Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Επίσκεψη 46 μαθητών του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς, στην πόλη της Πάτρας

Δελτίο τύπου 
2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς
Στα πλαίσια των προγραμμάτων «Οι γέφυρες φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και ενώνουν πολιτισμούς» μια ομάδα 46 μαθητών του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς επισκέφθηκε την πόλη της Πάτρας στις αρχές του Μάρτη.

Η περιπέτεια ξεκίνησε ήδη μέσα στο λεωφορείο όταν με αυτοσχέδιο παιχνίδι τύπου trivial ερωτήσεων, οι μαθητές έμαθαν βιωματικά βασικά στοιχεία για όλα τα σημεία της εκπαιδευτικής εκδομής τους: το γεφύρι της Άρτας, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, την πόλη της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οινοποιείο «Αχάια Κλάους», την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. 
Οι πρώτες σκέψεις «γεφύρωσης» γεννήθηκαν στους μαθητές με την επίσκεψη του γεφυριού της Άρτας και συνεχίστηκαν με τη διέλευση του γκρουπ μερικές ώρες αργότερα, από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Η Πάτρα υποδέχτηκε τους εκπροσώπους του Κιλκίς με πολύ ήλιο και φως.

Η πρώτη ημέρα παρουσίας των μαθητών στην πρωτεύουσα της Αχαίας ήταν γεμάτη από μοναδικές εμπειρίες. Ένα μέρος της παρέας επισκέφθηκε το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου της Πάτρας και συμμετείχαν στη διεξαγωγή πειραμάτων. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής σε συνεργασία με τους πατρινούς συμμαθητές τους.


Οι υπόλοιποι περιηγήθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίο, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επισκέφθηκαν το τμήμα Χημικών Μηχανικών, όπου τους υποδέχτηκε η καθηγήτρια και υπεύθυνη του προγράμματος «Τα σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο» Σουζάννε Μπρόσντα, ενώ στη συνέχεια ο καθηγητής κος Χριστάκης Παρασκευάς παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της σχολής στην οποία διδάσκει. Μίλησε για τις προοπτικές των αποφοίτων και έδωσε στους μαθητές από το Κιλκίς κίνητρα για την κατάκτηση μιας θέσης στα έδρανα της σχολής των Χημικών Μηχανικών.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ομάδα επισκέφθηκε το κτήμα και οινοποιείο του «Αχάια Κλάους». Στα πλαίσια της περιήγησής τους, οι μαθητές έμαθαν για την ιστορία του κτήματος, το πώς αυτό αποτέλεσε σημείο «γεφύρωσης» και αρμομικής συνύπαρξης οικογενειών από τέσσερις χώρες με διαφορετικές θρησκείες, αλλά και για την καλλιέργεια και οινοποίηση της Μαυροδάφνης, το πιο δημοφιλές ελληνικό ερυθρό γλυκό κρασί, το οποίο ανέδειξε ο Γερμανός ευγενής Γουσταύος Κλάους. 


Την επόμενη ημέρα, οι μαθητές του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς είχαν την τιμή να ξεναγηθούν στην Πάτρα από τον Δήμαρχο της πόλης, τον ευγενέστατο και φιλικότατο κο Κωνσταντίνο Πελετίδη. Προσφυγικής καταγωγής ο ίδιος, μίλησε στα παιδιά με ιδιαίτερη ευαισθησία για την πρόσφατη ιστορία του τόπου όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του καθώς και για την γενικότερη φυσιογνωμία της πόλης των Πατρών. 

Στη συνέχεια, όλοι μαζί επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις όπου παίρνουν «σάρκα και…οστά» οι «μπάστακες», τα άρματα και κάθε είδους καρναβαλική κατασκευή που διακοσμεί ή παρελαύνει στην Πάτρα κατά την διάρκεια του καρναβαλιού. Η εκπαιδευτικός κ. Ήρα Κούρη, Πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του καρναβαλικού εργαστηρίου, περιέγραψε στους μαθητές τις διαδικασίες προετοιμασίας, ενώ τεχνίτες του εργαστηρίου εξήγησαν τα βασικά βήματα παραγωγής των αρμάτων. Εντυπωσιασμένοι από την περιγραφή του «αρχιμάστορα» του βασιλιά Καρνάβαλου, κάποιοι από τους μαθητές έδωσαν ραντεβού με το πατρινό καρναβάλι των επόμενων χρόνων με τις ευλογίες του φιλόξενου Δημάρχου. 

Στο σχολείο έφεραν και τοποθέτησαν το αναμνηστικό της «γεφύρωσής» τους με την Πάτρα, το emoticon τμήμα παλαιότερου άρματος που χάρισε στο σχολείο η κ. Ήρα Κούρη. 

Το τέλος της εκδρομής σφραγίστηκε με την επίσκεψη των παιδιών στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου «Τιτάν». Με την ζεστή υποδοχή και φιλοξενία των ανθρώπων που εργάζονται στον κολοσσό αυτό, οι μαθητές είδαν στην πράξη πως λειτουργεί ένα εργοστάσιο ανάλογου μεγέθους. Ξεναγήθηκαν στα τμήματα ελέγχου ποιότητας καθώς και στο κεντρικό τμήμα ελέγχου λειτουργίας των μηχανών ενώ προηγουμένως τους έγινε μια σύντομη παρουσίαση του ομίλου και του παραγόμενου προϊόντος.


Η «γέφυρα» λοιπόν της επιστροφής στο Κιλκίς χτίστηκε στέρεη από τσιμέντο του Τιτάνα και φύσηξε αέρα καρναβαλικό στα βόρεια, φέρνοντας κοντά την Πάτρα και το Κιλκίς μ’ ένα ποτήρι Μαυροδάφνη στο χέρι.

Οικουμενική διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


Σχολικό έτος 2021-2022
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κωνσταντίνος Μυρωνίδης-ΠΕ04.01, Νικόλαος Καρακάσης-ΠΕ04.01, Βίκυ Γιωτοπούλου-ΠΕ02, Άννα-Μαρία Παναγιωτίδου-ΠΕ86

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.