Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΕΧΝΗ Κιλκίς: Συναυλία -αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο


Δελτίο τύπου ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς
Η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία ΤΕΧΝΗ Κιλκίς σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Κιλκίς διοργανώνουν συναυλία-αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 9 το βράδυ, (ώρα προσέλευσης 8.30μ.μ.) στο «Στέκι της Τέχνης» στο Μεταλλικό, (απέναντι από την Πινακοθήκη) με το μουσικό σχήμα του Φίλιππου Μαχαίρα.

Με τον τίτλο «Κοίτα μια νύχτα» ο Φίλιππος Μαχαίρας, ο Γιάννης Περδίκης και ο Γιάννης Κλέοντας θα μας σεργιανίσουν στις μουσικές του μεγάλου συνθέτη. Από το Ανεμολόγιο και τους 7 νάνους στη Ρόζα και το πλανόδιο τσίρκο, από το Σταυρό του νότου στην πιρόγα και από την πίστα από φώσφορο στον Άμλετ της σελήνης, ο Φίλιππος με την μουσική του παρέα θα διασχίσουν τα τραγούδια του Θάνου.

Λίγα λόγια για τον συνθέτη.

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία), αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Η κριτική αναγνώρισε στο τραγούδι του Μικρούτσικου μία νέα μορφή δημιουργίας: ένα τραγούδι μορφικά ελεύθερο (σε αντίθεση με την καθιερωμένη λογική του κουπλέ-ρεφρέν) που αντλεί στοιχεία από την τζαζ, το ροκ και τη δυτική μουσική παράδοση.

Το 1979 θα κυκλοφορήσει τον δίσκο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Ένας δίσκος που μας έκανε να αγαπήσουμε την ποίηση του Νίκου Καββαδία και να καταλάβουμε τον “ποιητή των ναυτικών και της θάλασσας” .

Τα τραγούδια κέρδισαν την αγάπη του κοινού και σήμερα ο «Σταυρός του Νότου» θεωρείται ένα από τα διαμάντια της ελληνικής δισκογραφίας, με πωλήσεις που προκαλούν ίλιγγο (υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα).

Ο Θάνος Μικρούτσικος συνεχίζει να μελοποιεί Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη και άλλους. Ακόμα, έχει παρουσιάσει την όπερα «Ελένη» κι έχει μελοποιήσει παραμύθια. Συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες, όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Χάρις Αλεξίου και η Ιταλίδα Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Μίλτος Πασχαλίδης και πολλούς ακόμα.

Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική.
Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου.

Διετέλεσε Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Πολιτισμού, Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV( Ελλάδας), Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ(Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου), Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάτρα 2006».

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019, σε ηλικία 72 ετών παλεύοντας σαν μαχητής. Μεταξύ χειρουργείων και θεραπειών, δεν σταμάτησε τις συναυλίες και τις πρόβες μέχρι που οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν.

“Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ»

Μουσικό ραντεβού λοιπόν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 στο Στέκι της Τέχνης στο Μεταλλικό και ώρα προσέλευσης 8.30μ.μ.

Τιμή εισόδου 7 ευρώ. Παρακαλούμε να τηρήσετε ΑΥΣΤΗΡΑ την ώρα προσέλευσης, (8.30) για την αποτελεσματική τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, ώστε στις 9.00 μ.μ. να ξεκινήσει η συναυλία.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων και την αποφυγή της διασποράς του covid 19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.