Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

"Λίγα λόγια" για τον εκλιπόντα Κιλκισιώτη προπονητή μπάσκετ, Πρόδρομο Πυριτίδη

Του Νίκου Νίτσα
Με αφορμή τον θάνατο του Πρόδρομου Πυριτίδη θα ήθελα να γράψω μερικές σκέψεις.  Προσωπικά, παρόλο που θεωρώ εαυτόν άνθρωπο που αγαπά το Basket, δεν είχα την τιμή και την χαρά να γνωρίσω προσωπικά τον Θανόντα. Έτσι κι αλλιώς η μακρόχρονη απουσία μου από την πόλη δεν μου έδινε την δυνατότητα να γνωρίσω πολλούς.

Η παλιότερη ενασχόληση μου όμως με το άθλημα στα μέσα της δεκαετίας του 80, μέσα από τις τάξεις των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του ΓΑΣ Κιλκίς, έσπειρε τρόπον τινά το μικρόβιο - όπως όλοι οι μπασκετάνθρωποι παραδέχονται ότι είναι.

Έτσι όταν έγινα Πατέρας, δεν υπήρχε στο μυαλό μου άλλη εναλλακτική ενασχόλησης του γιου μου με τον αθλητισμό πλην του Basket.

Στην πρώτη του προπόνηση λοιπόν, στα τμήματα υποδομών του ΑΕΤΟΥ, είδα έναν ηλικιωμένο Κύριο με πατερίτσες, σε μια γωνιά του γυμναστηρίου να κάνει ατομικό πρόγραμμα σε έναν νεαρό έφηβο.

Η εικόνα μου προκάλεσε δέος και σεβασμό. Και στο τέλος μια δόση χαράς. Ούτως ή άλλως δεν συναντάς καθημερινά αγωνιστές. Και όταν τους συναντάς οφείλεις να τους σέβεσαι.

Κάθε παιδί που πέρασε από τα χέρια του στην μακρόχρονη πορεία του στον χώρο, ήταν και είναι μια νίκη απέναντι στην σημερινή καθημερινότητα των παιδιών.

Μια καθημερινότητα που κατακλύζεται από λαθεμένα πρότυπα και εικόνες που λειτουργούν πολλές φορές ανασταλτικά στην πορεία τους στην ζωή.

Όλοι ξέρουμε που οδηγούν αυτές οι εικόνες και όλοι ξέρουμε το γιατί. Ο αγώνας έναντι των αρνητικών παρενεργειών της σύγχρονης καθημερινότητας έγινε σκοπός για τον Πρόδρομο Πυριτίδη

Επαναλαμβάνω ότι δεν τον γνώριζα, μόλις τον είδα όμως, ήμουν σίγουρος για το πόσο πιστός ήταν και παρέμεινε μέχρι τέλους στον σκοπό.

Έχοντας εμπεδώσει από πολύ νωρίς τις αξίες της ενασχόλησης με ένα ομαδικό άθλημα, επέλεξε το μπάσκετ ως μέσο διδασκαλίας αυτών.

Δίδαξε αλτρουισμό μαθαίνοντας στα παιδιά αλλά και στους έφηβους το σωστό timing του screen.

Δίδαξε ομαδικό πνεύμα αναθέτοντας καθήκοντα και θέσεις σε πολλές πεντάδες νέων ερασιτεχνών που πέρασαν από τα χέρια του.

Μύησε αρκετά παιδιά στον μαγικό κόσμο της στρατηγικής σκέψης όταν έκανε ανάλυση των συστημάτων στους point guard των ομάδων του.

Μάθαινε σκάκι σε παιδιά, με αυτά ως πιόνια. Τους μετέδιδε την διαχρονικότητα της αξίας της συμμετοχής σε μια καλή παρτίδα σκάκι.

Γιατί το Μπάσκετ πρώτα και πάνω από όλα είναι μια καλή παρτίδα σκάκι, στην οποία μαθαίνεις την αξία της διαφορικής σκέψης που απαιτείται για να αλλάξεις το σύστημα γρήγορα όταν αυτό που ξεκίνησες δεν σου βγαίνει.

Δίδαξε διαχείριση συναισθημάτων μέσα από τα time out που καλούσε όταν έβλεπε πως οι ομάδες του δεν πατούσαν καλά στο γήπεδο.

Επέβαλε Θάρρος και αποφασιστικότητα όταν ανέθετε το buzer beater σε παίκτες του. Το καλλιεργούσε στις προπονήσεις του όπως πρέπει και κάνουν όλοι οι προπονητές.

Διαβάζοντας ένα ένα όλα όσα δίδαξε στα γυμναστήρια, θα ανακαλύψει κανείς, πως ούτε λίγο ούτε πολύ μιλήσαμε για αρκετά από τα βασικά που χρειάζεται κάποιος για να μπορέσει να βγει στον αγώνα για μια καλή ζωή.

Είμαι βέβαιος πως αυτό ήταν και το ζητούμενο το εκλιπόντος και αυτό υπηρέτησε μέχρι τέλους.

Δεν ξέρω αν κατάφερε να παράγει επαγγελματίες παίκτες είμαι σίγουρος όμως πως γλύτωσε αρκετά παιδιά από το τέλμα της ανίας και της αναποτελεσματικότητας, παράγοντας παιδιά πειθαρχημένα, ομαδικά και κοινωνικά.

Γιατί στο τέλος της ημέρας μια ομάδα πιτσιρικάδων που κάνει προπονήσεις και αγώνες, μέσα από την μακρόχρονη συνύπαρξη σε αυτές τις δραστηριότητες, θα γίνει με βεβαιότητα μια μακρόχρονη και με γερές βάσεις παρέα που δίχως καμιά αμφιβολία θα εξελιχτεί σε μια ειλικρινή φιλία.

ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΥΡΙΤΙΔΗΣ και για αυτά θα μνημονεύεται.

Καλό κατευόδιο Coach

Υ.Γ.  ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.