Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Οι Βαλέρια και Σάρα Δρακοπούλου, απόγονοι της Οικογένειας της Μαντώς Μαυρογένους, μιλούν στη Γνώμη στην Αναστασία Νικολοπούλου και στο Θωμά Μαρκόπουλο


Οι κ.κ. Βαλέρια και Σάρα Δρακοπούλου, απόγονοι της Οικογένειας της Μαντώς Μαυρογένους, μιλούν στους Αναστασία Κ. Νικολοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά. Μεγάλη Τιμή και Χαρά μας. Για να δούμε τι μας είπαν.
Αρχικά θα μας πείτε τα βασικά για σας αγαπητές κυρίες: Καταγωγή, ηλικία, οικογένεια, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, καθημερινότητα κλπ.


Ονομαζόμαστε Βαλέρια και Σάρα Δρακοπούλου, είμαστε 29 και 25 ετών αντιστοίχως και η καταγωγή μας είναι από τη Μύκονο. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Αθήνα.

Βαλέρια Δρ.: Το Πτυχίο μου είναι στα Χρηματοοικονομικά ενώ ολοκλήρωσα Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Cass University of London πάνω στην Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα. Τα τελευταία χρόνια ήμουν μέλος μιας μεγάλης ελληνικής start up που δραστηριοποιείται στο real estate. Τα χόμπι μου είναι το τέννις, η πεζοπορία και ασχολούμαι αρκετά με τα κοινά.

Σάρα Δρ.: Το δικό μου background είναι πάνω σε Μarketing Μanagement & Ε-Βusiness growth και τα τελευταία πέντε χρόνια δραστηριοποιούμαι στην Εισαγωγική Εταιρεία της Οικογένειας μας. Από hobbies, μπορώ να πω πως έχω λίγα και καλά, όπως το τέννις, η σκοποβολή και οι τέχνες. Επιπλέον ανά περιόδους διοργανώνουμε μαζί με τη Βαλέρια εθελοντικές καμπάνιες για παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Μαντώ Μαυρογένους, μοναδική και τεράστια...
Ως οικογένεια μα και ατομικά και οι 2 σαν κοινωνικές οντότητες πως νιώθετε που κατάγεστε από αυτή την σπουδαία οικογένεια και εκείνη την μεγάλη αγωνίστρια και σπουδαία γυναίκα;


Βαλέρια Δρ.: Έχοντας μεγαλώσει σε μια αρκετά ιστορική οικογένεια, αρχικά να αναφέρουμε πως εμάς μας φαίνεται φυσιολογικό! Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι τις ιστορίες για τη Μαντώ και τη συμβολή της στον πόλεμο του 1821.Προσωπικά με εμπνέει απεριόριστα πως μια γυναίκα κατάφερε να μείνει στην ιστορία για τη συμβολή της στον πόλεμο - τόσο για το προσωπικό της θάρρος και πυγμή αλλά και για την ευεργετική της κίνηση να εξοπλίσει τον Ελληνικό Λαό με όπλα. 

Παρότι το έτος που ζούμε είναι το 2021, οι εξελίξεις δείχνουν πως τα δικαιώματα των γυναικών μειονεκτούν συγκριτικά με των αντρών ακόμη- και αυτό είναι κάτι που με παρακινεί να ασχοληθώ στο μέλλον καθώς το μαχητικό αίμα κυλά και στις δικές μου φλέβες.

Σάρα Δρ.: Έχουμε την τύχη να έχουμε στην κατοχή μας το σπίτι της στη χώρα της Μυκόνου και φροντίσαμε παρά τις αναπαλαιώσεις να διατηρήσουμε το ύφος της εποχής. Ακούγοντας τις ιστορίες στο σπίτι αυτό, είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη για τη φετινή επέτειο και παράλληλα στεναχωρημένη που δε μπορέσαμε να οργανώσουμε κάποια σχετική εκδήλωση για να νιώσει το ίδιο και άλλος κόσμος. 

Αυτό που με συγκινεί ιδιαιτέρως είναι πως παρότι έχουν περάσει διακόσια χρόνια, η συμβολή της ακόμη αναγνωρίζεται και πως σαν Έλληνες δε ξεχνάμε την ιστορία μας.

Ποια η συνολική σας σκέψη για τα 200 Χρόνια Ελλάδα, Επανάσταση και Λευτεριά; Συναισθηματικά… ως νέα άτομα του σήμερα.

Το 2021 αποτελεί μια χρονιά σύμβολο για τη χώρα μας, καθώς γιορτάζουμε τη πιο σημαντική επέτειο της σύγχρονης ιστορίας μας; 200 χρόνια από την εξέγερση των προγόνων μας προς την οθωμανική κυριαρχία και τον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας. Το γεγονός πως η επέτειος αυτή συμπίπτει με τη δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών δυστυχώς δεν επέτρεψε στον κόσμο να συμμετάσχει σε εθνικούς εορτασμούς και να δείξει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη και συγκίνηση προς τους προγόνους. 

Είναι στο χέρι μας όμως να τους τιμάμε καθημερινά για τη θυσία τους, με το να ζούμε με περηφάνεια, τιμή και γενναιότητα. Η κοινωνία έχει αλλάξει και η ελευθερία είναι δεδομένη για τη πλειοψηφία του κόσμου. Παρόλα αυτά η ιστορία επαναλαμβάνεται και πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν κράτος και να βλέπουμε το συλλογικό καλό πέρα από το ατομικό μας- όπως άλλωστε μας έδειξαν και οι ήρωες της Επανάστασης. Αν δεν ήταν αυτοί και η ανιδιοτέλεια τους, πιθανότατα να μην είμαστε ο λαός που είμαστε σήμερα.

Πως βιώνετε εδώ και 11-12 μήνες την περιπέτεια που περνάμε
-ως κοινωνία και ως κράτος- με τον COVID 19;


Αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση η οποία έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που βιώνουμε τις εξελίξεις και γενικότερα τη ζωή. Όπως όλοι, έτσι και εμείς περάσαμε από πολλά συναισθηματικά στάδια όπως στρες, αβεβαιότητα και φόβο. 

Οι πρώτοι μήνες αν και δυσκολότεροι από πλευράς άγχους καθώς ακόμη δεν είχαμε πληροφορίες για τον νέο αυτόν ιό, μας έμαθαν την ατομική ευθύνη αρχικά προς τον εαυτό μας αλλά και στον συνάνθρωπο, μας συσπείρωσαν σαν κοινωνία και η συλλογική αυτή προσπάθεια έφερε τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε το καλοκαίρι. Από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μετά θεωρούμε πως έχει αρχίσει να αφήνει εντονότερα το αποτύπωμα του ο ιός. 

Ο αυτοπεριορισμός έχει γίνει δυσκολότερος κυρίως ψυχολογικά και φέρει στην επιφάνεια εντονότερα τα συναισθήματα της μοναξιάς και της αποστασιοποίησης . Παρόλα αυτά, μετά από προσπάθεια, πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας και δεν επιτρέψαμε στην πανδημία να μας επηρεάσει άλλο- μετατρέψαμε το άγχος σε δημιουργικότητα και ένα χρόνο μετά, σε λίγες εβδομάδες θα έρθει στη ζωή το νέο μας project, Mykonos Heat, το οποίο σχετίζεται σαφώς με τη Μύκονο.

Μια θετική - ελπιδοφόρα - αισιόδοξη σκέψη σου για το αύριο;
Η φράση που σας παρακινεί, αν θέλετε που σας εμπνέει.


Ευχόμαστε για μια ομαλή επιστροφή στην νέα πραγματικότητα που μας επιφυλάσσει η μέρα μετά τον κορωνοιό. Ελπίζουμε μέσα από τις αντίξοες συνθήκες που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα να έρθει μια νέα τάξη πραγμάτων με μεγαλύτερη ευαισθησία, συντροφικότητα και γενναιότητα. Δεν θα αναφερθούμε σε μια συγκεκριμένη φράση αλλά στον τρόπο που ζούμε τα τελευταία χρόνια - ότι εκπέμπεις, ελκύεις. Θετικές σκέψεις φέρουν ως αποτέλεσμα θετικά γεγονότα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.