Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Το βιβλίο για κάθε σπίτι: «Κύπρος 1945-1974» του Κιλκισιώτη Χρήστου Γκόλιαρη


Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης
Το θέμα της Κύπρου με απασχολούσε πάντα. Πολλά τα σχετικά κείμενα και βιβλία που διάβασα καθώς και οι ομιλίες που άκουσα, μένοντας πάντα προβληματισμένος.
Την επιθυμία μου για γνώση , που να φθάνει πίσω από την θολούρα της κουρτίνας και από τις κραυγές και τα συνθήματα, ήρθε να δώσει, λύνοντας πολλές απορίες και προβληματισμούς μου, το βιβλίο με τίτλο: ΚΥΠΡΟΣ 1945-1974 ΚΡΥΦΕΣ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που έγραψε ο συμπολίτης μας συνταξιούχος εκπαιδευτικός κύριος Χρήστος Γκόλιαρης.

Από τις πρώτες γραμμές του πρώτου κεφαλαίου «Περίοδος 1945-Σεπτέμβριος 1955», έγινα και εγώ μέλος μιας παρέας που ανταμώνει τακτικά και συζητά για την Κύπρο, μιας παρέας που έζησε τα γεγονότα και σημαδεύτηκε από αυτά. Πραγματικά τα δύο πρόσωπα, ο συγγραφέας και ο συνοδοιπόρος και φίλος του, με ονοματεπώνυμο, Ανδρέας Πίγουρας, όργωσαν την Κύπρο, από άκρο σε άκρο, είδαν τα μέρη, άκουσαν, έκαναν πολλές και μεγαλύτερες παρέες, ξανάκουσαν, ξαναρώτησαν και όλη αυτή η τεκμηριωμένα γνώση παρουσιάζεται στις 442 σελίδες ενός καλαίσθητου τόμου.

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα προκειμένου να παρουσιαστούν πολλά γεγονότα, τοπωνύμια, νούμερα, συσκέψεις, αποφάσεις, συμφωνίες, της Ζυρίχης, του Λονδίνου, για την ΕΟΚΑ Α-Β, τις πρώτες εκλογές, τα πολλά επεισόδια ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, τη στρατιωτική οργάνωση των Ελληνοκυπρίων, το ρόλο της δικτατορίας, το πραξικόπημα στην Κύπρο, την εισβολή των Τούρκων, τον Αττίλα 1 και 2, την εκεχειρία και τις ανοιχτές πληγές, που ακόμη δεν επουλώθηκαν.

Σ΄ αυτό το δύσκολο εγχείρημα, πολύ έξυπνα, ο συγγραφέας έδωσε τη λύση με την παρέα, που κάνει συναντήσεις και σε κάθε συνάντηση είναι διαφοροποιημένη, συζητά επιτόπου, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες και σπίτια. Με αυτό τον τρόπο παρουσίασης ξεκουράζεται ο αναγνώστης και αναπτύσσεται το ενδιαφέρον του για τα επόμενα κεφάλαια.

Είναι ένας τόμος, που τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Καλό είναι να βρίσκεται σε κάθε σπίτι. Ένας τόμος υπεύθυνης και σοβαρής ενημέρωσης, γνώσης και προβληματισμού, που καίει επειδή δεν σκεπάζει προβλήματα κάτω από το χαλί, που δεν διαβάζεται σε μια ανάσα.

Ένας χάρτης της Κύπρου, ειδικά όσοι αναγνώστες μπορούν να έχουν μπροστά τους το χάρτη Google Earth της Κύπρου, είναι πολύ χρήσιμος, κάνει την μελέτη πιο ενδιαφέρουσα, με τον εντοπισμό των πολλών τοπωνυμιών.

Καλοτάξιδο το βιβλίο αγαπητέ Χρήστο, αξίζει να το διαβάσουν πολλοί. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα μας εκπλήξεις με κάποιο νέο πόνημα σου.

Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.