Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλά στην Γνώμη και τους Νικολοπούλου, Μαρκόπουλο και Καραγεωργιου'


Η συνέντευξη δόθηκε στους κ.κ. Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και Καραγεωργίου (Μπάμπη) Χαράλαμπο. Επιμέλεια ερωτήσεων και δημοσιεύματος από την κα. Αναστασία Νικολοπούλου

Αρχικά θα μας πείτε τα βασικά για σας αγαπητέ Κωνσταντίνε, ίσως ορισμένοι αναγνώστες μας εκτός Θεσσαλονίκης να μην τα γνωρίζουν:
Καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας και πολιτικής, καθημερινότητα κλπ.

Κ. Ζ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, Δημοτικό σχολείο πήγα στην Ικτίνου, Γυμνάσιο και Λύκειο στο Πειραματικό Σχολείο, σπουδές στο Αριστοτέλειο. Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις Η.Π.Α και από εκεί στρατιωτική θητεία και εργασία ως πολιτικός μηχανικός.

Αγαπώ τον αθλητισμό, είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ, πηγαίνω στο γήπεδο τακτικά. Ο πατέρας μου διετέλεσε άλλωστε πρόεδρος του ενιαίου ΠΑΟΚ - ήταν αυτός που έκανε τα σχέδια για το γήπεδο της Τούμπας. Ως μέλος του ΔΣ του ΑΣ ΠΑΟΚ ήμουν μέρος της ομάδας που διαχειρίστηκε την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στο Φοίνικα.

Κάνω ποδήλατο στη νέα παραλία συχνά όταν μου το επιτρέπει ο Κέλσο, το σκυλί μου – ειδάλλως στο σπίτι με το ανάλογο όργανο. Γυμνάζομαι ακόμη και σήμερα τακτικά – προσπαθώ να μην τα παρατήσω. Είμαι λάτρης της μαγειρικής, και αγαπώ πάρα πολύ την κλασσική μουσική και τον πολιτισμό εν γένει. Διετέλεσα άλλωστε και πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και μπορώ να πω ότι με έχει σημαδέψει η οικογενειακή σχέση με τη θεία μου την Αλίκη Τέλλογλου, μεγάλη δωρήτρια.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου και είναι αλήθεια ότι έχω στερηθεί πολλές μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας για χάρη τους δημαρχειακού θώκου αλλά αυτή ήταν η βασική μου υπόσχεση προς τους Θεσσαλονικείς. Δουλειά, δουλειά, δουλειά, επιμονή, αγώνας και -ελπίζω- αποτελέσματα.

Είμαι ευγνώμων και δεν παραπονιέμαι για αυτό.

Η πιο θετική στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία σας  ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η πιο σκοτεινή;

Κ. Ζ. H πιο φωτεινή θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει έρθει ακόμη και ότι θα έλθουν πολύ καλύτερες ημέρες για την πόλη, πολλές περισσότερες νίκες και μεγάλες στιγμές. Χάρηκα πολύ όταν ήρθαν τα πρώτα λεωφορεία που αγόρασε ο Δήμος από τη Λειψία για να ενισχύσει τον ΟΑΣΘ, όταν εντάξαμε τους «Στάβλους Παπάφη» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – έργο ύψους 13 εκ. ευρώ και όταν εγκαινιάσαμε σε συνεργασία με τη Cisco το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη, καθώς γνωρίζω ότι παρόμοια υπάρχουν μόνο σε 15 μητροπόλεις του κόσμου. Τέλος πολύ φωτεινά ήταν και τα Χριστούγεννα του 2019

Οι σκοτεινές στιγμές αναμφίβολα σχετίζονται με τις απώλειες από την πανδημία και το δύσκολο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Τότε η πανδημία μας έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, ιδιαίτερα για την αγαπημένη μας πόλη!

Ποιες οι βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης Ζέρβα για το 2021;

Κ. Ζ. Βασικότερο όλων είναι να μην χαθεί χρόνος και χρήμα λόγω πανδημίας. Καταφέραμε με πολλή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τον χρόνο παρά την πανδημία και τους περιορισμούς. Σχεδόν τίποτε δεν ακυρώθηκε και δεν αναβλήθηκε – όλα προχώρησαν ικανοποιητικά. Διεκδικούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, κάθε χρηματοδότηση, σχεδιάζουμε μέσω του Τεχνικού Προγράμματος πληθώρα έργων και παρεμβάσεων, ανταποκριθήκαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε σε όλες τις ανάγκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Γενικά μιλώντας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθημερινότητα και στις υποδομές της πόλης. Καθαριότητα, πεζοδρόμια, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός, πράσινο, οδικό δίκτυο, σχολική στέγη δίπλα σε έργα και αναπλάσεις γειτονιών, εμβληματικές πλατείες στο ιστορικό κέντρο, επέκταση παλιάς παραλίας με ξύλινο ντεκ κοκ είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Ενισχύουμε το στόλο οχημάτων καθαριότητας, δουλεύει πλήρως και υποδειγματικά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αλλάζουμε τους κάδους, τοποθετήσαμε τους πρώτους υπόγειους κάδους – όλα σε ένα συνεκτικό σχέδιο ανάταξης και αστικής αναζωογόνησης της πόλης.

Παράλληλα, και σε αυτό δίνω ιδιαίτερη σημασία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη δική μας Διοίκηση στο τιμόνι, υποστηρίζει πολιτικά όλα τα μεγάλα project που αφορούν στην πόλη, είτε είναι δημόσια – είτε ιδιωτικά. Είναι καταλύτης της επιτάχυνσης και σταθερός σύμμαχος μιας σειράς μεγάλων έργων γιατί πιστεύουμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης περνά μέσα από τις υποδομές.

Θα διεκδικήσετε άλλη μια θητεία ή θα προχωρήσετε σε άλλο μετερίζι;

Κ. Ζ. Είναι δεδομένη η διεκδίκηση άλλης μιας θητείας. Έχουμε βάλει τις βάσεις για να αλλάξουμε την πόλη και αυτό θέλω να καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε. Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι πρώτιστο και μοναδικό μέλημά μου είναι η Θεσσαλονίκη, είναι οι Θεσσαλονικείς. Δεν αντιμετωπίζω την πόλη ως σκαλοπάτι. Είμαι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης και έχω συγκεκριμένους στόχους για την πόλη. Με την ψήφο των συνδημοτών μου θα συνεχίσουμε και τη δεύτερη τετραετία – τότε θα ολοκληρώνονται πολλές παρεμβάσεις, πολλά έργα και θα φαίνονται ξεκάθαρα τα αποτελέσματα των πολιτικών μας.

Ο κύκλος που άνοιξε το 2019 πρέπει να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν θα έχουμε καταφέρει να φτάσουμε τη Θεσσαλονίκη εκεί που της αξίζει. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια έχω ήδη απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους θεσσαλονικείς να συμμετέχουν ενεργά.

Πανδημία και Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος ανηφορικός.
Πως βλέπετε το αύριο;

Κ. Ζ. Περάσαμε δύσκολα, δεν το κρύβω. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε εδώ – και μάλιστα στο Δημαρχείο – και η Θεσσαλονίκη ήταν από τις πρώτες πόλεις που χτυπήθηκε με σφοδρότητα το Νοέμβριο παρά το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα ήταν πόλη υπόδειγμα.

Η πανδημία, η υγειονομική κρίση και οι επιπτώσεις είναι σίγουρα δρόμος ανηφορικός. Πρέπει όμως να τον βαδίσουμε συντεταγμένα, με σχέδιο και υπομονή ώστε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, κανέναν αβοήθητο. Τόσο στο πεδίο της δημόσιας υγείας όσο όμως και στα της οικονομίας.

Βλέπουμε φως στο τούνελ χάρη στα εμβόλια όμως μέχρι να επιτύχουμε τα αναγκαία επίπεδα ανοσίας στον γενικό πληθυσμό θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα. Σε αυτό λοιπόν το διάστημα δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ενόψει μάλιστα και ενός πιθανότατου τρίτου κύματος – που αναμένεται επίσης σφοδρό.

Το αύριο θα είναι δύσκολο όμως δεν σας κρύβω ότι κάνω αισιόδοξες σκέψεις. Οι οικονομικές δυσκολίες αυτή τη φορά δεν οφείλονται σε δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας μας, η Ε.Ε δείχνει μία κάποια ευελιξία και οι κοινωνίες δείχνουν αρκετά πιο ώριμες.

Πως βιώσατε εσείς ως άτομο και βιώνετε τον covid 19 και τα αποτελέσματα του; Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Κ. Ζ. Το βιώνω όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Προσέχω αρκετά παρά τις δυσκολίες λόγω της φύσης της δουλειάς μου, ακολουθώ τις οδηγίες, φροντίζω να κάνω ανά διαστήματα κάποιο testκαι γενικά έχω περιορίσει την κινητικότητά μου στα απολύτως απαραίτητα. Το ίδιο συμβουλεύω τα άτομα του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα την μητέρα μου και προσπαθώ να τους προστατεύσω με οδηγίες και νουθεσίες. Στερήθηκα την παρουσία της όπως και των προσωπικών μου φίλων στις γιορτές των Χριστουγέννων, ήταν δύσκολα αλλά προέχει η υπέρτατη προσπάθεια διατήρησης της υγείας, ιδιαίτερα των ευπαθών ατόμων που βρίσκονται δίπλα μας.

Από εκεί και πέρα το άγχος και η διαρκής ανησυχία είναι μόνιμο μοτίβο στην καθημερινότητά μας. Στενοχωριέμαι βλέποντας κλειστή την αγορά, τους δρόμους έρημους – όλο αυτό σε επηρεάζει όσο και αν το εκλογικεύεις και παρά το γεγονός πως είναι απαραίτητο. Το γεγονός ότι βρίσκομαι στο γραφείο που πολλές ώρες της ημέρας, μπορεί να με κουράζει καθώς η πίεση είναι συνεχής, είναι όμως παράλληλα ένας τρόπος να περνούν οι μέρες δημιουργικά.

Το εμβόλιο, τα φάρμακα, οι ιατρικές εν γένει εξελίξεις έχουν δώσει πολλές νότες αισιοδοξίας και αυτό είναι παρήγορο και ανακουφιστικό. Δεν πρέπει να μετατραπεί όμως σε εφησυχασμό γιατί έχουμε ακόμη αρκετά χιλιόμετρα δρόμου μπροστά μας.

Έχετε απέναντι σας ένας μέσο Έλληνα Θεσσαλονικιό νεολαίο περίπου 25 ετών… σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, τι του λέτε;

Κ. Ζ. Η απάντηση σ’ αυτόν τον αγωνιώδη νεολαίο από κάποιον με εμπειρία ζωής και γνώση των καταστάσεων είναι να συγκρίνει τις επιλογές του, να προσμετρήσει τα θετικά της χώρας του και της πόλης του - την εγγύτητα με την οικογένεια και τους φίλους, τον τρόπο ζωής και όλα όσα δίνουν χρώμα στη ζωή μας. Όλα αυτά όμως εάν αφήνει το χρόνο να περνά δίχως να εξελίσσεται, δίχως να χτίζει το βιογραφικό του θα είναι αποφάσεις χωρίς αντίκρισμα.

Αν πάλι, βρίσκει εργασία στο εξωτερικό πιο εύκολα, με καλύτερη αμοιβή και μεγαλύτερες προοπτικές θα ήταν παραπλανητικό να του ζητήσουμε να μείνει εδώ. Θα του έλεγα να κυνηγήσει τα όνειρά του, να πετύχει τους στόχους τους, να προοδεύσει. Να έχει το νου του στην πατρίδα του, να ρίχνει κλεφτές ματιές πίσω και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επιστρέψει.

Και βέβαια ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης στόχος μου είναι να καταφέρω να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε αυτός και κάθε νεολαίος να μη χρειάζεται να ψάξει το μέλλον του εκτός Ελλάδας, μακριά από την πόλη μας. Και αυτό θα συμβεί αν αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως ένας δεύτερος αστικός πόλος ανάπτυξης της Ελλάδας, ως τόπος εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων, μεγάλων και μεσαίων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά. 

Θα μιλούσα για την προοπτική smartcity, για έρευνα και καινοτομία, για μεγάλες υποδομές που βρίσκονται στα σκαριά. Δουλεύω, δουλεύουμε καθημερινά προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα μας είναι αυτό της αιμορραγίας του έμψυχου μας υλικού – το brain drain – και θα το αντιστρέψουμε.

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σας για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο;
Η φράση που σας παρακινεί, αν θέλετε, που σας εμπνέει.
Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.

Κ. Ζ. Θετική σκέψη είναι η υπέρβαση της κρίσης, η νίκη της ανθρωπότητας έναντι του ιού. Ιδανικά με λίγες ως μηδενικές απώλειες. Μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη να συνοδευτεί από μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση για να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο γκρουπ των ισχυρών κρατών και αυτό να μεταφραστεί σε βελτίωση της ποιότητα ζωής των Ελλήνων.

Προσωπικό μότο η παράφραση του JFK «μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πόλη για σένα αλλά τι μπορείς εσύ για την πόλη».

Κ. Ζ. Για τη νέα χρονιά εύχομαι ό,τι μας στέρησε το 2020 να μας το δώσει πολλαπλάσιο το 2021. Αγκαλιές, φιλιά, παρέες, βόλτες – ξέρετε εμείς στη Θεσσαλονίκη είμαστε κάπως πιο διαχυτικοί και όλα αυτά μας λείπουν περισσότερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.