Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Τι είναι τα MegaPixel και ποιος ο ρόλος τους στην απόδοση μιας κάμερας smartphone;


Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη

Όλοι/ες μας έχουμε στην κατοχή μας ένα smartphone πιθανότατα τελευταίας τεχνολογίας. Αλλά ακόμη και αν δεν κατέχουμε ένα και επιθυμούμε να αγοράσουμε η απλά να το αντικαταστήσουμε λόγω κλοπής\καταστροφής\παλαιότητας, πάντα κατά την επιλογή ενός νέου κοιτάμε πρώτα την απόδοση της κάμερας του πριν από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Και την απόδοση της κάμερας την μετράμε (λανθασμένα όπως θα δούμε) με βάση τον αριθμό των καμερών που διαθέτει και κυρίως από τον αριθμό των Megapixel τους. Τί είναι όμως τα Megapixel;

Ένα Megapixel σημαίνει 1 εκατ. pixel. Pixel (από το Picture Element) στις κάμερες είναι το μικρότερο στοιχείο σύλληψης φωτός στον αισθητήρα της φωτογραφικής μας μηχανής. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αισθητήρας τόσα περισσότερα pixel μπορεί να χρησιμοποιήσει και άρα τόσο καλύτερες φωτογραφίες να βγάλει. 

Όμως για να χωρέσουν περισσότερα pixel στον αισθητήρα πρέπει αυτά να είναι όλο και μικρότερα, πράγμα που σημαίνει πως έτσι θα παγιδεύουν όλο και λιγότερο φως, άρα χειρότερες φωτογραφίες. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με αύξηση του χρόνου που μένει ανοιχτό το κλείστρο. 

Όμως αυτό απαιτεί σταθερό χέρι, αλλιώς οι φωτογραφίες βγαίνουν θολές και κουνημένες. Από την άλλη, μεγαλύτερα pixel σημαίνει πως μειώνεται η ευκρίνεια! Συνεπώς, κάθε κατασκευαστής πρέπει κάθε φορά να βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο μέγεθος των pixel και εκείνο του αισθητήρα.

Αυτό φυσικά δεν επηρεάζει τόσο πολύ την ποιότητα της κάμερας του Smartphone σας , η οποία εξαρτάται κυρίως από άλλους τομείς τους οποίους αναφέρω ενδεικτικά :

Οπτικά μέρη (optics): από τα οπτικά μέρη του φακού εξαρτάται η ποιότητα της μηχανής! Είναι όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που απαιτούνται για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να είναι μιας εγνωσμένης αξίας. Φροντίστε η κάμερα της συσκευής σας να έχει οπτικά μέρη από κάποιον γνωστό κατασκευαστή (Carl Zeiss, Nikon, Schneider Optics κλπ).

Διάφραγμα (aperture): Αυτά τα πολύ ψιλά μέρη που κλείνουν πάνω στον φακό, μειώνοντας έτσι το άνοιγμά του. Το διάφραγμα μετριέται σε f. Όσο πιο μικρός ο αριθμός, τόσο πιο μεγάλο είναι το διάφραγμα και άρα και το φως που περνάει στις φωτογραφίες μας. Υπολογίστε πως όσο μικρότερο είναι το f, τόσο καλύτερες θα είναι οι λήψεις σας σε χαμηλό φωτισμό.

Ζουμ (zoom): Η λειτουργία εστίασης που χωρίζεται σε ψηφιακό και οπτικό ζουμ. Τα περισσότερα κινητά διαθέτουν το πρώτο, αν και το καλύτερο είναι προφανώς το δεύτερο, ελάχιστα μοντέλα το προσφέρουν. Οι μηχανές με οπτικό ζουμ, όταν το εξαντλήσουν, καταφεύγουν στο ψηφιακό. Εννοείται πως όσο μεγαλύτερος ο πολλαπλασιαστής (2x, 8x, 16x κ.λπ.), τόσο το καλύτερο.

Φλας: Η ύπαρξη φλας είναι απαραίτητη για τις νυχτερινές σας λήψεις. Κάποιες συσκευές διαθέτουν περισσότερα από ένα φλας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά τον τύπο τους, τα πλέον διαδεδομένα είναι τα LED, ωστόσο αν βρείτε συσκευή με φλας Xenon επενδύστε σε αυτή. «Ρουφάει» τη μπαταρία, αλλά κάνει τη νύχτα μέρα!

Βίντεο: Οι μηχανές των smartphones πλέον λειτουργούν και σαν κάμερες. Πάνε οι εποχές που τραβούσαν βίντεο σε ανάλυση 640×480. Τα περισσότερα μοντέλα προσφέρουν HD ποιότητα στα 720p, ενώ κάποια φτάνουν και στα 1080p. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, είναι ο ρυθμός ανανέωσης: όσα πιο πολλά τα frames per second ή fps (30 και άνω), τόσο πιο «στρωτό» θα βγει το βίντεο.

Συνεπώς , όπως καταλαβαίνετε ο αριθμός των Megapixels επηρεάζει την απόδοση της κάμερας σε ένα ποσοστό 10 με 20% και σίγουρα δεν θα πρέπει να αποτελεί από μόνος του ένα ατού για αγορά ενός smartphone με κάμερα υψηλού επιπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.