Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Υπόμνημα Δημάρχου Κιλκίς στην ΠΕΔΚΜ για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Εντείνοντας τον κύκλο των παρεμβάσεών του για την άρση της υπερτροφικής εξάπλωσης των φωτοβολταϊκών σταθμών στη δημόσια γη του Δήμου Κιλκίς, με καταστροφικές συνέπειες για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης κατέθεσε χθες υπόμνημα στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ ζητώντας την διαμόρφωση και υιοθέτηση μιας κοινής υποστηρικτικής γραμμής για τους όρους της πράσινης ανάπτυξης από την ΚΕΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία.

Το κείμενο με τις συγκεκριμένες προτάσεις που διατυπώνονται στο υπόμνημα συμφωνήθηκε να αποτελέσει τακτικό θέμα στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του συνδικαλιστικού οργάνου.

Ο κ. Κυριακίδης έλαβε μέρος σε ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, εκπροσώπων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, της Ομάδας Παρέμβασης Κιλκίς, του Προέδρου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, εκπροσώπου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.


Στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Κιλκίς τοποθετήθηκε θετικά για την πράσινη ανάπτυξη και τις περιβαλλοντικές ωφέλειές της ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επενδυτική επέλαση στις δημόσιες και χορτολιβαδικές εκτάσεις που αποστερούν ζωτικό χώρο από την κτηνοτροφία και φέρνουν σε δραματικό αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους.

Ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν έντιμοι κανόνες για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στην περιοχή μας και ως τέτοιους επισήμανε ειδικότερα την χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών με μέγιστο όριο κάλυψης σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ για κάθε Περιφερειακή Ενότητα και ανά αγρόκτημα, την εξαίρεση των κοινόχρηστων και των βοσκήσιμων εκτάσεων από τις προσφερόμενες χρήσεις για ΑΠΕ και την ανάγκη εποπτείας των φωτοβολταϊκών σταθμών ως προς τη χωροθέτηση και τον έλεγχο παρακολούθησης του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ο Δήμαρχος Κιλκίς είχε ζητήσει με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την προστασία του αγροτικού χώρου και της χειμαζόμενης κτηνοτροφίας.

Το υπόμνημα του Δημάρχου Κιλκίς στην ΠΕΔΚΜ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη της ΠΕΔΚΜ

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούμε την πολιορκία της δημόσιας γης του Δήμου Κιλκίς από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε μεγάλες κοινόχρηστες και χορτολιβαδικές εκτάσεις έναντι πινακίου φακής.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλέον ασυγκράτητο, εκδηλούμενο με μαζικές αιτήσεις εταιριών, ξένων στην περιοχή μας, που με τη συναίνεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μισθώνουν ενιαία δημόσια γεωτεμάχια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές για να προστρέξουν στη συνέχεια στα αιρετά όργανα της Περιφέρειας και του Δήμου προς έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων. Οι γνωμοδοτήσεις των αιρετών στελεχών, όπως εκφράζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς και είναι απορριπτικές στο σύνολό τους, δεν έχουν παρεμβατικό χαρακτήρα που να κατοχυρώνει σε εκτελεστό και δεσμευτικό βαθμό τις αποφάσεις τους.

Η πράσινη ανάπτυξη και οι αδιαμφισβήτητες ευεργετικές της επιδράσεις στην εθνική οικονομία και στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της χώρας μας, με τον άναρχο και αποικιοκρατικό τρόπο που υλοποιείται από τους υποψήφιους επενδυτές στην περιοχή μας καταλύει βασικούς όρους ισονομίας και πυροδοτεί αλυσιδωτές εκρήξεις που θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στην τοπική οικονομία με αιχμή του δόρατος τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και την περιβαλλοντική και αισθητική αλλοίωση του τοπίου της περιοχής.

Το πλήθος των αιτήσεων, 1.787 στο σύνολο, μόνο για τη διετία 2019 – 2020 (448 και 1.339 κατατεθειμένες αιτήσεις αντίστοιχα) είναι δηλωτικό της ασκούμενης επενδυτικής πίεσης για την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών σταθμών στη δημόσια γη και όπως προκύπτει από τη χαρτογράφησή τους ως υπαρκτή και ως εν δυνάμει εγκατάσταση οι σταθμοί αυτοί υπερκαλύπτουν ή τείνουν να υπερκαλύψουν βοσκήσιμες και χορτολιβαδικές εκτάσεις που η χρήση τους είναι σαφώς προσδιορισμένη, ακόμη – ακόμη και δημόσιες γαίες που έχουν χαρακτηριστεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας. 

 Την επιχειρούμενη άλωση του δημόσιου αγροτικού χώρου επιβοηθεί η αποσπασματική ενημέρωση και η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού για τον πλήρη αριθμό των ενεργών φωτοβολταϊκών σταθμών σε δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, την πιθανολογούμενη εγκατάστασή τους σε βοσκοτόπους και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τον καθορισμό του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος.

Οι βασικοί κίνδυνοι από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων που ναρκοθετούν την τοπική ανάπτυξη έγκεινται:

 - στο μαρασμό της κτηνοτροφίας εξαιτίας της ελλειμματικής χρήσης γης σε βοσκοτόπους. Δυνατότητα ενοικίασης των βοσκοτόπων για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ξεκάθαρα απώλεια εκτάσεων βοσκής και κατ΄ επέκταση οικονομική αφαίμαξη για τους κτηνοτρόφους καθώς προαπαιτούμενο για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης είναι η δήλωση βοσκήσιμης γης στο ΟΣΔΕ.

 - στη δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα που επηρεάζεται δυσμενώς από τις ΑΠΕ με τους αγρότες να στερούνται το ζωτικό χώρο των κοινόχρηστων εκτάσεων για τις αγροτικές τους καλλιέργειες

 - στην υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και της αλλοίωσης του φυσικού τοπίου στην απεραντοσύνη της θέας πάρκων από τσιμέντο και σίδερα.

Επιπλέον τίθενται σοβαρά ζητήματα:

- στην ενοικίαση της δημόσιας γης για ΑΠΕ.

Οι ιδιώτες, όπως προαναφέρθηκε, καταβάλλουν ένα πενιχρό τίμημα ενώ για ανάλογη επένδυση σε ιδιωτική γη το κόστος της μίσθωσης είναι εικοσαπλάσιο έναντι αυτό του δημοσίου

- στις υποδομές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ

Με τη σημερινή κατάσταση του δικτύου διανομής στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς έχει σταματήσει η έγκριση των όρων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, επαγγελματιών ή μη. Δημιουργείται, επομένως η εντύπωση, ότι τα πλεονεκτήματα από τον ήλιο είναι μόνο για τις μεγάλες εταιρείες που αντέχουν τη συγχρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομής (π.χ. υποσταθμών).

Η πράσινη ανάπτυξη, η παραγωγή ενέργειας από το ηλιακό φως είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή μορφή ανάπτυξης αρκεί να τεθούν αρμοδίως και να συμφωνηθούν έντιμοι κανόνες:

- στη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών με μέγιστο όριο κάλυψης σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ για κάθε Περιφερειακή Ενότητα και ανά αγρότημα

- στην εξαίρεση των κοινόχρηστων και των βοσκήσιμων εκτάσεων από τις προσφερόμενες χρήσεις για ΑΠΕ

- στην υλοποίηση έργων βελτίωσης στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αδειοδοτούνται απρόσκοπτα τα φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης (με τη μέθοδο του net metering). Τα έργα αυτά θα διευκολύνουν, πλην των άλλων, τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων που θα λειτουργούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου, εξυπηρετώντας τον στόχο για γρήγορη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με ανάπτυξη και δικαιοσύνη

- στην αποτελεσματική εποπτεία των φωτοβολταϊκών σταθμών ως προς τη χωροθέτηση και τον έλεγχο παρακολούθησης του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος

-στην εξειδικευμένη ενημέρωση των αιρετών, των εμπλεκομένων φορέων και των τοπικών κοινωνιών για την πρόοδο των ΑΠΕ και τη ροή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής αυτάρκειας.

Τέλος, η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η αντιπροσωπευτική έκφρασή της στις Κοινότητες και στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να γίνεται σεβαστή και να έχει δεσμευτική ισχύ καθώς αφορά τοπικές υποθέσεις.

Καλώ την ΠΕΔΚΜ να υιοθετήσει και να υποστηρίξει τις προτάσεις μας σχετικά με την ομαλοποίηση της διαδικασίας ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας, προχωρώντας στις δέουσες ενημερωτικές ενέργειες και παρεμβάσεις στην ΚΕΔΕ και στα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.