε κοκκινοπράσινης, απόχρωσης, υποψήφιες και υποψήφιους με πιθανή συνολική εκλογική προβολή στην κάλπη γύρω και πάνω λιγάκι, από το 18%. Γιατί είναι τόσο μα τόσο διασπασμένη; Το μέγα ερώτημα... Την Κεντροαριστερά-Αριστερά ξεχάστε την... τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, στην Γαλλία. 

Αλλά εξαιρετικά κουρασμένη είναι και η Κεντροδεξιά-Δεξιά, κοντά στο 15% και αν. Και η υπερ-ακραία, δηλαδή φασιστική της πλευρά, διχασμένη είναι με 2 υποψήφιες/ιους (μαζί και οι 2 κοντά στο 30%). Είναι δυνατόν; Ναι είναι! Σε βαθμό που επικρατούν επίδοξοι πολιτικοί που τολμούν να εξυμνήσουν Γάλλους Προδότες και Συνεργάτες των Γερμανών της Χιτλερικής Κατοχής... αν είναι ποτέ λογικό αυτό! Η Κεντροδεξιά-Δεξιά πάντα είχε ισχυρή εκλογική δύναμη στη Γαλλία αλλά με εκπροσώπους αξιόλογους πολιτικούς, επιχειρηματίες, δικαστικούς, γιατρούς και επιστήμονες. Που ίσως τους έλεγαν Δεξιούς γιατί... δεν ανήκαν στην Αριστερά. Άτομα σαν τον Στρατηγό Σαρλ Ντε Γκώλ, για παράδειγμα. 

Ο οποίος ξεχνάμε ότι στο Κόμμα του, τον Συναγερμό του Γαλλικού Λαού, είχε μια ομάδα που ονομάζονταν «Γκωλιστές της Αριστεράς»! Και ο Παπάγος ονόμασε το Κόμμα του Συναγερμό του Ελληνικού Λαού, αλλά δεν είχε Παπαγικούς Αριστερούς... Ο πιο ''Αριστερός'' του (και λίγο καιρό μάλιστα) ήταν ο κεντρώος -και αξιαγάπητος πολιτικά- Γεώργιος Παπανδρέου... Τώρα τελευταία τρέχουν να ενταχθούν στο τόσο παράξενο και τόσο ακραίο κόμμα του Ερικ Ζεμούρ και στην Πατρίδας μας βέβαια υπάρχουν υποστηρικτές του. Που υπόσχεται ότι όταν βγει Πρόεδρος θα απελάσει μερικά εκατομμύρια ξένους από τη Γαλλία και την ΕΕ. Για να σωθεί ο Χριστιανισμός... 

Ό ίδιος βέβαια είναι Εβραίος και καλά κάνει δηλαδή ο άνθρωπος και είναι, αλλά να μην λέει ασυναρτησίες και παρακινεί κόσμο σε σκοτεινούς ατραπούς! Είναι σίγουρο βέβαια ότι μετά τις εκλογές, τον 1ο γύρο, θα ξεχαστεί. Σήμερα είναι γύρω στο 12-14%... παράλογο; Ναι είναι, αλλά τόσο λαμβάνει! Η δυνατότητα συμμετοχής 2ου γύρου μιας από τις δύο κυρίαρχες κυρίες υποψήφιες -κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές (Les Républicains) και ακραία Μαρίν Λε Πεν (Rassemblement National)- είναι πιθανή, αν οι Γυναίκες Ψηφοφόροι κινητοποιηθούν έγκαιρα. 

Πολύ σπουδαίο 3 Γυναίκες να είναι ανάμεσα στους 7-8 τελικούς υποψήφιους Προέδρους. Οι πιθανότητες μοιάζουν να δίνουν ένα τελικό 53-59% στον κο. Emmanuel Macron, τον σημερινό Κεντρώο Γάλλο Monsieur le Président. Το χαμηλό επίπεδο λόγου και ουσίας σήμερα των κυρίως των παραδοσιακών Αριστερών και παλαιο-Δεξιών πολιτικών ηγετών στον κόσμο και κυρίως στην ΕΕ και στην Ελλάδα οφείλεται σε ένα γενικότερο πρόβλημα Παιδείας, στην Οικογένεια και στο Σχολείο-Πανεπιστήμιο; Αλλά οφείλεται και στα μίντια, κλασσικά και μοντέρνα. Ξεχάσαμε την μετασχολική και μετα-πανεπιστημιακή παιδεία και την διαρκή διά βίου μάθηση. Αυτή είναι η δική μας άποψη και ζητάμε θερμά συγνώμη... Oh, mon Dieu!

Liberté, Egalité, Fraternité!

Αδερφές/αδερφοί μας! Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 πλησιάζουν και το ερώτημα είναι: ποιος είναι ο πιο απειλητικός πολιτικός αντίπαλος του Εμμανουέλ Μακρόν; Είναι κοινή παραδοχή ότι η Αριστερά βρίσκεται σε θεαματική ύφεση, σε αντίθεση με την δεξιά και το κέντρο. Ο Μακρόν έχει καταφέρει να συσπειρώσει στο «Κέντρο» του πολλούς υποστηρικτές, τον Μεσαίο Χώρο, τον Τρίτο Δρόμο. Πέρα από το πλήγμα της πανδημίας και των σκληρών μέτρων, καθώς και την εμφάνιση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, ο νυν Πρόεδρος κατάφερε να υπερασπιστεί το Κοινωνικό Κράτος και να προωθήσει το Ευρωπαϊκό πνεύμα, ενώ υπογράμμισε και την στρατιωτική δύναμη της Γαλλίας. 

Ανάμεσα στους στόχους του, περιλαμβάνεται η ακόμη μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, ενώ παραμένει ζήτημα το πώς θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα και τον ελιτιστικό κατεστημένο. Απέναντί του στέκεται η υπερσυντηρητική - ακροδεξιά κα. Μαρί Λε Πεν, η ρεπουμπλικανή - γαλάζια Βαλερί Πεκρές και ο εθνολαικιστής - λαϊκίστικη τηλεπερσόνα Ερίκ Ζεμούρ. Η ευρύτερη Αριστερά στα πολύ δύσκολα... 

Κλείνοντας, κατά την γνώμη μας, ο 40άρης Εμμανουέλ Μακρόν με τις φιλοευρωπαϊκές, φιλοδυτικές, κεντρογενής φιλελεύθερες, σοσιαλ-προοδευτικές και σύγχρονα πατριωτικές θέσεις του, τις επενδύσεις του στην άμυνα της χώρας και την ενέργεια (επενδύσεις στην κατασκευή έως 14 πυρηνικών αντιδραστήρων!), καθώς και τις αρχές του Κράτους Δικαίου που προωθεί (πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ένταξη στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το περιβάλλον και την άμβλωση), έχει κερδίσει την στήριξη του γαλλικού λαού, της γαλλικής νεολαίας και της διεθνούς- ευρωπαϊκής - ΝΑΤΟικής σκακιέρας, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα ανανεώσει την θητεία του στην Προεδρία της 1 εκ των 2 Μεγάλων και Πανίσχυρων Ατμομηχανών της ΕΕ. 10-24/04/2022! Ευχόμαστε να γίνει το καλύτερο για την Ελλάδα μας και την Κύπρο μας και ο νοών νοείτω...

''Amour sacré de la Patrie,
Conduis, soutiens nos bras vengeurs
Liberté, Liberté chérie!''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.