Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Κλείνουν για δύο εβδομάδες νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί


Δελτίο τύπου Νέας Δημοκρατίας Κιλκίς
Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των νηπιαγωγείων καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη κλειστά και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι η απόφαση έχει καθαρά προληπτικό χαρακτήρα και δεν υποδεικνύεται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες στις οποίες δεν έχει διαπιστωθεί τάση διασποράς του ιού. Ο λόγος δηλαδή που επέβαλε το κλείσιμο δεν έχει να κάνει με το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία. 

Οι ειδικοί λένε ότι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς και από δασκάλους και διοικητικό προσωπικό. Σε αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση -στη μεγάλη κινητικότητα που προκαλούν τα ανοιχτά σχολεία- βασίστηκε η εισήγηση της Επιτροπής των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα. 650.000 παιδιά στην 

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και με αντίστοιχες μετακινήσεις γονέων, παππούδων, είναι βέβαιος ο συγχρωτισμός. Αιτία λοιπόν της απόφασης είναι η κινητικότητα -γιατί μέσω αυτής τρέφεται ο ιός- και στόχος ο περιορισμός της. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι -μετά το lockdown- η κινητικότητα έχει μειωθεί, αλλά όχι σε ικανοποιητικά επίπεδα. 

Δεν υπάρχει, λοιπόν θέμα υπερμετάδοσης στα σχολεία αλλά θέμα μεγάλης κινητικότητας προς και από τα σχολεία από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Και η κινητικότητα είναι ανάγκη να περιοριστεί. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για το κλείσιμο για δύο εβδομάδες.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο τρόπους: Με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

-Εκπαιδευτική τηλεόραση: Από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. -πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων- θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Σήμερα Κυριακή θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των μαθημάτων.

-Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: Από τη Δευτέρα, οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μμ για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για τη σύνδεση στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Από τον Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών. Όπως τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός ο προγραμματισμός είναι να διατεθούν στα σχολεία σχεδόν 90.000 tablet και laptop. 

Οι φορητές συσκευές δίνονται κατά προτεραιότητα βάσει κριτηρίων, μεταξύ των οποίων το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης. 

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2019 στα νηπιαγωγεία υπήρχαν 976 tablet και laptop και σήμερα 2.709, στα δημοτικά 2.313 και σήμερα 12.119, στα Γυμνάσια 793 και σήμερα 10.570 και στα Λύκεια 468 και σήμερα 14.880.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα -κατά περίπτωση- μέσω τηλεκπαίδευσης. Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.