Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Βίος και μαρτύριο του Αγίου Τρύφωνος

Επιμέλεια κειμένου:
Τάσος Γιοβανούδης
Ο Άγιος Τρύφων είναι Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του εορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 10 Νοεμβρίου από την Καθολική Εκκλησία. Ο Άγιος Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψακο της Φρυγίας (σημερινό Λαψέκι Τουρκίας).

Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στην παιδική του ηλικία έβοσκε χήνες για να ζήσει. Μελετούσε όμως με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα χριστιανικά θρησκευτικά του καθήκοντα.

Ο αυτοκράτορας Γορδιανός Γ΄ (238-244 μΧ) τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του και ο Τρύφων ανταποκρίθηκε με επιτυχία. O Γορδιανός προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντάς του αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Άγιος αρνήθηκε.

Τον Ιανουάριο του 250 μΧ, ο αυτοκράτορας Δέκιος (249-251μΧ) εξαπέλυσε άγριους διωγμούς κατά των χριστιανών. Ο Τρύφων συνελήφθη, στη Νίκαια της Βιθυνίας, βασανίστηκε, και αποκεφαλίστηκε, επειδή δεν απαρνήθηκε την πίστη του

Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του Μάρτυρος και αφού το έχρισαν με πολύτιμα μύρα, το τύλιξαν σε σινδόνα, το κατέθεσαν σε λάρνακα και το απέστειλαν στην πόλη της Λαμψάκου, κατά την επιθυμία του.

Ο Άγιος Τρύφων προστατεύει τους αγρούς από τα τρωκτικά, τις κάμπιες και τα λοιπά ζωύφια. Οι αμπελουργοί αποφεύγουν το κλάδεμα την ημέρα αυτή, γιατί, όπως διηγούνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, κάποιος που έπιασε κλαδευτήρι ανήμερα της εορτής του Αγίου Τρύφωνα έκοψε τη μύτη του.

Η λατρεία του, ως προστάτη των αμπελουργών, ξεκίνησε από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη, τα Βαλκάνια και στη συνέχεια πέρασε στα μοναστήρια και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Στη Μακεδονία τον λένε και Άι Τρίφυλλα, γιατί βοηθάει τη βλάστηση του τριφυλλιού.

Στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος και στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Καστανιά Αγράφων Καρδίτσας φυλάσσονται τμήματα της Τίμιας κάρας του Αγίου Τρύφωνα.

Απολυτίκιο

Τρυφήν την ακήρατον, ιχνηλατών εκ παιδός, βασάνους υπήνεγκας, υπὲρ Χριστού του Θεού, και ήθλησας άριστα όθεν την των θαυμάτων, κομισάμενος χάριν, λύτρωσαι πάσης βλάβης, και παντοίας ανάγκης, Τρύφων Μεγαλομάρτυς, τους σε μακαρίζοντας.

Σημείωση: Η Αγιογραφία είναι από τον Άγιο Γερμανό Πρεσπών (1743). Πηγή: fos-kastoria.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.