Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Εργαστήριο Αμοιβαίας Εκμάθησης Πολιτικών Καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία


Οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αναδείχθηκαν στο Εργαστήριο Αμοιβαίας Εκμάθησης Πολιτικών Καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία που διοργάνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητάς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BLUEAIR- «Έξυπνη Γαλάζια Ανάπτυξη Αδριατικής Ιονίου S3».

Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας. Μέσα από ένα πολυδιάστατο πρίσμα, η εκδήλωση, που διεξήχθη διαδικτυακά, πέτυχε να αποσαφηνίσει στους συμμετέχοντες την έννοια της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης και της Γαλάζιας Οικονομίας. Μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσιών από εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα και τέθηκαν οι βάσεις για πιθανές συνεργασίες με στόχο πάντα την ανάπτυξη της καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία.

Κατά την έναρξη του εργαστηρίου αμοιβαίας εκμάθησης παρουσιάστηκε συνοπτικά το έργο BLUEAIR (https://www.blueair.adrioninterreg.eu) από την κ. Καλλίτσα Πανταζή, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας και στο πώς αυτή η στρατηγική συνδέεται με τη Γαλάζια Ανάπτυξη και τη Γαλάζια Οικονομία. Ειδικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης έθιξε τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, καθώς και τους τομείς της Εθνικής Στρατηγικής RIS3 για την περίοδο 2021-2027.

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και παραδείγματα δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας. Η πρώτη εκ των ομιλητών, η κ. Λυδία Αλβανού, Δρ. Βιολογίας και Υπεύθυνη Παρακολούθησης της Βιοποικιλότητας της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Κορώνειας-Βόλβης, Κερκίνης, Θερμαϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., αναφέρθηκε στις παράκτιες και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και στην πρόκληση της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλης Σταμογιάννης, Υπεύθυνος Προγραμματισμού της “Aegean Rebreath” (www.aegeanrebreath.org), αναφέρθηκε στην επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ στο ίδιο θεματικό αντικείμενο κινήθηκε και η παρουσίαση της κ. Έλιας Νικητοπούλου, εκπροσώπου της BlueCycle (https://www.bluecycle.com), η οποία αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της Γαλάζιας Οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση των πλαστικών που προέρχονται από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Η κ. Φωτεινή Δρακοπούλου, ως εκπρόσωπος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε.» (https://www.waterairports.com), αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται για τη Γαλάζια Οικονομία μέσω της ανάπτυξης των υδατοδρομίων στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Σάββας Χατζηνικολάου, Υδροβιολόγος – Ιχθυολόγος MSc, παρουσίασε την καινοτόμα προσέγγιση της αξιοποίησης της ιχθυοκαλλιέργειας ως τουριστικού αξιοθέατου, μέσω της ανάδειξης της σχετικής δραστηριότητας της εταιρείας “Blutopia” (https://www.blutopia.gr).

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες ομιλητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν το εργαστήριο αλλά και σε δύο κύκλους ερωτήσεων, που αφορούσαν αφενός στα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται σε τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας και αφετέρου σε προτάσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ Βαθμού αλλά και προς την Κεντρική Διοίκηση σχετικά με τη διευκόλυνση/επιτάχυνση της Γαλάζιας Ανάπτυξης. 

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων ομιλητών αναδείχθηκαν κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και την έλλειψη κατάλληλου νομικού πλαισίου, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ενημέρωσης του κοινού για τα θέματα Γαλάζιας Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Το ευρωπαϊκό έργο BLUEAIR, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG ADRION 2014-2020, επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας μακροπεριοχής όσον αφορά στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης S3 με γνώμονα τη Γαλάζια Οικονομία και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κοινότητας, μέσω της βελτίωσης των ικανοτήτων/δεξιοτήτων των θεσμικών φορέων στην περιοχή του Ιονίου-Αδριατικής. 

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη δράσεις, όπως είναι τα εργαστήρια δικτύωσης, τα οποία θα στοχεύουν να φέρουν σε επαφή φορείς που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις στις συγκεκριμένες ανάγκες/προκλήσεις.

Επόμενη δράση στο πλαίσιο του έργου BLUEAIR που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων, των δημόσιων φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών και με βασικό στόχο την παρουσίαση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις αναφορές και τα εργαλεία που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου. Το συνέδριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Καλλίτσα Πανταζή, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της ΠΚΜ στο e-mail k.pantazi@pkm.gov.gr και στο τηλ. 2313319897.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.