Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί η προκήρυξη εκλογών και η πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική αναγκαιότητα - Πανδημία και Δημόσιο Σύστημα Υγείας


Γράφει ο 
Γιώργος Θεοδοσιάδης
Αναπληρωτής Συντονιστής ΝΕ Κιλκίς ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού, τις τελευταίες εβδομάδες του 2021, τέθηκε για πρώτη φορά από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη εθνικών εκλογών. Τον Ιανουάριο υποβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. 

Είναι κρίσιμο να αναλυθούν οι λόγοι που καθιστούν το αίτημα για εκλογές επείγον και κοινωνικά αναγκαίο για την υπέρβαση των αδιεξόδων που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένας από τους κυρίαρχους λόγους είναι η τραγική διαχείριση της πανδημίας που οδηγεί καθημερινά σε όλο και περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Πανδημία και Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Η πανδημία έφερε τις κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα μπροστά σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη, καθώς υποχρεώθηκαν να ανακαλύψουν ξανά τη σημασία των δημόσιων υγειονομικών συστημάτων και δομών, των μόνων εργαλείων ικανών να μας προστατεύσουν σε συλλογικό επίπεδο απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές. Όμως, ως χώρα και ως πολίτες είχαμε την ατυχία να έχουμε στην κυβέρνηση ένα κόμμα και έναν πρωθυπουργό ιδεολογικά ταγμένους στην υποβάθμιση και συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου. 

Μπορεί η αποφυγή του πρώτου κύματος της πανδημίας να δημιούργησε μία ψευδαίσθηση επιτυχίας και ένα περιβάλλον επικοινωνιακής κυριαρχίας, όμως οι ιδεοληπτικές εμμονές των κυβερνώντων συνέβαλαν καθοριστικά στην τραγωδία που ακολούθησε από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα. Πολλές φορές παρασυρόμαστε στην ευκολία της απόδοσης των αστοχιών στην διαχειριστική αναποτελεσματικότητα του “επιτελικού κράτους”, όμως, αν προσπαθήσουμε να δούμε τα γεγονότα πιο ψύχραιμα είναι προφανές ότι υπήρξαν καθαρές πολιτικές επιλογές που άφησαν το ΕΣΥ απροστάτευτο και τους Έλληνες πολίτες εκτεθειμένους.

Από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της ήταν σαφές ότι ο στόχος ήταν η συρρίκνωση του ρόλου του ΕΣΥ, μέσα από κατάργηση δομών και είσοδο του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ, εργολαβίες στην καθαριότητα), καθώς και η προσπάθεια υποβάθμισης του δικαιώματος καθολικής πρόσβασης στην υγεία (ΑΜΚΑ αλλοδαπών, συνταγογράφηση ανασφάλιστων). Η προϋπηρεσία άλλωστε προβεβλημένων στελεχών όπως του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος κομπορρημονούσε για το κλείσιμο νοσοκομείων στην προηγούμενη θητεία του, ήταν επαρκής ένδειξη για τη συνέχεια.

Ήταν πολιτική επιλογή να μη δημιουργηθούν οι όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, να μη στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό, να μη δεσμευτεί ικανοποιητικός αριθμός κλινών του ιδιωτικού τομέα, να μην επεκταθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, να μη δημιουργηθούν μόνιμες δομές που θα θωρακίσουν μακροπρόθεσμα το ΕΣΥ. Ακόμα και το πολύτιμο όπλο που μας έδωσαν οι επιστήμονες, το εμβόλιο, αντί να καταστεί η αιχμή μιας συνολικής υγειονομικής στρατηγικής έγινε εργαλείο διχασμού και επικοινωνιακών τεχνασμάτων. 

Και για να δικαιολογηθούν αυτές οι επιλογές τα στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς υιοθετούσαν την αισιόδοξη εκδοχή για την εξέλιξη της πανδημίας και διαρκώς έπεφταν έξω ( Άνοιγμα τουρισμού 2020, Γιορτή Αγ. Δημητρίου 2020, Επιχείρηση Ελευθερία 2021, Τελευταίο Μίλι). Ουσιαστικά προεξοφλούσαν ότι όλα θα εξελιχθούν θετικά, ώστε να δικαιολογούν την προειλημμένη απόφασή τους να μην επενδύσουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι δηλώσεις που έγιναν για να στηρίξουν αυτές τις επιλογές αποτελούν μνημείο πολιτικής αλαζονείας και θα συντροφεύουν τους εμπνευστές τους σε όλη τους την πολιτική πορεία.

· “Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια” δήλωση Στέλιου Πέτσα για τις ΜΕΘ στις 25/09/2020 στον Real FM.

· “Δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο και δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ» ¨Ακης Σκέρτσος 3/11/2021 στο ρ/φ του ΣΚΑΙ.

· “Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών” Γιώργος Γεραπετρίτης 24/11/2020 τηλεόραση της ΕΡΤ.

Και φυσικά το αποκορύφωμα όλων.

· “Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!” Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής 1/12/2021.

Θα πρέπει να είμαστε λοιπόν σαφείς. Ο τραγικός απολογισμός της χώρας μας δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, ούτε ένα παιχνίδι της μοίρας. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που στέρησαν από την κοινωνία μας τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει και να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της στη μάχη απέναντι στην πανδημία. Ακριβώς επειδή τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και επειδή η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να εθελοτυφλεί (μείωση δαπανών για την Υγεία στον προϋπολογισμό του 2022, αναστολή εφημερίας του Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, σχέδια κλεισίματος δομών και αλλαγής της λειτουργίας τους) οφείλουμε να ζητάμε την πολιτική αλλαγή. 

Ειδικά σε μία περιοχή όπως το Κιλκίς, που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και που συνεχώς βλέπει την υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας, πρέπει να εντοπίσουμε τις ευθύνες και τα προβλήματα και να επιδιώξουμε τη λύση τους. Δεν είναι δυνατόν στο Νομό Κιλκίς με το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό, πίσω μόνο από τον Νομό Πέλλας, να έχει κηρυχθεί σιωπητήριο για τα αίτια και τις ευθύνες.

Όμως, μία προοδευτική αριστερή πολιτική δύναμη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αρκείται στο να διαπιστώνει τις ευθύνες και τα αδιέξοδα. Οφείλουμε, και το κάνουμε διαρκώς, να διατυπώνουμε την εναλλακτική πρόταση που θα άρει τα αδιέξοδα και θα διαμορφώσει την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών. Το σχέδιο μας για το Νέο ΕΣΥ αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση ουσιαστικής αναμόρφωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

· Με μια συνολική Υγειονομική Στρατηγική που θα δώσει προτεραιότητα στην πρόληψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων (εμβόλιο, φάρμακα, κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα, πρωτοβάθμια φροντίδα)

· Με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο αποδείχθηκε ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών. (πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων και πρόσληψη μόνιμων υγειονομικών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά)

· Με γενναία ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας (τριπλασιασμό Τοπικών Μονάδων Υγείας, Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ`οίκον φροντίδας, πλήρως στελεχωμένες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων της περιφέρειας)

· Με το σχέδιο "Φιλόδημος" για την Υγεία, ένα εθνικό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών.

· Με σαφήνεια και διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων. (στόχος ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος του 7% του ΑΕΠ, πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης)

Είναι, πλέον, αναμφισβήτητο ότι η σημερινή κυβέρνηση ανακυκλώνει τα αδιέξοδα και τη φθορά της, ανήμπορη να προσφέρει λύσεις. Όμως, το τίμημα των πολιτικών της επιλογών το πληρώνει καθημερινά το σύνολο του Ελληνικού λαού με τον Ιανουάριο του 2022 να είναι ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους από το ξεκίνημα της πανδημίας στην Ελλάδα. Συνεπώς, η πολιτική αλλαγή μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών αποτελεί επείγουσα κοινωνική ανάγκη. Και η προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και την εναλλακτική του πρόταση αποτελούν διέξοδο και απάντηση στις ανάγκες της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.