Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης


Δελτίο τύπου των Γιατρών του Κόσμου

Τα αθώα παιδιά και οι άμαχοι δεν πρέπει να σηκώνουν το βάρος μιας σύγκρουσης που δεν οφείλεται σε αυτούς
O παλαιστινιακός λαός υπομένει μια διαρκή στρατιωτική κατοχή και μια συντονισμένη προσπάθεια να του στερήσουν τη γη, τα δικαιώματα, την υγεία και την αξιοπρέπειά του. Με περισσότερους από 600 Παλαιστίνιους να έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής στο τέμενος Al Aqsa στην παλιά πόλη της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ εργάζονται αδιάκοπα στην Παλαιστίνη -τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη- για σειρά ετών. Οι ομάδες της οργάνωσης στο πεδίο παρέχουν απαραίτητη πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε συνεργασία με Παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις και ντόπιο προσωπικό που έχει την δυνατότητα να μετακινείται και να δραστηριοποιείται στα πιο δύσκολα και αποκλεισμένα σημεία, εκεί όπου οι ανάγκη είναι πάντα επιτακτική.

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη προσομοιάζει σε μια παρατεταμένη -όσο και ξεχασμένη- επείγουσα, ανθρωπιστική κρίση. Τα ουσιαστικά προβλήματα παραμένουν άλυτα σε βάρος της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και της υγείας και της ευημερίας όλων των αμάχων που -όπως πάντα- πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαός της Παλαιστίνης χρειάζεται την βοήθεια και την υποστήριξη όλων μας. Είναι όμως ακόμα μια φορά που η βοήθεια και η υποστήριξη όλων μας προς τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας είναι απαραίτητη: όπου υπάρχουν άνθρωποι. Αυτή τη φορά, στην Παλαιστίνη…

Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα ενισχύσουν την ιατρική δράση τους στην Γάζα και τη Δυτική Όχθη, προσφέροντας βοήθεια σε όσους έχουν υποστεί τις τραυματικές συνέπειες των συγκρούσεων.

Πρόσφερε και εσύ τη βοήθειά σου κάνοντας μια δωρεά,
αναγράφοντας στην περιγραφή της κατάθεσης «Παλαιστίνη»

https://mdmgreece.gr/dorees/kane-mia-dorea/

Τραπεζικοί Λογαριασμοί

· Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217 | IBAN: GR2701101410000014129611217 | SWIFT: ETHNGRAA

· Alpha Bank
Αρ. Λογ/σμού: 199-00-2002-002401 | IBAN: GR0601401990199002002002401 | SWIFT: CRBAGRAAXXX

· Τράπεζα Πειραιώς
Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640 | IBAN: GR0301720180005018005706640 | SWIFT: PIRBGRAA

Η διαμάχη

Ήταν 14η Μαΐου 1948, πριν από 73 χρόνια, όταν ο Δαβίδ Μπεν Γκουριόν, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Κογκρέσου κήρυξε στο μουσείο του Τελ Αβίβ την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Για τους Εβραίους ήταν η επιστροφή στην “Γη της Επαγγελίας”. Για τους Άραβες της Παλαιστίνης ήταν η αρχή του τέλους ή αλλιώς η Nakba, η “Ημέρα της Καταστροφής”.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης και της Δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα –από το 1987 έως το 1993 και από το 2000 έως το 2005- σκοτώθηκαν εκατοντάδες Ισραηλινοί και χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Μόλις έξι ημέρες μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ, η Χαμάς ανακοίνωσε την έναρξη της Τρίτης Ιντιφάντα, όπως άλλωστε και είχε προειδοποιήσει.

Στην χρονική συγκυρία της λήξης του Μουσουλμανικού Ραμαζανιού, οι εντάσεις στην περιοχή οξύνονται για μια ακόμα φορά ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Άραβες. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία τις τελευταίες ημέρες. Ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα. Οι απώλειες αμάχων θεωρούνται πιθανές, η εικόνα ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρη καθώς η Γάζα παραμένει εδώ και χρόνια σχεδόν αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο εξαιτίας ενός αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ και που στηρίζει η Αίγυπτος. 

Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται: οι Άραβες μαχητές εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα. Βία ξέσπασε επίσης σε πόλεις με αραβικούς πληθυσμούς σε ολόκληρο το Ισραήλ: η αραβική μειονότητα του Ισραήλ, δηλαδή το 21% του πληθυσμού, έχει εξοργιστεί για τις εξώσεις στην Ιερουσαλήμ και για τη βία στη Γάζα.

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, προειδοποίησε πως το Ισραήλ και η Παλαιστίνη οδεύουν προς έναν«ευρείας κλίμακας πόλεμο».

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια συνεχούς δράσης το 2020, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.