Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Themis Fousias K9: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκπαίδευση σκύλων

Τηλ. επικοινωνίας για εκπαίδευση σκύλου σε Κιλκίς & Πολύκαστρο 6983655808 Ναταλία Συναπίδου, Εκπαιδεύτρια Σκύλων

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε από τη Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων "Themis Fousias K9" στον Γιώργο Τσιμπουσλή
Μιλήστε μας λίγο για εσάς, ποιοι είστε: Τί κάνετε: Πώς τα καταφέρνετε:
Πού βρίσκεται το εκπαιδευτήριο σας: Ποιος μπορεί να εκπαιδευτεί σε εσάς;
Απ.: Η σχολή μας ThemisFousiask9 έχει έδρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αποτελείται από 10 διαφορετικούς εκπαιδευτές και 16 παραρτήματα σε 16 πόλεις. Οργανώνουμε τα μεγαλύτερα ομαδικά μαθήματα κοινωνικοποίησης στη χώρα, προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε στην δουλειά μας καθημερινά και να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες της εποχής μας. 

Ως σχολή έχουμε αναλάβει περισσότερους από 4000 σκύλους και φροντίζουμε να παρέχουμε τις γνώσεις μας ακόμα και μέσα από τα socialmedia με βίντεο και live μεταδώσεις για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα ή δεν μπορούν για παράδειγμα να ξεκινήσουν άμεσα μια εκπαίδευση.

Η σχολή μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην οδό Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή 41 και στην Αθήνα Σεβαστουπόλεως 43 στους Αμπελόκηπους. Διαθέτουμε και σχολή εκπαιδευτών για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα, οπότε αν κάποιος χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες μπορεί να μας καλέσει στο 6989679999 ή να επικοινωνήσει με κάποιο emailή μήνυμα στη σχολή μας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για πλήρη εκπαίδευση; Πόσο κοστίζει όλο αυτό;

Απ.: Έχουμε φροντίσει οι τιμές των πακέτων της εκπαίδευσης να συμβαδίζουν με την εποχή και συνήθως ο μέσος χρόνος μιας βασικής υπακοής είναι οι δύο μήνες.

Εκπαιδεύετε μόνο εντός της σχολής ή γίνεται και σε μορφή personalή και κατ’ οίκον;

Απ.: Η εκπαίδευση συνήθως γίνεται κατ’ οίκον και σε ρεαλιστικές συνθήκες στη βόλτα του σκύλου αλλά φυσικά γίνονται μαθήματα και στον χώρο της σχολής μας.

Τί μορφές εκπαίδευσης έχετε;

Απ.: Αναλαμβάνουμε προεκπαιδεύσεις κουταβιών δηλαδή κουτάβια 2-4 μηνών που σε αυτές τις ηλικίες μπαίνουν τα θεμέλια για έναν ισορροπημένο σκύλο μελλοντικά και βασική εκπαίδευση από 4,5 μηνών και πάνω που έχει να κάνει με όλη την καθημερινότητα ενός σκύλου, ότι αφορά τη βόλτα του, βασικές εντολές καθώς και αντιμετώπιση και διόρθωση προβλημάτων και συμπεριφορών και κοινωνικοποίηση.

Τί μας προσφέρει η εκπαίδευση από μεριάς σας;

Απ.: Στόχος της σχολής μας ThemisFousiask9 μέσω των εκπαιδεύσεων είναι η αρμονική συμβίωση κηδεμόνα και σκύλου, το παραπάνω δέσιμο και η απόλυτη επικοινωνία μεταξύ τους καθώς και η δημιουργία μιας υγιούς καθημερινότητας που συμμετέχει ισάξια και ο σκύλος μας έχοντας ενεργό ρόλο.

Πώς διατηρούμε την εκπαίδευση του, τις εντολές μετά από εσάς;

Απ.: Η εκπαίδευση δεν τελειώνει ποτέ, με την καθοδήγηση μας η εκπαίδευση είναι κάτι που πρέπει να συντηρείται όπως η γυμναστική στους αθλητές. Τα σκυλιά αγαπάνε τη συνήθεια οπότε αν ακολουθήσουμε τα βήματα που έχει δείξει ο εκπαιδευτής τότε θα έχουμε έναν ευτυχισμένο εκπαιδευμένο σκύλο για τα υπόλοιπα χρόνια.

Πώς τον εκπαιδεύουμε μόνοι μας για αρχή;

Απ.: Απευθυνόμαστε σε κάποιον εκπαιδευτή πριν προσπαθήσουμε μόνοι μας, όπως θα κάναμε με τον δάσκαλο ή τον γιατρό για το παιδί μας. Υπάρχει τόση πληροφορία εκεί έξω που μπορεί τελικά να μας μπερδέψει και είναι κάτι που συναντάμε συχνά οι εκπαιδευτές. Παίρνουμε πάντα συμβουλές από επαγγελματίες για βοήθεια και επίλυση αποριών ή προβλημάτων για να μην έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Πώς επιλέγουμε τον σκύλο μας;

Απ.: Όταν είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε έναν σκύλο στην οικογένεια μας, σκεφτόμαστε αρχικά αυτά που μπορούμε να του προσφέρουμε και τι ζητάμε από εκείνο, όπως και ο άνθρωπος έτσι και ο σκύλος ο κάθε ένας είναι ξεχωριστός. Όποια και αν είναι η επιλογή ημίαιμο ή ράτσας θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την κάλυψη των αναγκών του (φαγητό, υγεία, βόλτες, παιχνίδι, εκπαίδευση). Έπειτα, αν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας ψάχνουμε αρκετές πληροφορίες και ζητάμε τη βοήθεια ενός ειδικού για την επιλογή μας.

Ποια ηλικία είναι κατάλληλη να τον αποκτήσουμε;

Απ.: Αν πρόκειται να επιλέξουμε κουτάβι ιδανική ηλικία για να έρθει στο σπίτι είναι οι δύο με δυόμιση μήνες. Μπορούμε να αποκτήσουμε - υιοθετήσουμε και ενήλικο σκυλί, όπου μπορεί επίσης να εκπαιδευτεί. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην εκπαίδευση ενός σκύλου.

Πόσες φορές τη μέρα ταΐζουμε για να είναι υγιής ο σκύλος μας, χωρίς φαινόμενο παχυσαρκίας;

Απ.: Αυτό είναι κάτι που διαφέρει από σκύλο σε σκύλο, ανάλογα με την ηλικία του καθώς και το πρόγραμμα που έχει στην καθημερινότητα του. Ιδανικά για το μέσο ενήλικο σκυλί δύο φορές την ημέρα μοιρασμένη η ποσότητα που αρμόζει για την ηλικία και τα κιλά του. Συμβουλευόμαστε πάντα και τον κτηνίατρο μας.

Πόσες φορές την ημέρα τον βγάζουμε εκτός σπιτιού;

Απ.: Πάλι εξαρτάται από την ηλικία του και τα επίπεδα ενέργειας. Για παράδειγμα τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερες βόλτες. Ένα μέσο ενήλικο σκυλί κατά μέσο όρο χρειάζεται τρεις μισάωρες τουλάχιστον βόλτες την ημέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Πείτε μας τη γνώμη σας για τις τροφές, ξηρή ή barf τελικά;

Απ.: Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το τι διαλέγει ο καθένας για τον σκύλο του. Έχουμε ουδέτερη στάση απέναντι στη barf, ίσως προτιμούμε για τον χρόνο της εκπαίδευσης περισσότερο την ξηρά τροφή γιατί βοηθάει στο να τη δίνουμε και σαν επιβράβευση στον σκύλο. Σχετικά με την υγεία του δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι είναι προτιμότερο.

Ποια λουριά, κολάρα ή ιμάντες οδηγούς θεωρείτε κατάλληλους για βόλτα και ποιους για εκπαίδευση;

Απ.: Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν έχουμε έναν κανόνα για όλους τους σκύλους. Η εκπαίδευση όπως και τα εργαλεία είναι κάθε φορά εξατομικευμένα ανάλογα με αυτό που αξιολογούμε ότι χρειάζεται η κάθε περίπτωση. Αν θέλαμε να δώσουμε μια λέξη-κλειδί για την εκπαίδευση αυτή θα ήταν «ισορροπία». Για παράδειγμα για βόλτα και εκπαίδευση προτιμούμε τον σταθερό οδηγό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Τελικά είναι καλό να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας μόνοι μας ή με εκπαιδευτή;

Απ.: Απευθυνόμαστε σε κάποιον επαγγελματία για την σωστή καθοδήγηση. Η σύγχρονη εκπαίδευση ούτως ή άλλως μετατρέπει τον κηδεμόνα σε εκπαιδευτή του σκύλου του, οπότε για να δουλέψουμε τον σκύλο μας με τον σωστό τρόπο και να αποφευχθούν τυχόν λάθη διαλέγουμε κάποιον ειδικό που μπορεί να μεταδώσει αυτή τη δεξιότητα.

Τί κάνουμε μετά τη βόλτα για λόγους καθαριότητας και υγιεινής;

Απ. Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας και καθαρίζουμε τις πατούσες του σκύλου με κάποιο προϊόν γι’ αυτή τη χρήση.

Πώς αντιδρούμε σε περίπτωση που μας επιτεθεί ένα αδέσποτο στη βόλτα με τον σκύλο μας; Τί κάνουμε στην περίπτωση που μαλώσουν, πιαστούν με άλλο σκύλο;

Απ.: Προσέχουμε την βόλτα μας και σεβόμαστε ένα αδέσποτο όσο και το δικό μας σκυλί. Ένα αδέσποτο θα επιτεθεί μόνο στην περίπτωση που βρίσκεται σε κάποια αγέλη (έτσι λειτουργεί η φύση) ή σε κατάσταση άμυνας εφόσον κάτι του φανεί περίεργο εκείνη τη στιγμή. Συνήθως είναι κοινωνικά ή μπορεί απλά να γαυγίσουν ως αντίδραση, από εκεί και πέρα αν συμβεί κάτι τέτοιο προσπαθούμε να λήξει εκεί ο καυγάς γρήγορα και απομακρύνουμε τα δύο σκυλιά με ψυχραιμία χωρίς να δημιουργούμε περισσότερη ένταση.

Γιατί τα αδέσποτα αντιδρούν με επιθετικό τρόπο, όχι πάντα, προς τους ανθρώπους; Τί μπορεί να κάνει ένας πολίτης την στιγμή που δέχεται επίθεση από αδέσποτο χωρίς να μπλέξει; Καλύπτει η νομοθεσία τον πολίτη αν δεχτεί επίθεση;

Απ.: Αρχικά, ένα σκυλί το οποίο βρίσκεται στον δρόμο και είναι επιθετικό δεν γνωρίζουμε τι βιώματα είχε και επιπλέον χρήζει βοήθειας καθώς έχουμε μεγάλη ευθύνη για το πως κατέληξε εκεί. Είναι ελάχιστες έως απίθανες οι περιπτώσεις που μπορεί κάποιο σκυλί να γεννηθεί με επιθετικότητες. 

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι συνήθως ένα αδέσποτο μένει ουσιαστικά στον δρόμο από κάποιον που μπορεί να το παράτησε και δεν μπόρεσε να αναλάβει τις ευθύνες που έχει ένας σκύλος.

Εφεξής λοιπόν, όταν στη βόλτα μας συμβεί κάτι τέτοιο αρχικά παραμένουμε ήρεμοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, δυστυχώς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε έπειτα είναι το να ξεφύγουμε όπως μπορούμε και μετά από το συμβάν να ενημερώσουμε τον δήμο και κάποια φιλοζωική οργάνωση της περιοχής που εκτελούν έργο καθημερινά. 

Συμβουλές γενικά για την βόλτα μας, παίρνουμε χώρο σχετικά απομακρυσμένοι από τα αδέσποτα αν δεν είμαστε σίγουροι. Δεν απλώνουμε χέρι αν δεν γνωρίζουμε τις αντιδράσεις τους και δεν κάνουμε απότομες κινήσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν μια κατάσταση. 

Αυτονόητο ότι δεν χτυπάμε έναν σκύλο που μπορεί να μας πλησιάσει, δεν αγχωνόμαστε και δεν φωνάζουμε χωρίς να υπάρχει λόγος. Σε έναν σκύλο μπορεί να φανεί περίεργη μια δυνατή φωνή, κάποιο ρούχο, ή μια κίνηση ακόμα κι αν για εμάς είναι φυσιολογικά, οπότε δεν τα προκαλούμε. Συνήθως ένα αδέσποτο είναι κοινωνικοποιημένο με τους ανθρώπους και δεν επιτίθεται αν δεν νιώσει απειλή ή ανασφάλεια. 

Για σιγουριά τηρούμε τα παραπάνω. Σε σχέση με το νομικό κομμάτι δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να το απαντήσει, απευθυνόμαστε όπως και να έχει σε κάποιον που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο για τέτοιες περιπτώσεις ή στον δήμο μας.

Τέλος, θα ήθελα τη γνώμη σας για την στείρωση των ζώων οικόσιτων και μη.

Απ.: Για τον δικό μας σκύλο παίρνουμε αρχικά τη συμβουλή του κτηνιάτρου μας, υπάρχουν φορές που κρίνεται για λόγους υγείας σημαντικό να γίνει, πέρα από αυτό αφήνεται στην κρίση του κάθε κηδεμόνα αρκεί φυσικά να μην μπει στην διαδικασία του ζευγαρώματος κάποιος αν δεν είναι νόμιμος εκτροφέας.

Σίγουρα είναι κάτι που χρειάζεται ένα αδέσποτο σκυλί για την αποφυγή διαιώνισης της ζωής στον δρόμο. Ένα θηλυκό σκυλί μπορεί να γεννήσει και 10 κουτάβια, που μπορεί αν ζήσουν τελικά να περάσουν κι αυτά τη ζωή τους έξω και να κάνουν κι αυτά γέννες και ούτω καθεξής, πράγμα το οποίο είναι λυπηρό γιατί οι περισσότεροι βλέπουμε και γνωρίζουμε τις συνθήκες στις οποίες προσπαθούν να επιζήσουν. Αν βοηθήσουμε στην στείρωση των αδέσποτων τότε βοηθάμε και στη μείωση αυτών.


Info Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων / Themis Fousias K9

Facebook: https://www.facebook.com/themisfousias.k9
Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UCKeQ-1_v-08aX7VNa8VwYjQ/featured

* Τηλ επικοινωνίας για εκπαίδευση σκύλου σε Κιλκίς & Πολύκαστρο 6983655808 Ναταλία Συναπίδου, Εκπαιδεύτρια Σκύλων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.