Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Εντυπωσιακές «Μικρές ιστορίες επανάστασης» από τους φοιτητές του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού του Κιλκίς

Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Φοιτητές του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με έδρα το Κιλκίς, εμπνέονται από την ελληνική επανάσταση και παρουσιάζουν στο κοινό σύγχρονα ενδύματα- έργα τέχνης.

«Αέρα» ελληνικής επανάστασης αποπνέει η έκθεση «Μικρές ιστορίες επανάστασης» που φιλοξενείται από τις 19 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ. Τα ενδύματα που φιλοτέχνησαν και παρουσιάζουν οι συμμετέχοντες φοιτητές έχοντας ως πηγή έμπνευσης αφηγήσεις, ηρωικά πρόσωπα και σημαντικά γεγονότα του 1821, εντυπωσιάζουν για τη σύλληψη και τη δημιουργικότητά τους και ξεχωρίζουν για το υψηλό αισθητικό τους αποτέλεσμα.

Οι «Μικρές ιστορίες επανάστασης» αποτέλεσαν το ομότιτλο πρότζεκτ που υλοποίησαν φοιτητές και φοιτήτριες το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 εν είδει φόρου τιμής για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Όπως ανέφερε στη Γνώμη η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Βενετία Κουτσού, ο κάθε φοιτητής συμμετείχε στη δημιουργική διαδικασία κατασκευάζοντας ένα σύγχρονο ένδυμα βάσει της εικόνας που είχε σχηματίσει για την αισθητική της εποχής μέσα από γραπτά, αφηγήσεις και κυρίως από έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων που απεικόνισαν ηρωικά γεγονότα του 21, αλλά και σκηνές της καθημερινής ζωής μετά τον Αγώνα.

Οι μελλοντικοί σχεδιαστές επέλεξαν το θέμα τους και ανέπτυξαν σταδιακά τις ιδέες τους επιστρατεύοντας τις γνώσεις, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Τα ενδύματα ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στα εργαστήρια του Τμήματος ΔΣΕ στο πλαίσιο του σεμιναρίου τελειόφοιτων «Δημιουργία ενδύματος και portfolio», υπό την καθοδήγηση/διδασκαλία των Βενετίας Κουτσού (ιδέα-υλοποίηση), Ελιάνας Δημητρακοπούλου (δημιουργία portfolio), Αμαλίας Σταλίκα (επιμέλεια κατασκευής) και ολοκληρώθηκαν πριν από την έλευση του κορωνοϊού. Ακολούθως, και λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία, παρουσιάστηκαν μέσα από φωτογραφίες στο facebook του Τμήματος, καθώς επίσης και σε διαδικτυακή ημερίδα του Δήμου Κιλκίς.

Η ιδέα της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προέκυψε μετά από επαφή και συνεννόηση της κ. Κουτσού με την αρχαιολόγο επιμελήτρια του Μουσείου, ενώ με το τέλος αυτής στις 31 Μαρτίου 2022 υπάρχει σκέψη να φιλοξενηθεί και στο Κιλκίς.

Στην έκθεση, που επιμελούνται οι διδάσκοντες στο Τμήμα ΔΣΕ Νίκος Μυκωνιάτης, Βενετία Κουτσού, Ελευθερία Στόικου, με τη συμβολή του ΑΜΘ, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα στάδια κατασκευής των ενδυμάτων μέσα από την ηλεκτρονική παρουσίαση των portfolio των δημιουργών τους, αλλά και να κατανοήσουν τις σχεδιαστικές επιλογές τους μέσα από την παρακολούθηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 18 x 21 cm της Σοφίας Βαφειάδου (παραγωγή: Βουλή TV 2021), που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.

Κληθείσα να σχολιάσει την προσπάθεια των φοιτητών της, η κ. Κουτσού δήλωσε ότι την βρίσκει «πρωτότυπη, αρκετά δυναμική και συνεκτική. Αποτελείται από πολλές μικρές ιστορίες που δημιουργούν μια μεγάλη συνολική ιδέα, ενώ παράλληλα συνιστά έμπνευση για δημιουργία και άλλων αντικειμένων».

Σε ό,τι αφορά στα σχόλια των επισκεπτών, αυτά σύμφωνα με την κ. Κουτσού είναι θετικά έως και πολύ ενθουσιώδη και αφορούν τόσο στη σύλληψη των ενδυμάτων, όσο και στην αρτιότητα της κατασκευής τους. Όπως υπογράμμισε, «το ρούχο είναι αντικείμενο αρκετά αβανταδόρικο. Θέλγει τον επισκέπτη, πόσο μάλλον όταν είναι καλοφτιαγμένο και καλοραμμένο και έχει να πει μια ιστορία».

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου συμμετέχουν οι φοιτητές: Γεωργία Παχυγιαννάκη, Έλενα Τσαλικίδου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Θανάσης Βασιλειάδης, Ιωάννα Σκουρλέτου, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Κώστας Λυκούδης, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου.

Κάθε χρονιά, στο πλαίσιο των σπουδών τους οι φοιτητές υλοποιούν εργαστηριακά πρότζεκτ με διαφορετική θεματολογία. Το φετινό πρότζεκτ έχει ως θέμα το upcycling, την κατασκευή ρούχων μέσα από τη δημιουργική ανακύκλωση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.