Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Βάσεις εισαγωγής: Άνοδος σε 3 από τα 4 επιστημονικά πεδία


Άνοδο για τις βάσεις εισαγωγής δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων - Πώς θα κινηθούν ανά πεδίο
Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Oι υποψήφιοι αναμένουν τώρα την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους ώστε να προχωρήσουν στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους. Υπενθυμίζουμε ότι φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν και ένα δεύτερο, παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο που θα τους δίνει την δυνατότητα να εισαχθούν στα Δημόσια ΙΕΚ.


Δυστυχώς, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δείχνουν άνοδο των βάσεων εντείνοντας έτσι το άγχος και την αγωνία των υποψηφίων που φέτος θα πρέπει «αναμετρηθούν» για πρώτη φορά με την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες εκτιμήσεις οι οποίες αναφέρουν άνοδο των βάσεων, προέρχονται στενά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αφού οι επιδόσεις και οι προτιμήσεις των υποψηφίων δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Παρόλα αυτά οι εκτιμήσεις θα γίνουν πιο στέρεες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων και αποτυπωθούν οι τάσεις στην επιλογή τμημάτων ΑΕΙ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο και θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων «κλειδί» για τις βάσεις εισαγωγής

Τα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ευκολότερα, συνολικά, από την περσινή χρονιά, δεδομένο το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερές επιδόσεις στις διάφορες κλίμακες των βαθμολογιών.

Αν τελικά όντως οι επιδόσεις των μαθητών είναι καλύτερες από τις πανελλήνιες εξετάσεις της προηγούμενης χρονιάς τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι αυτό οδηγεί αυτόματα σε υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και εν συνέχει σε άνοδο των βάσεων. Αναμένεται να μην υπάρχουν σχολές κάτω από 8500 μόρια.

Άνοδος σε τρία από τέσσερα Επιστημονικά Πεδία

1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές Σπουδές),

Όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σαφή άνοδο των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά (τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί). Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που, βέβαια, αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.

2ο Επιστημονικό Πεδίο ( Θετικές Επιστήμες)

Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, αλλά κουραστική, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική «είσοδος» στο πεδίο.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», οπότε εδώ το άγχος πολλών υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια (πλην των δύο τελευταίων).

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Αναμένεται να εντοπιστεί και το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον της φετινής χρονιάς, με τα «πάνω» και τα «κάτω» που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.

Αναμφίβολα, οι παραδοσιακές επιλογές όπως η Νομική, η Ιατρική, οι Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ. δύσκολα διαφοροποιούνται και αυτός είναι και ο λόγος που συγκεκριμένα τμήματα, εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκονται στο «ρετιρέ» των βάσεων.

Ωστόσο, αρκετά είναι και τα τμήματα τα οποία -ανάλογα με την εκάστοτε χρονική/οικονομική συγκυρία- κερδίζουν ή και χάνουν σημαντικό αριθμό προτιμήσεων όπως π.χ. τα Παιδαγωγικά τμήματα.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο πως στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πληγούν σημαντικά τα χαμηλόβαθμα τμήματα των ΑΕΙ και ιδιαίτερα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα

* Βασιλική Μαυρογονάτου Msc, Med
Σύμβουλος εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού
25ης Μαρτίου 20
Τηλ 2341075445, 6937032746

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.