Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Χαιρετιστήριος λόγος Δημάρχου Κιλκίς στην τελετή υποδοχής – ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου

Χαιρετιστήριος λόγος Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη στην τελετή υποδοχής – ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου
Άγιοι Αρχιερείς
Σεβαστοί Πατέρες
Εντιμότατοι Άρχοντες
Σεβαστό Εκκλησίασμα

Η Μητροπολιτική Επαρχία του Κιλκίς αγάλλεται σήμερα και η καθαρή, η ολόλαμπρη λάμψη της χαράς της μεταφέρεται παντού: ζεσταίνει τις καρδιές των ευσεβών χριστιανών, αναπτερώνει τις ελπίδες για μια ασφαλή πνευματική καταφυγή και ο επίμονος ήχος από τα σήμαντρα στους ιερούς ναούς της πόλης και στις ταπεινές εκκλησιές των χωριών μας, προϊδεάζει για ένα προσκλητήριο ευφρόσυνο που απευθύνεται σε όλους και στον καθέναν μας ξεχωριστά.

Η Μητροπολιτική μας Επαρχία, έμπλεη θρησκευτικού παλμού, υποδέχεται φιλόστοργα στην ταπεινή της σκήτη τον Αρχιερέα του Θεού του Υψίστου, το νέο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο. Η ενθρόνιση του νέου μας Επισκόπου, αυθεντικού εκφραστή της Αποστολικής διαδοχής και ορθόδοξης παράδοσης, επισφραγίζει τη μυστηριακή ένωση με το πλήρωμα των πιστών με ποθούμενο σκοπό την κοινή κατοίκηση σε μια κοινωνία θείας αγάπης και ζωής.

Τα ρήματα αυτής της αγάπης, όπως ομολογήσατε Σεβασμιότατε κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία σας στο ποίμνιό σας στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως της Πλάκας, μετά την εκλογή σας από το σεπτό σώμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, σας επιστρέφουν στον τόπο σας μετά από εικοσιέξι συναπτά έτη αφοσιωμένης ιερατικής διακονίας. Και κατά μία θαυμαστή σύμπτωση ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως της Παναγίας της Νέας Κυράς στην Πλάκα των Αθηνών μετατρέπεται σε λίθο ποιμαντικής στερέωσης στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.

Σεβασμιότατε,

Έρχεστε στην εσχατιά της Πατρίδας, στο βόρειο άκρο του Ελληνισμού όπου η Ορθοδοξία και ο Πατριωτισμός ορθώνονται επιβλητικοί, άγρυπνοι φρουροί των παραδόσεων, μεταλαμβάνοντας με το άγιο άναμά τους στους ανθρώπους του την πίστη στη Δημιουργία και την ευλογητική δύναμη της Προόδου.

Η ιστορία αυτού του τόπου έχει βαθιές ρίζες στον άπειρο χρόνο και ως κληρονόμοι της έχουμε υποχρέωση και καθήκον να τη διαφυλάξουμε. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως αξιόλογα μνημεία και επιγραφικά ευρήματα που αποκαλύπτουν ακμαία οικιστική οργάνωση, διοικητικά και οικονομικά κέντρα που αποτέλεσαν τον πυρήνα του πολιτισμού στην εποχή τους και παρήκμασαν ή διαλύθηκαν από επιδρομές βαρβαρικών φύλων και πολεμικές συγκρούσεις. 

Μαρτυρικές πηγές του Θουκυδίδη, Πατέρα της Ιστορίας, για την αρχαία Δόβηρο αλλά και αναφορές στην Πρασιάς Λίμνη- όπως ονομαζόταν η σημερινή λίμνη της Δοϊράνης- από τον Όμηρο ανασυνθέτουν τις παραστάσεις ζωής στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς. Τα αρχαία σπαράγματα της Πολιτείας του Παλατιανού, με το σύνταγμα των αγαλμάτων της που φιλοξενείται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, η Μητρόπολις της Μορύλλου με το ξακουστό θεραπευτήριο του Ασκληπιού, ο χρυσοφόρος ποταμός του Γαλλικού, η συμπερίληψη της Φύσκας μαζί με άλλες θρησκευτικές μακεδονικές πόλεις στα λατινικά ιαμβικά εμβατήρια του αρχαίου Ευαγγελίου, το βυζαντινό φρούριο του Παλαιού Γυναικοκάστρου και πλήθος νέων τεκμηρίων συνιστούν το αποθησαύρισμα της ιστορικής ταυτότητας του ενιαίου Δήμου Κιλκίς.

Η νεότερη ιστορία του τόπου μας, νέε Επίσκοπε της Μητροπόλεώς μας είναι γραμμένη με σελίδες δόξας, απαράμιλλου θάρρους και γενναιότητας. Το Κιλκίς είναι Πόλη Ηρώων! Πέρασαν την πύλη της Αθανασίας στην επική μάχη του Κιλκίς στις 21 Ιουνίου του 1913. Στις πυρακτωμένες λοφοσειρές του Κιλκίς έπεσαν μαχόμενοι χιλιάδες Έλληνες πολεμιστές υπερασπιζόμενοι τα ιερά και όσια της Πατρίδας, στο θυσιαστήρι της λευτεριάς, όπως μνημονεύει το Κιλκίς στο ποίημα ‘’Η Πατρίδα στους νεκρούς της – Ύμνος των Ελλήνων’’, ο Κωστής Παλαμάς το οποίο και εκφώνησε αντί πανηγυρικού στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρώου της μάχης τον Ιούλιο του 1929. Για το φωτισμένο αγιοκέρι του Κιλκίς έγραψαν και άλλοι λογοτέχνες, όπως ο Στρατής Μυριβήλης, ο Βασίλης Ρώτας, που πήραν μέρος σ΄ αυτή την τιτανομαχία του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου.

Στο έρημο και κατεστραμμένο από τα δεινά του πολέμου Κιλκίς βρήκαν την νέα τους Πατρίδα οι Στρωμνιτσιώτες, οι πρώτοι οικιστές του μετά την πολυαίμακτη μάχη φεύγοντας οριστικά από την γενέθλια γη. Η προσφυγιά χάραξε το πύρινο σημάδι της στον τόπο μας, που στα κατοπινά ταραγμένα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής καταστροφής, δεχόταν κύματα προσφύγων από τον Πόντο, την Θράκη, την Στενήμαχο, την Καππαδοκία. 

Ανακατεμένοι πληθυσμοί, άνθρωποι με διαφορετικές συνήθειες, με ξεχωριστά ήθη, έθιμα και επαγγελματικές δραστηριότητες, έχτισαν με αμέτρητες στερήσεις και αβάσταχτη φτώχεια τον κορμό της νέας πόλης του Κιλκίς και των χωριών της. Μαζί με την πίστη τους για ένα καλύτερο αύριο οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες κουβάλησαν σαν πολύτιμο φυλαχτό, τα εικονίσματά τους, ιερά Ευαγγέλια και λείψανα των Αγίων τους από τις αλησμόνητες Πατρίδες: την εικόνα των Πεντεδεκαμαρτύρων της Τιβεριούπολης και τη λειψανοθήκη του ιερομάρτυρος Πέτρου, την μεγάλη καμπάνα του Καρς, την εικόνα του Αγίου Δημητρίου και εδραίωσαν εδώ τις λατρευτικές τους παραδόσεις.

Αυτό το πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, απλωμένο αρμονικά στο Κιλκίς διοικητική έδρα του Δήμου μας, στην Νέα Σάντα, ιστορική έδρα του Δήμου μας σε ανάμνηση των αγώνων για ανεξαρτησία της Επτάκωμης Σάντας του Πόντου, στους γραφικούς οικισμούς που συναποτελούν την Μητροπολιτική Επαρχία σας, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε και μόνος σας Σεβασμιότατε στις επισκέψεις σας σε κάθε γωνιά αυτού του φιλόξενου τόπου. 

Θα γνωρίσετε ανθρώπους απλούς και νοικοκύρηδες, αγρότες και κτηνοτρόφους βιοπαλαιστές της υπαίθρου, εμπόρους και εργαζομένους, περήφανους και φιλοπρόοδους, νέους ανθρώπους με δημιουργική έκφραση που στα όνειρά τους βάζουν το χρώμα της ευημερίας και της υγιούς ανάπτυξης του Δήμου μας. Όλοι θα ανοίξουν την αγκαλιά τους και θα σας υποδεχθούν με αγάπη και με την προσμονή να γίνετε ο πνευματικός τους Πατέρας και με καρτερικότητα και ευπροσηγορία να επαυξήσετε τους καρπούς του Πνεύματος του Αγίου στην ψυχή τους.

Διαδέχεστε Σεβασμιότατε άξιους Ποιμενάρχες, το Μακαριστό Εμμανουήλ, τον Απόστολο, τον Αμβρόσιο, τον Χαρίτωνα και άλλους κατά το παρελθόν, που με την ισχυρή προσωπικότητα και το έργο τους μοίρασαν αντίδωρα ευσπλαχνίας και ευεργεσίας χριστολογικής στους πιστούς. Ο καθόλα Άξιος Τοποτηρητής της χηρεύσασας Μητροπόλεως μας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος στάθηκε όλους αυτούς τους εννέα μήνες πρωτοστάτης και αγγελικός βοηθός κάθε ανάγκης, με πατρικές νουθεσίες, καλύπτοντας με την ιερατική του παρουσία τις θρησκευτικές τελετουργίες της Μητροπόλεώς μας, γι’ αυτό και οι ευχαριστίες μας στο πρόσωπό του είναι ένθερμες και ειλικρινείς.

Δεχόμαστε σήμερα την ισχυρή ευλογία της έλευσής σας στη Μητροπολιτική μας Επαρχία αξιολογώντας θετικά τις θέσεις σας για την ταύτιση του ορθόδοξου πολιτισμού με τον ορθόδοξο τρόπο ζωής και αναγνωρίζοντας το βαρυσήμαντο έργο σας, οι θεολογικές και πολιτιστικές πτυχές του οποίου εντυπώνονται στην επιτυχημένη συμμετοχή σας στις Συνοδικές Επιτροπές, καθώς και στην διοργάνωση των Διεθνών Συνεδρίων και εκδηλώσεων της Εκκλησίας μας για τα 200χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 

Η εμπειρία σας προσδοκούμε να είναι χρήσιμος πνευματικός οδηγός για την σωστή ανάδειξη των πνευματικών μας θησαυρών, όπως του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, της ιστορικής Μονής Αγίου Γεωργίου, της νεόδμητης Μονής του Αγίου Νεκταρίου του Σπανού, του Μουσείου εικόνων βυζαντινής αγιογραφίας στο Δροσάτο.

Σας καλωσορίζουμε στην Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου Σεβασμιότατε Μητροπολίτα μας Βαρθολομαίε, στην Εκκλησία του Κυρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Στυλιανού, προστάτη των παιδιών, με τη βεβαιότητα της ανάπτυξης αγαθών σχέσεων συνεργασίας με το Δήμο Κιλκίς, με σεβασμό στους διακριτούς μας ρόλους, και οικοδόμησης έργων Αγάπης και Προόδου για τον τόπο μας.

Σας καλωσορίζουμε στην μεγάλη και καλοσυνάτη νέα Οικογένειά σας με ευχές εκ βάθους ψυχής για υγεία, δύναμη, με μια εμπνευσμένη κατά τω Θεώ, παραγωγική Ποιμαντορία στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου Άξιος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.