Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Η ιστορία του Napster


Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Napster (για PC) και Hotline (για Apple), ήταν οι πρώτες υπηρεσίες p2p (peer to peer) για διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ των χρηστών του Internet. Mόλις ένα χρόνο από τότε που ο φοιτητής Shawn Fanning ανέπτυξε την συγκεκριμένη υπηρεσία στο δωμάτιο του με σκοπό να διευκολύνει την εύρεση μουσικής στο διαδίκτυο, η υπηρεσία του, το Napster, βρέθηκε στην δίνη της μουσικής βιομηχανίας και ειδικότερο στο στόχαστρο του μουσικού γκρουπ «Metallica».

Ο Fanning μαζί με τον συνεργάτη του Sean Parker, πραγματικά ταρακούνησαν τη μουσική βιομηχανία, η οποία μέχρι τότε δεν είχε να αντιμετωπίσει τον θεσμό της πειρατείας σε τέτοιο βαθμό καθώς η αντιγραφή δίσκων βινυλίων και CD γινόταν μόνο μέσω των απαρχαιωμένων κασετών και σε κάποιες περιπτώσεις μέσω αντιγραφικών CD.

Η νέα υπηρεσία ακουγόταν εξαιρετική για το κοινό όμως δεν είχαν την ίδια αντίληψη ούτε οι δισκογραφικές εταιρείες (ήδη από το 1999 είχαν ξεκινήσει τις αγωγές κατά των υπηρεσιών file-sharing service) ούτε και η πασίγνωστη μπάντα που προανέφερα.

Στις 13.04.2000 το μουσικό συγκρότημα Metallica κατέθεσε αγωγή εναντίον της Napster, μιας υπηρεσίας κοινής χρήσης αρχείων peer-to-peer που στις αρχές του 2000 μπορούσε να βρει κανείς όποιο τραγούδι αναζητούσε. Η διαδικασία ήταν απλή και πάρα πολύ εύκολη. Όσοι χρήστες διέθεταν σύνδεση στο internet, μπορούσαν να «κατεβάσουν» από 1-2 τραγούδια σε ψηφιακή μορφή Mp3 έως ολόκληρες δισκογραφίες, γρήγορα (αναλόγως και της σύνδεσης που διέθεταν) και (συνήθως) ποιοτικά.

Οι Metallica ανακάλυψαν ότι το τραγούδι τους «I Disappear» που προοριζόταν για την ταινία «Mission Impossible II», ότι αναπαραγόταν από αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς πολύ πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Ερεύνησαν και βρήκαν ότι αυτό και πολλά άλλα τραγούδια τους διακινούνταν μεταξύ των χρηστών μέσω του προγράμματος Napster. Παρόμοιες περιπτώσεις συνέβησαν και με πολλές άλλες μπάντες, οι οποίες όμως δεν κινήθηκαν νομικά εναντίον του Napster.

Έτσι ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη η οποία κράτησε για πάνω από ένα χρόνο. Στην πορεία ενεπλάκησαν και οι δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες φυσικά πήραν το μέρος των Metallica και άσκησαν αφόρητες πιέσεις.

Οι Metallica κέρδισαν την δίκη, όμως μετά την Napster, ξεφύτρωσαν δεκάδες p2p προγράμματα ανταλλαγής μουσικών και όχι μόνο αρχείων (movies, videos, games, programs etc) οι οποίες για πάρα πολλά έτη συνέχιζαν των διαμοιρασμό (π.χ. το Pirate Bay) χρησιμοποιώντας και άλλες μεθόδους (torrenting). Τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες αυτές έχουν κυνηγηθεί και έχουν κλείσει σε πολλές χώρες, παρόλο που πάντα «φυτρώνουν ως μανιτάρια» με διαφορετικά ονόματα κρατώντας την «Πειρατική» τους σημαία ψηλά.

Εν κατακλείδι, λόγω της δραματικής μείωσης τιμών σε προγράμματα και παιχνίδια (π.χ. μπορείτε να αποκτήσετε νόμιμα τα Windows 10 με 2 ευρώ και το Office 2019 με 10) καθώς και με μουσικές υπηρεσίες (π.χ. Spotify) αλλά και υπηρεσίες τύπου Netflix, οι χρήση των υπηρεσιών, αυτών κατά την προσωπικής μου άποψη, είναι μάλλον περιττή και μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.