Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Έφερε το lockdown μια μικρή ψηφιακή επανάσταση;


Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου*
Περνάμε αναμφίβολα μία πολύ δύσκολη στιγμή ως χώρα. Ελέω της πανδημίας του Covid-19 και των μέτρων κατά της διασποράς τους βρισκόμαστε εμείς σε καραντίνα και η αγορά στον πάγο. Όμως όλη αυτή η συγκυρία οδήγησε σε ένα ψηφιακό άλμα την πατρίδα μας, ένα πολύ μεγάλο άλμα για τα δεδομένα της χώρας μας.


Από 1/1/2021 καταργείτε οριστικά η χρήση του φαξ στο Δημόσιο μια μέθοδος διακίνησης εγγράφων που είναι σε ισχύ από το μακρινό 1997 και μπαίνει σε πρώτο πλάνο η χρήση e-mail και scanner.Καίριο ρόλο στην «ψηφιακή μετάβαση» έπαιξε η ενοποίηση των περισσότερων υπηρεσιών του Δημοσίου σε μία ενιαία ψηφιακή Πύλη το gov.gr. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος είναι οι άνω των 6 εκατομμυρίων επισκέψεις που είχε μέχρι την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα.

Παράλληλα υπήρξε μέριμνα για τους πολίτες που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι στην χρήση των σύγχρονων μέσων με πάνω από 1.800 ώρες εκπαιδευτικού ψηφιακού δωρεάν υλικού τρέχει ήδη και οι δράσεις πάνω σε αυτό τον τομέα εμπλουτίζονται συνεχώς. Η ψηφιακή εποχή εξάλλου πρέπει να είναι προνόμιο όλων και όχι λίγων.

Μεγάλα βήματα έχουν γίνει και στους τομείς της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας καθώς λόγω της υγειονομικής κατάστασης το ποσοστό της εξ αποστάσεως εργασίας συνεχώς αυξάνεται και τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Με την σημαντική αρωγή και του ιδιωτικού τομέα και τα δύο φαίνεται να λειτουργούν ικανοποιητικά εκτός από ορισμένα μεμονωμένα προβλήματα που επιδέχονται άμεση λύση.

Η ψηφιακή εποχή τρέχει πολύ γρήγορα και είναι χρέος του κράτους αλλά και των πολιτών να πορεύονται μαζί. Το επιβάλλει πλέον η καθημερινότητα μας!

* Καραγεωργίου Χαράλαμπος
-Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
-Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΟΝΝΕΔ  νομού Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.