Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ε. Αγαθοπούλου: Θυμάται ο κ. Γεωργαντάς τις δεσμεύσεις του προς εργαζόμενους ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ;


Υπογράφει η Ε. Αγαθοπούλου 
Βουλεύτρια Κιλκίς και Αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης
Την εβδομάδα που μας πέρασε ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ και το νέο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο. Μίλησαν για μεγάλη μεταρρύθμιση, για καινοτόμες αλλαγές, για εμπέδωση της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας στο σύστημα προσλήψεων του δημοσίου και για αποκατάσταση αδικιών. Τελικά, τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει.

Το μόνο που ισχύει είναι πως η κυβέρνηση, βρήκε ευκαιρία, εν μέσω πανδημίας, να εκμεταλλευτεί την αγωνία χιλιάδων ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων νέων ανθρώπων, δημιουργώντας κλίμα προσδοκίας περί χιλιάδων προσλήψεων στο δημόσιο. Στο ίδιο δημόσιο, το οποίο η ΝΔ μέχρι πρότινος απαξίωνε, όπως και τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι νωπές οι μνήμες από τα έργα και τις ημέρες του κ. Μητσοτάκη ως Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες χιλιάδων υπαλλήλων και την αυθαίρετη κατάργηση δομών και υπηρεσιών του δημοσίου.

Τα αντανακλαστικά της ΝΔ είναι τεράστια όταν είναι να προχωρήσει σε προσλήψεις κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, προσλήψεις με κομματικά κριτήρια δηλαδή, αλλά αποδεικνύονται εξαιρετικά ανελαστικά όταν πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις με αξιοκρατικά κριτήρια για όλους. Το νέο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση της συνέντευξης έναντι άλλων τυπικών προσόντων, όπως τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά.

Επίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι βουλευτές της πραγματοποίησαν στροφή 180ο όσον αφορά τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Προεκλογικά, τον Μάρτη του 2019, με δηλώσεις του ο βουλευτής Κιλκίς και τότε αρμόδιος τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γεωργαντάς, είχε δεσμευτεί δημόσια τόσο για την προκήρυξη θέσεων για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, όσο και για την πρόβλεψη ισχυρής μοριοδότησης για τη μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων, στα πρότυπα της λύσης που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Δυστυχώς, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ, οι δεσμεύσεις αυτές ξεχάστηκαν τελείως. Η Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ να προβλεφθεί ισχυρή μοριοδότηση της ειδικής τους εμπειρίας, αίτημα που υιοθέτησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με τον τρόπο αυτό, απαξιώνονται εργαζόμενοι, που έχουν εργαστεί ανελλιπώς περισσότερα από 10 έτη στα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, υπό την ομηρία των διαδοχικών ανανεούμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Απαξιώνονται όμως και οι ίδιες οι δομές, αλλά και τα χιλιάδες παιδιά, που έχουν την ανάγκη των δομών αυτών.

Ενδιαφέρεται η Κυβέρνηση για τα ΑμεΑ; Φυσικά, θα απαντήσει ο Υπ. Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, μόλις πριν λίγες ημέρες παρουσίασε στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η αλήθεια όμως είναι άλλη: θα έδειχναν ότι ενδιαφέρονται εάν μπορούσαν να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά αυτά να απολαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται μέσα σε σταθερό περιβάλλον, από τα ίδια άτομα, που γνωρίζουν και που αισθάνονται ασφάλεια κοντά τους. Μόνο αυτό θα έπρεπε να είναι ικανό επιχείρημα για μια κυβέρνηση, για να προβεί σε θετικές ρυθμίσεις ώστε να συνεχίσουν το έργο τους οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι.

Τώρα είναι η σειρά της ΝΔ, για άλλη μια κατηγορία εργαζομένων, να υλοποιήσει αυτό το τόσο δίκαιο αίτημα. Η τεχνογνωσία υπάρχει. Η πολιτική βούληση; Θεωρούμε πως θα δεχτεί να διορθώσει το λάθος της το συντομότερο δυνατό. Εξάλλου το έχει υποσχεθεί από τον Μάρτιο του 2019. Ας ελπίσουμε οτι οι υποσχέσεις δεν ήταν προεκλογική εξαπάτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.