Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Κάντε το όπως η ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου


Υπογράφει ο Δημήτρης Αγαθόπουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Κιλκίς "Συμμετέχω"
Μετά από ένα δίμηνο σε κατάσταση μερικού lockdown, θα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε μερικά ασφαλή συμπεράσματα για την τοπική μας μικρή κοινωνία στον νομό Κιλκίς. Συμπεράσματα αναγκαία για να αντιμετωπίσουμε ατομικά αλλά κυρίως συλλογικά αυτό το αόρατο τέρας που αναστάτωσε τις ζωές όλου του κόσμου.


Ζούμε καταστάσεις που μέχρι χθες τις βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε στον ορίζοντα μία ασφαλή διέξοδο από αυτήν την υγειονομική, οικονομική και ψυχολογική ταλαιπωρία.

Καταγράφοντας και αναλύοντας δεδομένα μπορούμε να σκιαγραφήσουμε καλύτερα έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Δεν είμαστε μόνοι μας και οι περισσότερες από τις παρακάτω εκτιμήσεις και παραδοχές ισχύουν λίγο πολύ για όλη την χώρα.

Κατά γενική ομολογία τα δεδομένα που έχουμε αυτήν την στιγμή είναι:

1) Το δεύτερο κύμα της πανδημίας μας βρήκε σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστους επαναπαυόμενοι στις δάφνες του πρώτου κύματος.

2) Η ολιγωρία των υπευθύνων, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων από την άνοιξη ακόμη, για ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, δημιούργησε την ασφυξία στα δημόσια ιδρύματα, με πολλαπλές παρενέργειες σε οργανωτικό επίπεδο, στο έμψυχο δυναμικό και με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των συμπολιτών μας.

3) Η ανταπόκριση των δημόσιων λειτουργών στον χώρο της υγείας, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η αυταπάρνησή τους, η προσήλωση στο καθήκον, η αλληλεγγύη στον ασθενή και σε πολλές περιπτώσεις η θυσία του προσωπικού, κράτησε όρθια τα νοσοκομεία, παρά τις ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό.

4) Η χαλάρωση των μέτρων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δημιούργησε σε πολλούς την εσφαλμένη εντύπωση ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σύντομα σε μία σχετική κανονικότητα, δίνοντας περιθώρια μάλιστα σε σεναριολογίες απείρου κάλλους.

5) Σε προσωπικό επίπεδο, έπρεπε να αρχίσουν να εμφανίζονται τα κρούσματα το ένα πίσω από το άλλο στον στενό μας περίγυρο και τα πρώτα θύματα των φίλων και των συγγενών μας, για να μας συνετίσουν και να μας προειδοποιήσουν ότι στραβά αρμενίζουμε.

6) Η πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας, με αλλοπρόσαλλες και ενίοτε αντικρουόμενες εκτιμήσεις και οδηγίες των υπευθύνων, ενέτειναν το κλίμα της αμφισβήτησης και καχυποψίας των πολιτών όσον αφορά την τήρηση των προστατευτικών μέτρων.

7) Είναι αυταπόδεικτη πλέον η αναγκαιότητα της πρωτοβάθμιας δημόσιας περίθαλψης για να μπορεί να απορροφήσει τα ελαφριά περιστατικά, σε περιόδους κρίσης και να λειτουργεί με όρους πρόληψης σε περιόδους κανονικότητας.

8) Όπως είναι επίσης αυταπόδεικτο ότι μόνο ένα ολοκληρωμένο και σωστά δομημένο ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, μπορεί να ανταποκριθεί σε περιόδους επιδημιολογικών καταστάσεων και όχι μόνο. Αυτή η κρίση έδειξε καθαρά τα όρια λειτουργίας των Δημόσιων και Ιδιωτικών δομών υγείας.

9) Η μη συνταγογράφηση των rapid και μοριακών test έχει ως αποτέλεσμα να μην καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, κυρίως των ασυμπτωματικών, οι οποίοι είναι και οι κύριοι φορείς μετάδοσής του. Κατ’ επέκταση δεν αποτυπώνεται η πραγματική διάσταση του προβλήματος και αναγκαστικά ακολουθούμε κατασταλτικές μεθόδους αντιμετώπισης του ιού, στα διαπιστωμένα κρούσματα και όχι προληπτική επιδημιολογική μεθοδολογία στο σύνολο του πληθυσμού.

10) Στα καθ’ ημάς του νοσοκομείου μας, η απουσία εξοπλισμού υψηλής ροής οξυγόνου, παράλληλα με την διαπιστωμένη ανεπάρκεια του συστήματος τροφοδοσίας με οξυγόνο, δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους νοσηλευόμενους.

11) Αφήνω τελευταίο το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο, με το οποίο ξεκίνησαν να εμβολιάζονται ορισμένες κατηγορίες υγειονομικών, για να επαναλάβω αυτά που λένε έγκριτοι λοιμοξιολόγοι ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Καλώς ήρθε αλλά για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και τα αποτελέσματά του θα εμφανιστούν στην καλύτερη των περιπτώσεων, περίπου το φθινόπωρο του 2021. 

Μέχρι τότε επιβάλλεται να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν όλα όσα δεν κάναμε μέχρι τώρα. Το δε πολιτικό εμπόριο ελπίδων που επιχειρείται αυτήν την περίοδο, θα επιτείνει ακόμη περισσότερο το κύμα αμφισβητήσεων για την ποιότητά τους και την αποτελεσματικότητά τους. Ήδη τα πρώτα μηνύματα μας δείχνουν να κρατάμε μικρό καλάθι για τον αριθμό των εμβολίων που θα μας παραχωρηθούν και πότε, από τους μηχανισμούς της Ε.Ε.

Μέσα σε αυτήν την ζοφερή υγειονομική κρίση που ζούμε, υπάρχουν όμως και φωτεινά θετικά παραδείγματα σε ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, που θα μπορούσαν να μειώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, την εξάπλωση του ιού. Αναφέρομαι στα απανωτά test που γίνονται σε αυτές, με αποτέλεσμα την έγκαιρη απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την προστασία του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού και των οικογενειών τους. 

Επιβάλλεται αυτά τα rapid test να γίνουν στο σύνολο των εργασιακών χώρων. Δυστυχώς υπάρχουν και Βιομηχανικές μονάδες που για λόγους συμφεροντολογικών σκοπιμοτήτων, δεν ακολουθούν αυτήν τακτική, οι οποίες κινδυνεύουν να υποστούν όχι μόνο ένα ολικό lockdown με σοβαρές επιπτώσεις στην βιωσιμότητά τους και στο προσωπικό τους, αλλά να προκαλέσουν μεγάλο ιικό φορτίο στην τοπική κοινωνία.

Αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα ήταν ένα σοβαρό ανάχωμα στην εξάπλωση του ιού. Η έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των κρουσμάτων είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της νόσου.

Καταλήγοντας λοιπόν, και αφού η πολιτεία δεν θεσμοθετεί την συνταγογράφηση των test, μετακυλώντας το κόστος στον πολίτη, θα πρότεινα στις διοικήσεις των δύο Δήμων του Νομού μας να προχωρήσουν σε μία γενναία χρηματοδότηση, από τις έκτακτες επιχορηγήσεις, σε συνεργασία με όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια, για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πολίτη που το επιθυμεί, να κάνει το rapid test για να αναχαιτίσουμε την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού και άρα την μείωση των θετικών κρουσμάτων.

Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας. Ο στόχος είναι να διαβούν τις πύλες των Νοσοκομείων όσο το δυνατόν λιγότεροι ασθενείς.

Υ.Γ

Λίγο πριν την δημοσίευση αυτού άρθρου, ήρθε σαν κεραυνός η είδηση για τον θάνατο άλλης μία συμπατριώτισσάς μας εργαζόμενης στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Ο θυμός και η αγανάκτηση έχουν περισσέψει στην κοινωνία του Κιλκίς. Η έλλειψη μέχρι σήμερα συσκευής υψηλής ροής οξυγόνου (high flow) είναι καθοριστικής σημασίας για τα σοβαρά περιστατικά πριν δια σωληνωθούν και διακομιστούν σε πιο οργανωμένα νοσοκομεία. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.