Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Κ. Κιλτίδης: Για την Ύπαιθρο, ή τώρα ή ποτέ


Εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη, Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και π. Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ, στην διαδικτυακή ημερίδα, στις 15 Ιουλίου 2021, με θέμα «Έξυπνα Χωριά και καινοτόμα οικοσυστήματα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου»

Οι προηγούμενες Κοινές Γεωργικές Πολιτικές (τρεις τουλάχιστον) επέφεραν τον κοινωνικό μετασχηματισμό του γεωργικού κόσμου. Επικράτησε το ιστορικό πρότυπο καθολικά του Περιφερειακού. Έτσι υπήρξε υστέρηση σε καλλιέργειες, εκτροφές, αφανισμός της δασικής πολιτικής και δασοκτονία.

Αγνοήθηκε πολιτικά το ποιοτικό ισοζύγιο ζωής μεταξύ αστικών κέντρων και υπαίθρου.

- Ονομάσθηκαν αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις, διοικητικού και γεωγραφικού χαρακτήρα συνενώσεις με απουσία ρυθμίσεων ζώσας υπαίθρου.

- Η δραματική μείωση των εν γένει υπηρεσιών της πολιτείας, έλαβε τραγικές διαστάσεις στην Ύπαιθρο, με καταστροφικές επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων.

Αναπόφευκτα και αναπότρεπτα γιγαντώθηκε η αστυφιλία προς μέγα-πόλεις, αλλά και σε δευτερεύοντα αστικά κέντρα.

Για να υπάρξουν έξυπνα χωριά, χρειάζονται χωριά με κατοίκους. Καταγράφεται εδώ και χρόνια η ερημοποίηση της υπαίθρου γενικώς με ξεθελίωμα ζωής στις δορυφόρες εστίες οργανωμένης ζωής στην Ύπαιθρο.

- Έχουν απομείνει κωμοπόλεις που παρακμάζουν, κεφαλοχώρια που ανθίστανται και χωριά που η ζωή φθίνει.

Η πρόκληση μεγάλη, ύστερη και επιτακτική. Ή τώρα ή ποτέ, για την επίμαχη περίοδο 2023-2030.

Η πρωτοβουλία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με την συνδρομή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανοίγει την συζήτηση για εφαρμοσμένη προσέγγιση του μείζονος αυτού εθνικού ζητήματος εν όψει της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

- Αναγεννημένη, ζώσα Ύπαιθρος, τροφοδότης του κρατικού και κοινωνικού οικοδομήματος.

- Προϋπόθεση, η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου.

- Με προσέγγιση επιστημονική και διεθνή πρότυπα, με ευρωπαϊκά εργαλεία, να σχεδιάσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη με αειφορία.

- Επαναθεμελίωση και Ανασχεδιασμός ποιοτικών γνωρισμάτων ζωής και απόκτησης εισοδήματος.

- Το νέο ΕΣΠΑ – Το ΠΑΑ -LEADER προσφέρονται για επανεκκίνηση.

Η ισορροπία του οικοσυστήματος στην Ύπαιθρο έχει διαταραχθεί. Το Δασογενές οικοσύστημα με την συνεισφορά στο περιβάλλον, στην υδρονομία, στην αντιδιάβρωση εδαφών συνιστά θεμέλιο άσκησης της γεωργίας. Η δασική πολιτική επί 40 χρόνια έχει εγκαταλειφθεί (π.χ ορεινή υδρονομία, φυτώρια, ενίσχυση βοσκοτόπων κ.ά.).

- Ίσως θα έπρεπε να ξαναθυμηθούμε τα περί φύσεως και αειφορίας.

Οι καινοτομίες να αναφέρονται σε πολιτικές. Δυστυχώς πολλά που φαντάζουν ως καινοτόμα είναι του παρελθόντος (π.χ. Σύμβουλοι, πράσινο πιστοποιητικό, συμβολαιακή γεωργία κ.ά.).

Θα πρέπει να πορευθούμε με ότι έχουμε, ως ζώσα πραγματικότητα.

- Οι πολιτικές και ο σχεδιασμός θα αφορούν υποδομές και υπηρεσίες με την σύγχρονη αξιοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών.

- Ανασχεδιασμός σε πολεοδομικές και ρυμοτομικές πολιτικές επέκτασης (π.χ. πρότυπο Αγροτοπόλεων, με παράλληλους δρόμους κίνησης επιβατικών και αγροτικών μηχανημάτων κ.ά.).

- Ανασχεδιασμός δομών και υπηρεσιών Ασφάλειας – Υγείας – Εκπαίδευσης – Αναψυχής – Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών κ.α. (Αστυνομικά Τμήματα – Ιατρεία – ΑΤΜ – θυρίδες ταχυδρομικές κ.ά.)

Βιώσιμη γεωργία, έξυπνα χωριά με βιώσιμη Ύπαιθρο.

- Ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, μείωση εισαγωγών επομένως μειωμένο αποτύπωμα CΟ2.

- Ευφυής γεωργία: ορθολογική χρήση ρύπων – εισροών και ψηφιακός έλεγχος.

- Προειδοποιήσεις λειψυδρίας, ρύπων, διαρροών κ.ά.

- Εφαρμογές πολιτιστικές και αναψυχής με ανασχεδιασμό (κέντρα με ψηφιακό εξοπλισμό π.χ. οθόνες παρακολούθησης), ηλεκτρονικά εκθετήρια δημοπρατήρια.

- Ψηφιακές εφαρμογές κατανάλωσης πόρων.

Είναι ανάγκη για:

1. Γεωργοδιατροφικό Οργανισμό (Διυπουργικό).

2. Περιφερειακή Διοίκηση κυβερνητικού χαρακτήρα με 5-7 περιφέρειες, για στήριξη του γεωργοδιατροφικού τομέα, εκτός διαδικασιών ανταγωνισμού.

3. Ελληνική Διατροφή με ταυτοποίηση, πιστοποίηση και προβολή από το ΥΠΑΑΤ.

4. Προτρέπω τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ να κηρύξει την επανεκκίνηση για αναγεννημένη Ύπαιθρο, σε θεμέλια και με προοπτική συνέχειας.

5. Ενδυνάμωση θεσμική και οικονομική του πλαισίου λειτουργίας των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων των Περιφερειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.