Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19
Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου*
Η χώρα μας έχει πληγεί όπως όλος ο πλανήτης από την πανδημία του κορονοϊού. Τα δεδομένα της χώρας μας από την αρχή αυτής της κρίσης ήταν πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες. Η κυβερνητική διαχείριση υπήρξε ιδιαίτερα επαρκής στους περισσότερους τομείς. Με καίριες και στοχευμένες κινήσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατήθηκε όρθιο με τις νέες μολύνσεις παρά τις κατά τόπους εξάρσεις τόσο στο πρώτο ,όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας κρατήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο.
Σε αυτή την τόσο καθοριστική για την Δημόσια Υγεία συγκυρία σημαντική υπήρξε η αρωγή των κατά τόπους φαρμακείων και των εκπρόσωπων τους. Με σημαντικές δράσεις τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ,όσο και οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι έδειξαν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς δεν υπήρξε εξαίρεση σε αυτή την πορεία.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Κωνσταντίνο Κατσιάνο μας πληροφόρησε για τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια τόσο του πρώτου ,όσο και του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Δράσεις που αφορούν τα μέλη του Συλλόγου, αλλά πρωτίστως την τοπική κοινωνία.
Αρχικά κατά την έναρξη την πρώτη περίοδο της πανδημίας υπήρξαν συστηματικά σεμινάρια ενημέρωσης των φαρμακοποιών του Νομού. Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Κατσιάνος υπήρξαν σημαντικές δωρεές ειδών πρώτης ανάγκης αυτή την περίοδο όπως μάσκες , προστατευτικές ασπίδες προσώπου (περίπου 1800 μάσκες και προσωπίδες) και πιεσόμετρα σε Δομές Υγείας του Κιλκίς, του Πολυκάστρου και της Γουμένισσας .
Σημαντική υπήρξε και η Δράση « Φοράμε μάσκα – Σταματάμε την μετάδοσή » που έλαβαν χώρα σε κεντρικά σημεία του Κιλκίς, του Πολυκάστρου και της Γουμένισσας όπου μοιράστηκαν περισσότερες από 2000 μάσκες μίας χρήσης. Παράλληλα υπήρξε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους πολίτες που τους πληροφορούσε για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών κατά την διάρκεια της πανδημίας και μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Όσο αφορά τον εμβολιασμό των μελών του ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς μας τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των Φαρμακοποιών του Νομού σε ποσοστό άνω του 75 % δέχτηκε να εμβολιαστεί. Το παραπάνω ποσοστό μας κάνει να αισιοδοξούμε καθώς ο επιστημονικός κόσμος του τόπου μας στην συντριπτική πλειοψηφία του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο βασικό μέσο που θα μας οδηγήσει στο τέλος του εφιάλτη του κορωνοϊού.
Μια ακόμα δράση που όπως επισήμανε ο κ. Κατσιάνος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς είχε σημαντικό ρόλο ήταν η «Μάσκα 19». Η «Μάσκα 19» είναι ένα σύμβολο ασφάλειας και υγείας , είναι ένας κωδικός όπου οι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν να πληροφορήσουν τον φαρμακοποιό τους ότι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και αδυνατούν να βρουν κάποια διέξοδο λόγω του εγκλεισμού.
Σε αυτή την μεγάλη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Όλοι οι πολίτες νιώθουμε περισσότερο αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι αυτή η μάχη θα έχει αίσιο τέλος όταν βλέπουμε να γίνονται δράσεις που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
* Καραγεωργίου Χαράλαμπος
- Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Σαρακατσαναίων ν. Κιλκίς "O Φλάμπουρας"
-Φοιτητής τμήματος Ιστορίας και εθνολογίας του Δ.Π.Θ
- υπεύθυνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων Ο.Ν.ΝΕ.Δ νομού Κιλκίς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.