Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Γ. Φραγγίδης: Να ληφθούν άμεσα επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας


Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Την ανάγκη άμεσης λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, την οποία το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά με σφοδρότητα, επεσήμαναν με ερώτησή τους στη Βουλή ο βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης, οι βουλευτές κ.κ. Μ. Μπαράν, Γ. Αρβανιτίδης, Ι. Αχμέτ, Χ. Καστανίδης, Χ. Κεφαλίδου, Α. Πάνας, Γ. Μουλκιώτης, ο υπεύθυνος του τομέα υγείας κ. Α. Πουλάς και ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κ. Β. Κεγκέρογλου.

Στην ερώτηση, που απευθύνεται προς τον Υπ. Υγείας, γίνεται λόγος για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το Ε.Σ.Υ. και περιγράφεται η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και της Δράμας, με την αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών covid-19 και τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα στον Υπουργό Υγείας, που αφορούν στα επιπρόσθετα στοχευμένα μέτρα που χρειάζεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικά στη Β. Ελλάδα, τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και την ανάγκη μονιμοποίησης των επικουρικών που υπηρετούν τώρα στο ΕΣΥ, καθώς και την ανάγκη επίταξης ιδιωτικών κλινικών με σαφή κριτήρια. 

Τέλος ζητούν σαφή αιτιολόγηση της επικείμενης μετακίνησης υγειονομικού προσωπικού από το ΕΣΥ στις επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές για την κάλυψη των αναγκών τους, τη στιγμή που τα νοσοκομεία πάσχουν από σοβαρή υποστελέχωση.

Η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια
Τρίτη, 24/11/2020

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα»

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τους θανάτους από κορωνοϊό να κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, που μέχρι τώρα έχει επιφορτιστεί όλο το βάρος της πανδημίας, το τελευταίο διάστημα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις ενώ θα έπρεπε να είχε οργανωθεί και ενισχυθεί έγκαιρα. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τραγικές. 

Σε οριακή κατάσταση είναι πλέον τα νοσοκομεία, όπου χειρουργικές κλίνες μετατρέπονται σε ΜΕΘ covid-19, ακυρώνονται χειρουργεία, αναστέλλονται ιατρικές πράξεις, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν γεμίσει και σιγά σιγά το σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα αντιμετώπισης μίας μόνο νόσου, του κορωνοϊού. Ακόμη, δεν υπάρχει κατάλληλα εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό ενώ όσοι υπάρχουν φθάνουν στα όρια της εξουθένωσης.

Εκτός από την Αττική, η Β. Ελλάδα, κυρίως η Θεσσαλονίκη και η Δράμα βιώνουν δραματικές στιγμές και εκεί η κατάσταση δείχνει να έχει βγει εκτός ελέγχου. Με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αφού δεν επετεύχθη μια κοινά αποδεκτή λύση ανάμεσα στο κράτος και τους κλινικάρχες και αφού αρχικά οι ιδιωτικές κλινικές δέχθηκαν να νοσηλεύσουν μόνο περιστατικά μη covid-19 από το ΕΣΥ, κατόπιν επιλογής.

Στη Θεσσαλονίκη μόλις πρόσφατα επιτάχθηκαν δύο (2) ιδιωτικά θεραπευτήρια, η «Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός ΑΕ» και η «Εuromedica Γενική Κλινική», με τη δεύτερη τελικά να δέχεται μόνο non covid περιστατικά, αφού παραχώρησε για τη νοσηλεία ασθενών covid το Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» του ομίλου Euromedica. Είναι μια αρχή αλλά σίγουρα δεν είναι επαρκής ο αριθμός για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί. Επίσης, δεν είναι σαφές γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες κλινικές και όχι (και) άλλες ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, που κτηριακά πληρούν καλύτερα τις προϋποθέσεις νοσηλείας ασθενών covid.

Το φως της δημοσιότητας είδε μάλιστα απόφαση μετακίνησης υγειονομικού προσωπικού από νοσοκομεία και υγειονομικές δομές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) για την κάλυψη των αναγκών της κλινικής Σαραφιανού. Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του υγειονομικού προσωπικού της Θεσσαλονίκης και την έντονη διαμαρτυρία της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης αλλά και των Σωματείων Εργαζομένων των Νοσοκομείων.

Το υπερεξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό αναγκάζεται να μεταφερθεί από τα δημόσια νοσοκομεία - τα οποία έχουν «γονατίσει» από την υπερφόρτωση και τις τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό - σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, τη στιγμή μάλιστα που το Δημόσιο τους πληρώνει ημερήσια αποζημίωση λόγω επίταξης.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά δυσχερής είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Δράμας μετά τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού αλλά και τη νόσηση πολλών εργαζομένων του νοσοκομείου από τον ιό. Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος του Συλλόγου των Ιατρών του Νοσοκομείου, για τους ασθενείς με covid είναι διαθέσιμοι μόνο ένας επικουρικός πνευμονολόγος και δυο παθολόγοι, καθώς και ένας ιδιώτη πνευμονολόγος που προστέθηκε το τελευταίο τριήμερο. 

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν, ότι το νοσοκομείο Δράμας είναι αναγκαίο να στελεχωθεί με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ότι, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα τέτοιων μετακινήσεων, θα πρέπει να γίνει άμεση επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Επειδή τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί ενώ οι γιατροί και νοσηλευτές είναι λίγοι, εξουθενωμένοι και χωρίς ωράριο, εργαζόμενοι σκληρά μέσα σε συνθήκες πολέμου,

Επειδή είναι εκατοντάδες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που νοσούν από covid-19,

Επειδή η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι επισφαλής τόσο για την αντιμετώπιση ασθενών covid όσο και μη covid,

Επειδή είναι υπερεπείγουσα η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης,

Επειδή οι υγειονομικές ανάγκες είναι τεράστιες και δεν καλύπτονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τις λιγοστές ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί,

Επειδή δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται οι προς επίταξη ιδιωτικές κλινικές,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

Ποια στοχευμένα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού υγειονομικού προβλήματος στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα αλλά και πανελλαδικά;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται οι διενέργεια των 300 προσλήψεων ιατρών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που έχετε εξαγγείλει;

Θα προχωρήσετε άμεσα στη μονιμοποίηση των υπηρετούντων στα νοσοκομεία επικουρικών γιατρών;

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι προς επίταξη ιδιωτικές κλινικές;

Θα προχωρήσετε στην επίταξη και άλλων ιδιωτικών κλινικών ή ακόμα και στην πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό τον κρατικό σχεδιασμό, μέχρι το πέρας της έκτακτης κατάστασης, που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού;

Πώς δικαιολογείτε τη μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού από το δημόσιο σύστημα υγείας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των επιταγμένων ιδιωτικών κλινικών, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία υποφέρουν από τραγικές ελλείψεις προσωπικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Φραγγίδης

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Χάρης Καστανίδης

Χαρά Κεφαλίδου

Απόστολος Πάνας

Βασίλης Κεγκέρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.