Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ερωτήσεις Γ. Φραγγίδη προς Κ. Χατζηδάκη και Β. Κικίλια


Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Ερωτήσεις που κατέθεσε ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης προς τους Υπουργούς Yγείας και Εργασίας και αφορούν:
α) την ενεργοποίηση των Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ανάσχεση της πανδημίας
β) τη διασφάλιση της εργασιακής απασχόλησης των εργαζομένων στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας.

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
Θέμα: «Διασφαλείστε το μέλλον των εργαζομένων στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας»

Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ανέδειξε τη σημασία ενός πλήρους στελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσωπικό όλων των απαραίτητων ιατρικών, νοσηλευτικών, παραϊατρικών και διοικητικών ειδικοτήτων. Δυστυχως όμως τις ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της υγείας η κυβέρνηση επιλέγει να τις καλύπτει με πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις όπως είναι οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι μετακινήσεις προσωπικού από μία δομή υγείας σε μία άλλη χωρίς κανένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Μία κατηγορία εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας η οποία ταλαιπωρείται από εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα παρόλο που μαζί με όλο το προσωπικό του ΕΣΥ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού είναι οι εργαζόμενοι στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της υγείας. 

Το προσωπικό αυτό καλύπτει θέσεις επιστημονικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και άλλες νευραλγικές ειδικότητες του δημόσιου συστήματος υγείας. Επιπλέον, εδώ και τέσσερα (4) χρόνια, με διαδοχικές ετήσιες ανανεώσεις των συμβάσεων τους, οι εν λόγω εργαζόμενοι καλύπτουν σοβαρές ανάγκες, καθώς απασχολούνται σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, στελεχώνοντας με αποτελεσματικότητα ολόκληρα τμήματα, κλινικές και διευθύνσεις.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το προσωπικό αυτό το οποίο απασχολείται σε θέσεις από 100 διαφορετικές ειδικότητες, έχει προσληφθεί με εποπτεία ΑΣΕΠ, με βάση τις Δημόσιες Προσκλήσεις 13/2016 και 10/2017 – ΦΕΚ 3888/τ.Β/2-12-2016, για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις αποκλειστικά στο χώρο της Υγείας.

Δεδομένου ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί αδήριτη ανάγκη και η οργανική ένταξη των παραπάνω εργαζομένων στις δομές του καθώς και η κατοχύρωση της μόνιμης εργασιακής σχέσης σύμφωνα με τις προτάσεις των εργαζομένων είναι επιβεβλημένη και

Δεδομένου ότι η αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς των ανθρώπων της πρώτης γραμμής δεν μπορεί να μένει στα λόγια αλλά οφείλει να είναι έμπρακτη,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Με ποιον τρόπο προτίθεστε να δώσετε τέλος στην ταλαιπωρία και την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα της υγείας μέσω του ειδικού προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων του άρθρου 64 του ν. 4430/2016 (Α' 205) και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βασίλης Κεγκέρογλου
Ανδρέας Πουλάς
Γιώργος Μουλκιώτης
Μπουρχάν Μπαράν
Γιώργος Φραγγίδης

Προς τον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλειο Κικίλια
Θέμα: Ενεργοποίηση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη οργάνωσης και στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του ολοένα και πιο γερασμένου πληθυσμού μας και να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης στην αυξημένη προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η αναγκαιότητα αυτή έγινε επιτακτική λόγω της πανδημίας του COVID-19 αναφορικά με την αναχαίτιση του ιού και του ελέγχου και διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων σε πρώτο επίπεδο. Εντούτοις, αυτήν την στιγμή τα κέντρα υγείας αστικού και μη αστικού τύπου και οι ΤΟΜΥ πάσχουν από προσωπικό και υποδομές, ενώ η έλλειψη αποτελεσματικού και επαρκούς συντονιστικού μηχανισμού με τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ είναι ένα ακόμα πρόβλημα.

Παρά τις σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία κυβερνητική πρωτοβουλία αναφορικά με την ουσιαστική ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με προσωπικό και υποδομές, με την οργανωμένη ένταξη ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, την ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και την αξιοποίηση των ΤΟΜΥ, προκειμένου να αναλάβουν συγκροτημένα την διαχείριση των περιστατικών (COVID και μη COVID) προνοσοκομειακά και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Το επείγον της ενεργοποίησης της Π.Φ.Υ. δε, είναι καταφανές και από το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν επιφορτιστεί και με τον ρόλο της διάγνωσης και διαχείρισης του συνόλου των περιστατικών, καθώς και με τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί κυριολεκτικά σε οργανωτικό αδιέξοδο και οι υγειονομικοί να εργάζονται σε καθεστώς ασφυξίας.

Αυτήν την στιγμή λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας και της ραγδαίας αύξηση των ασθενών COVID και των διασωληνωμένων, σε συνδυασμό με τον αριθμό των μη COVID ασθενών, απαιτούν την άμεση εμπλοκή των δομών της Π.Φ.Υ. τόσο στην διαδικασία της διάγνωσης, όσο και της διαχείρισης και παρακολούθησης των περιστατικών με ήπια συμπτώματα καθώς και στον εμβολιασμό κατά του COVID-19. 

Ιδίως η απεμπλοκή των νοσοκομείων από τη δειγματοληψία, τον εργαστηριακό έλεγχο, την αξιολόγηση και διεκπεραίωση των περιστατικών που δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας είναι κρίσιμα μέτρα προκειμένου να αποφορτίσουν από την υγειονομική πίεση που υφίστανται.

Δεδομένου ότι ο αγώνας για τον περιορισμό της πανδημίας απαιτεί άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα κρατήσει τους προσβεβλημένους με τον ιό εκτός νοσοκομείων και που παράλληλα, θα προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες και

Δεδομένου ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά και πιο εντατικά στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του COVID-19

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1-Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ανάσχεση της πανδημίας; Ποιες είναι οι προθέσεις σας για τις ΤΟΜΥ και την ενίσχυση των κέντρων υγείας αστικού και μη αστικού τύπου;

2-Σκοπεύετε να ενισχύσετε με προσωπικό και υποδομές τις δομές ΠΦΥ προκειμένου να αποκεντρωθεί η δειγματοληψία, η διαχείριση των ήπιων περιστατικών COVID-19 από τα νοσοκομεία και να στελεχώσετε τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε δομές της ΠΦΥ;

3-Προτίθεστε να ρυθμίσετε νομοθετικά το πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο σημαντικό έργο δημόσιας υγείας που καλείται να αναλάβει, ιδίως λόγω της πανδημίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
ΦΩΦΗ (ΦΩΤΕΙΝΗ) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ
ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ
ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ
ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.