Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Η Διευθύντρια Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και Δικηγόρος Αθηνών, Κωνσταντίνα Κόλλια, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και τη Γνώμη Κιλκίς


Η Διευθύντρια Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και Δικηγόρος Αθηνών, Κωνσταντίνα Κόλλια, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και τη Γνώμη Κιλκίς

Θεωρείς ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στα τοπικά, εθνικά και διεθνή, κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;
Θεωρώ ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την κατάρριψη των στερεοτύπων με βάση το φύλο μιας και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Η επιλεκτική ισότητα των φύλων στην εξουσία και τη λήψη αποφάσεων, οι γυναίκες δηλαδή στην κορυφή συγκεκριμένων τύπων πυραμίδας, είναι για εμένα όμως το εμπόδιο που πρέπει να υπερβεί σήμερα κάθε δίκαιη και σύγχρονη κοινωνία. 

Για το σκοπό αυτό απαιτούνται μέτρα και πρωτοβουλίες όπως δημόσιες συζητήσεις και εκστρατείες αλλά και τακτική αξιολόγηση τους, που θα συμβάλλουν τόσο στην ενθάρρυνση των γυναικών να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις όσο και στην ενίσχυση της ίσης συμμετοχής των δύο φύλων.

Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, το επιχειρείν, τα ΜΜΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση και στην πολιτική;

Θα απαντήσω υπογραμμίζοντας διπλά το ρήμα της ερώτησης: διεκδικείστε. Πολλές φορές παγιδευόμαστε στην στερεοτυπική αντίληψη περί «ανδρικού» προφίλ ηγεσίας με αποτέλεσμα να περιορίζουμε οι ίδιες τις ευκαιρίες μας, υποτιμώντας τις δυνάμεις και τις ικανότητες μας. Ας συγκρίνουμε δυο τίτλους: «Γυναίκα στο τιμόνι της επιχείρησης» και «Ποια είναι η νέα CEO της επιχείρησης». 

Ο πρώτος εστιάζει στο φύλο ενώ ο δεύτερος στο άτομο και για να πάψει το φύλο να υπερτερεί ως είδηση έναντι του προσώπου, θα πρέπει να πιστέψουμε εμείς οι ίδιες στην ικανότητα μας να αναλάβουμε ηγετικές θέσεις.

Τα στερεότυπα δεν έχουν καμία θέση στην πολιτική ζωή. Από την προσωπική μου εμπειρία ως Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ τα δύο τελευταία χρόνια, έχω διαπιστώσει πως οι γυναίκες, δεν είναι λιγότερο πιθανό να αναλάβουν ένα σημαντικό ρόλο ή να καταλάβουν μια καίρια θέση, αλλά, αντίθετα αυξάνονται συνεχώς. Η ΟΝΝΕΔ σήμερα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με το παρελθόν και οι γυναίκες εκπροσωπούνται δυναμικά κάτι που αποτελεί επιδίωξη και του ίδιου του προέδρου μας Παύλου Μαρινάκη. 

Οι γυναίκες στα ανώτατα όργανα της νεολαίας έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ η πρόσφατη επιλογή του να ορίσει την πρώτη γυναίκα Γραμματέα αποδεικνύει ακριβώς αυτό: ότι η επιλογή ενός προσώπου για μια θέση ευθύνης δεν έχει να κάνει με το φύλο αλλά με την ικανότητα.

Κοιτάς στα μάτια μια φίλη, έναν φίλο... μια μέση νεολαία Ελληνίδα/ενα μεσο νεολαίο Έλληνα... τι τους λες; Τι τους προτείνεις; Τι προσπαθείς να τους περάσεις ως νεανική, έμπειρη και δημιουργική περσόνα που είσαι;

Να μη σταματήσουν να ονειρεύονται και να προσπαθούν για να πραγματοποιήσουν αυτά τα όνειρα. Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες μας είναι τα στοιχεία που μας κράτησαν όρθιους τη δεκαετία της κρίσης, επενδύσαμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση τους και κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι ουραγός των εξελίξεων και να γίνει πρωταγωνίστρια. 

Να παρακολουθούν ιστορίες επιτυχίας για να γνωρίζουν ανθρώπους που με πείσμα και επιμονή κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όραμα τους. Τέτοιους ανθρώπους συναντήσαμε πρόσφατα στο Project 2030GR by ONNED, μοιράστηκαν μαζί μας τη δική τους πορεία, αποτελώντας έμπνευση και δίνοντας κίνητρο.

Γιατί εν έτει 2021 Κεντροδεξιά, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κομμα, Ν.Δ., Ο.Ν.ΝΕ.Δ., Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. και Κυριάκος Μητσοτάκης; Ποιο το μεγάλο ατού της μεγάλης, φιλελεύθερης, δημοκρατικής, πατριωτικής, φιλοευρωπαϊκής παράταξης;

Γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέτει τους νέους και τις νέες της χώρας μας σε προτεραιότητα, εκείνους και εκείνες που αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον μέσα στην κρίση. Γιατί δε διστάζει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να καθιστά την Ελλάδα πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. 

Γιατί σχεδιάζει και υλοποιεί μαζί με τους πολίτες τις πολιτικές που μας αφορούν, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Η ηγεσία του κόμματος και πρώτος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή τους στους νέους, την όρεξη και το θάρρος με το οποίο αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που τους απασχολούν, χωρίς μεγάλα λόγια αλλά με συνεχή επαγρύπνηση.

Στην ίδια κατεύθυνση η ΟΝΝΕΔ αλλά και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πραγματοποιεί δράσεις και καταθέτει προτάσεις με στόχο να συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο, βοηθώντας τη νέα γενιά να φτάσει ακόμη ψηλότερα. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχοληθήκαμε με ζητήματα της καθημερινότητας, συμβάλαμε σε καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και η αλλαγή του προγράμματος σπουδών στα σχολεία καταθέτοντας τις προτάσεις μας στα αρμόδια Υπουργεία, συζητήσαμε με ανθρώπους από όλο το παραγωγικό φάσμα και είδαμε τις προτάσεις μας να υιοθετούνται από την Κυβέρνηση και να γίνονται νόμοι του κράτους.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο Κυβέρνησης είναι ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανώτατες θέσεις θέλουν, ή πιο σωστά ζητούν, να ακούσουν την άποψη των νέων. Θέλουν να ξέρουν την αλήθεια και τη ζητούν από μας. Άνθρωποι όπως ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ή ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος στηρίζουν τις επιλογές των νέων και ενθαρρύνουν τις πρωτοβουλίες τους. Και το κάνουν με συνέπεια και γνήσιο ενδιαφέρον. 

Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην είμαι μέρος αυτής της μεγάλης παράταξης, αυτής της ομάδας που οραματίζεται, προσπαθεί, εξελίσσεται και πετυχαίνει με γνώμονα τη συνδιαμόρφωση μιας νέας κανονικότητας με ίσες ευκαιρίες για όλους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.