Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Συνέντευξη Γιώργου Φραγγίδη στον τηλεοπτικό σταθμό DION TV

Σημεία συνέντευξης Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή ν. Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής στον τηλεοπτικό σταθμό DION TV, στην εκπομπή «Ξυπνάμε μαζί, ξεκινάμε μαζί» με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Μακρή
Για το θόρυβο γύρω από το εμβόλιο της Astrazeneca
Χωρίς να είμαι απόλυτος, φαίνεται ότι ο σχολιασμός που γίνεται γύρω από το θέμα της επικινδυνότητας του εμβολίου της Astrazeneca σε σχέση με αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα, είναι υπερβολικός. Ακόμη κι αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημιουργία θρόμβων, είναι πάρα πολύ μικρός. 

Τα οφέλη που έχουμε από το εμβόλιο είναι πολύ μεγάλα. Αυτό το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου είναι που πρέπει να εξετάζεται. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι στον τυχαίο πληθυσμό, κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν κατά καιρούς θρομβώσεις στα καλά καθούμενα, είτε στα πόδια είτε και κάπου αλλού. Ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί μετά από στατιστική ανάλυση στον ίδιο αριθμό πληθυσμού. 

Δηλαδή, εάν π.χ. σε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων έχουμε τριάντα περιστατικά θρομβώσεων και σε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που εμβολιάσθηκαν πάλι έχουμε τριάντα περιστατικά θρομβώσεων, τότε δεν υπάρχει στατιστική διαφορά. Εάν όμως στους εμβολιασθέντες το τριάντα γίνει πενήντα ή εκατό, τότε υπάρχει διαφορά. Μέχρι τώρα πάντως, δεν έχουμε σαφή δείγματα.

Για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο

Όπως ανακοίνωσε η Pfizer, η ανοσία από τη δεύτερη δόση και μετά κρατάει τουλάχιστον 6-8 μήνες. Αν δεν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, δεν μπορείς να ξέρεις αν διατηρείς τα αντισώματα ή όχι. Από τις πρώτες εμπειρίες που έχουμε σε σχέση με τους εμβολιασμούς, έχει περάσει περίπου ένα πεντάμηνο, φαίνεται ότι τα αντισώματα είναι επαρκή. Επομένως, αυτό που λένε για 6-8 μήνες είναι αληθές. Μετά θα πρέπει να γίνει πάλι εξέταση αντισωμάτων για να δούμε αν υπάρχουν και για πόσο καιρό ακόμα θα υπάρχουν.

Χωρίς ενίσχυση παραμένει το ΕΣΥ

Το Κιλκίς, η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία, ζουν τη δεύτερη εμπειρία έξαρσης της πανδημίας. Η πρώτη στη Θεσσαλονίκη ήταν το φθινόπωρο, όπου τα αποτελέσματα ήταν τραγικά και οι απώλειες σε συνανθρώπους μας πάρα πολύ μεγάλες. Δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος από τότε. Υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλες ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ελλείψεις στην οργάνωση και στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Ο νομός Κιλκίς τις τελευταίες 10-15 ημέρες είναι ένας από τους πρώτους στην Ελλάδα σε αυξημένο αριθμό νοσούντων από κορωνοϊό. Η πρώτη κλινική που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο για περίθαλψη τέτοιων ασθενών έχει γεμίσει. Οι διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών στη Θεσσαλονίκη γίνονται σε καθημερινή βάση, αφού το νοσοκομείο Κιλκίς δεν έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τους χίλιους. Εκατοντάδες είναι διασωληνωμένοι σε θαλάμους εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη. Δεν έχουμε κρεβάτια να νοσηλεύσουμε τους ασθενείς. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όλο αυτό το διάστημα έχει αναλάβει ένα τεράστιο ρόλο και κόστος. Γιατροί και νοσηλευτές, είναι στην πρώτη γραμμή, νοσούν, πολλοί έχασαν τη ζωή τους. 

Το παράδοξο είναι ότι, αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται νύχτα μέρα χωρίς ωράρια, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά. Το Κίνημα Αλλαγής 14 φορές έκανε αυτή την πρόταση στην κυβέρνηση και δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Μόνο τα χειροκροτήματα, λοιπόν, δεν φτάνουν.

Κομβικής σημασίας ο εμβολιασμός

Είναι σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός, ώστε να φτάσουμε να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού και να δημιουργηθεί μια ανοσία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 1.700.000 πολίτες στην Ελλάδα, από τους οποίους μόνο οι 650.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση. 

Για να φτάσουμε στα 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς, γιατί τόσους χρειαζόμαστε για να φτάσουμε το ζητούμενο ποσοστό του 70%, θέλουμε μήνες ακόμα, θα φτάσουμε μέχρι και το καλοκαίρι. Επομένως, τα μέτρα πρόληψης είναι καθοριστικής σημασίας, για να μην αντιμετωπίσουμε τις τραγικές καταστάσεις του φθινοπώρου. 

Παρατηρείται τώρα ότι η απόλυτη πλειοψηφία των νοσηλευόμενων για κορωνοϊό είναι μικρότερης ηλικίας, από 40 μέχρι 65 χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύονται οι πιο ηλικιωμένοι που έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά υπάρχει θέμα με τους νεότερους.

Τα αίτια της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης και η ανεπάρκεια της κυβερνητικής διαχείρισης

Η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται σε ένα συνδυασμό αιτίων. Καταρχήν, η Πολιτεία έχει χρέος να είναι καλά οργανωμένη, ούτως ώστε να προφυλάσσει τους πολίτες της. Οφείλει να μετουσιώνει την εμπειρία σε γνώση. Έχουμε διανύσει μία μεγάλη περίοδο, ενός χρόνου, με τον κορονοϊό και ξέρουμε πια πολύ καλά τι χρειάζεται να κάνουμε. 

Στο πρώτο κύμα, λοιπόν, αντιμετωπίσαμε σωστά την όλη κατάσταση. Στο δεύτερο κύμα, που ήρθε μετά από 6-7 μήνες, παρόλο που είχαμε την εμπειρία και είδαμε τις αδυναμίες, δεν οργανώσαμε καλά τα νοσοκομεία, δε διορίσαμε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, δε δημιουργήσαμε κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Αντίθετα, στο πρώτο κύμα η Σερβία τριπλασίασε τα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και η Σουηδία τα διπλασίασε. Εμείς, που ήδη ξεκινούσαμε από πολύ χαμηλό αριθμό κλινών, έπρεπε να τρέξουμε αλλά δεν το κάναμε. 

Η πολιτεία υστέρησε και στην επαρκή πληροφόρηση του κόσμου, αφήνοντας έξω από αυτή τη διαδικασία την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή κέντρα υγείας, ιδιώτες γιατρούς, φαρμακοποιούς, Βοήθεια στο σπίτι, αγροτικά ιατρεία. Κύρια πηγή ενημέρωσης του πολίτη ήταν το ίντερνετ, που πολλές φορές περιέχει αμφιλεγόμενη και αναξιόπιστη πληροφόρηση. 

Από την άλλη, ο πολίτης έχει κουραστεί όλο αυτό το διάστημα με τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns, που μοιάζουν με ακορντεόν από το συνεχές άνοιγμα-κλείσιμο. Θα ήταν ορθότερο να παρακολουθούσε η Πολιτεία την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής διενεργώντας κατά τόπους μαζικά tests, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή, σε κάθε νομό δύο ή τρεις φορές το μήνα να γίνονταν rapid tests, τα οποία θα έδιναν την πραγματική εικόνα και αν ένας νομός είχε υψηλά ποσοστά να έκλεινε, αν όμως είχε χαμηλά, να έμενε ανοιχτός. 

Έτσι θα είχαμε αποφύγει το οριζόντιο οικονομικό κόστος αλλά και το ψυχολογικό. Βλέπουμε ότι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα των ανθρώπων έχουν αυξηθεί. Δεν αντέχει άλλο, ειδικά ο νέος, τον περιορισμό και γι αυτό δεν είναι πειθαρχημένος σε σχέση με τα μέτρα προστασίας. Πολλοί δεν φορούν τη μάσκα, δεν κρατούν τις αποστάσεις, δεν πλένουν να χέρια τους συχνά. Όλα αυτά μαζί, μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Για την δεύτερη έξαρση της πανδημίας στο Κιλκίς και τη λειτουργία της αγοράς

Πριν δυο εβδομάδες, ο νομός Κιλκίς συγκαταλεγόταν στους νομούς με χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων. Αυτό έχει αλλάξει τελευταία και τα νούμερα του νομού είναι πια υψηλά. Πολλά χωριά εμφανίζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, κυρίως επειδή οι άνθρωποι, θεωρώντας πιο παρθένο το έδαφος, δεν παίρνουν πολλά μέτρα πρόληψης. Έτσι, η συνολική επιδημιολογική εικόνα του νομού έχει επιδεινωθεί. Η αγορά παραμένει για την ώρα ανοιχτή και ελπίζω να βελτιωθεί η κατάσταση και να παραμείνει ανοιχτή. 

Δεν υπάρχει βέβαια τόσο μεγάλη κίνηση, όση θα περιμέναμε μετά από τόσο καιρό. Ο κόσμος βγαίνει προς τα έξω, αλλά δεν μπαίνει πολύ στα καταστήματα. Πολύς κόσμος δεν εργάζεται επειδή έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις. Άλλοι πάλι που εργάζονται στην εστίαση, στον τουρισμό, σε καταστήματα, σε πολυκαταστήματα είναι σε αναστολή εργασίας ή έχουν ελαστικά ωράρια, οι μισθοί τους είναι πολύ χαμηλοί. Ο κόσμος δεν έχει και τόσα χρήματα, για να μπορεί να βγει στην αγορά και να ψωνίσει.

Για την ετοιμότητα της χώρας στο επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού

Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Περίπου το 25% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Στον τουριστικό τομέα εργάζονται περίπου 900.000 άνθρωποι είτε στα ξενοδοχεία είτε σε συναφείς επιχειρήσεις, όπως στην εστίαση και στις μεταφορές. Η περσινή εμπειρία ήταν άσχημη και για την ώρα δεν βλέπω να έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα. 

Θα έπρεπε ήδη τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα να ισχύουν σε όλες τις χώρες, για να γνωρίζουμε πώς θα μετακινούνται οι τουρίστες. Όποιος έρχεται στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος ή να έχει ένα μοριακό τεστ από αναγνωρισμένο όμως εργαστήριο, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως τα περσινά στον Προμαχώνα, με τα πλαστά πιστοποιητικά. 

Επιπλέον πρέπει να γίνονται πολλά rapid tests. Οι τουριστικές περιοχές χρειάζονται οργάνωση, να υπάρχουν χώροι που θα μπορούν να νοσηλεύουν τυχόν τουρίστες που νοσούν από κορωνοϊό ή μέλη των οικογενειών τους. Να υπάρχει μία σωστή οργάνωση και πληροφόρηση του προσωπικού, το οποίο θα αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Μέχρι τώρα αυτά δεν έχουν γίνει. Δεν έχει ακόμα προχωρήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό, ως «υψηλού κινδύνου» που είναι για να μεταδώσουν ή να νοσήσουν από κορωνοϊό. 

Είπε ο κ. Θεοχάρης ότι θα εμβολιαστούν μετά τις ευπαθείς ομάδες αλλά χρειάζεται ένας μήνας για να ολοκληρωθεί ένας εμβολιασμός που γίνεται σε δύο δόσεις. Κάνεις την πρώτη δόση και για τη δεύτερη θέλεις τρεις εβδομάδες. Εδώ έχει φτάσει Απρίλιος, λέμε ότι στις 14 Μαϊου θα ανοίξει ο τουρισμός και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Και να ξεκινήσουν να κάνουν τα εμβόλια, θα φτάσουμε Ιούνιο - Ιούλιο. Έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει. 

Ο κόσμος που θα εργαστεί και θα λειτουργήσει στους τουριστικούς προορισμούς θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος πριν το άνοιγμα. Διαφορετικά, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας. Και βεβαίως θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα σύνορα για τον οδικό τουρισμό, αλλά να υπάρχει ένας αυστηρός έλεγχος όλων αυτών που θα μπαίνουν μέσα στην Ελλάδα για τον τουρισμό, από τα Βαλκάνια κυρίως που έρχονται.

Για το ενδεχόμενο εκλογών εντός του χρόνου

Είναι τραγικό να μιλάμε για εκλογές τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια κατάσταση, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, που χιλιάδες άνθρωποι νοσούν ή χάνουν τη ζωή τους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν εργασία, επιχειρήσεις έκλεισαν ή πρόκειται να κλείσουν.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια των εκλογών υπό τις παρούσες συνθήκες, πόσο μάλλον των διπλών εκλογών, μιας και με τον νόμο της απλής αναλογικής το πιθανότερο είναι να μη μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση με την πρώτη εκλογική διαδικασία, να πάμε σε δεύτερη και να περάσουν έτσι δυο τρεις μήνες, χωρίς να λειτουργεί τίποτα κανονικά στη χώρα. Νομίζω είναι τάση αυτοκτονίας, αν σκέφτεται κανείς εκλογές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.