Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Φραγγίδης: Αδικία στην εισαγωγή υποψηφίων με το παλαιό σύστημα σε σχέση με τους φετινούς υποψηφίους

Ερώτηση Γ.  Φραγγίδη και άλλων βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως με θέμα "Αδικία στην εισαγωγή υποψηφίων με το παλαιό σύστημα σε σχέση με τους φετινούς υποψηφίους"
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας ως προς το 3ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής, οι υποψήφιοι που προέρχονται από το παλαιό σύστημα ανέρχονται στους 2.295 και οι φετινοί υποψήφιοι ανέρχονται στους 10.989.

Κατόπιν του άρθρου 166 παρ.1 του ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167/τ.’ Α/30.10.2019):«Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν να εξεταστούν σύμφωνα με την περίπτωση β) του πρώτου εδαφίου θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των σχολών και τμημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2019-2020. 

Το ανωτέρω ποσοστό θα αποδοθεί στα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων της κατηγορίας αυτής για τα Τμήματα και τις Σχολές που τα αφορούν, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις».

Συνεπεία του ανωτέρω άρθρου και με βάση υπολογισμού το σύνολο των υποψηφίων στο 3ο επιστημονικό πεδίο, το ποσοστό των θέσεων που υπολογίστηκε ότι θα έπρεπε να αποδοθούν στους παλαιούς και τους φετινούς υποψηφίους του συγκεκριμένου πεδίου ανέρχονταν στο 17.3% και 82.7% αντίστοιχα.

Εντούτοις με την ΥΑ Φ.253.1/56061/Α5/14.5.2020 (ΦΕΚ 1853/Β/2020) απονεμήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά και συγκεκριμένα 9.51% στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα και 90.49% σε εκείνους με το νέο σύστημα.

Όπως είναι προφανές, δημιουργήθηκε αναστάτωση στους παλαιούς υποψηφίους, οι οποίοι αναρωτιούνται για τους λόγους που υπαγόρευσαν την συγκεκριμένη μείωση των εισακτέων υποψηφίων με το παλαιό σύστημα.

Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019 με Ερώτησή της (Α.Π.: 2400/ 05.12.2019) η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής είχε εγκαίρως επισημάνει στο Υπουργείο Παιδείας την αδικία που θα δημιουργείτο για τους υποψηφίους αυτούς. Την Ερώτηση αυτή ουδέποτε απαντήσατε!

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1-Για ποιους λόγους διαμορφώθηκαν τα ποσοστά εισαγωγής των παλαιών υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου στο ποσοστό του 9.51%;

2-Με ποιον τρόπο σκοπεύει το Υπουργείο να άρει τις αδικίες που δημιουργούνται σε περίπτωση υποψηφίων με το παλαιό σύστημα που καίτοι συμπλήρωσαν υψηλές βαθμολογίες δεν θα εισαχθούν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους λόγω του χαμηλά διαμορφωμένου ποσοστού του 9.51% σε σχέση με το 17,3% που υπολογιζόταν με βάση τα αναφερόμενα στο ν.4635/2019

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.