Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Κιλκίς 2.037 μ.Χ.: Απειλεί με παραίτηση ο Δήμαρχος Κιλκίς Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ

«Η Πλατεία Δημαρχείου πρέπει να αξιοποιηθεί οπωσδήποτε και να γίνει σαν το Καπαλί Τσαρσί της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε νευριασμένος 
Του ανταποκριτή μας: Μπάι Μπαί Ερντογάν

Βρισκόμαστε στο 2.037 μΧ και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλκίς μια ακόμη θυελλώδης και γεμάτη συγκρούσεις συνεδρίαση μόλις τελείωσε. Ο Δήμαρχος της πόλης μας, Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, πρώην ασυνόδευτος ανήλικος ετών 30, τότε το 2.020 μΧ που εισήλθε παράνομα από τις Καστανιές Έβρου και εξελέγη πανηγυρικά το 2.029 μ.Χ., είναι κυριολεκτικά έξαλλος.

Μεταφορικά και κυριολεκτικά «τον έβγαλε από την κελεμπία του» ένας δημοτικός σύμβουλος της Χριστιανικής μειονότητας που κατέχει το 0,2% του πληθυσμού του Κιλκίς. Ο δημοτικός σύμβουλος Κωστίκας Ανεσπαλίδης αντέδρασε στα σχέδια του Ομάρ λέγοντάς τον : “Να σέζω σα στούδες βρε σέφτελε σερσερή. Εμείς ατόσα χρόνε τιδέν κι εποίκαμε  με τατό την πλατείαν."

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως:

Εδώ και μια δεκαετία, η μουσουλμανική διοίκηση της Κεντρικής Βαλκανικής (πρώην ψεύτικη και αληθινή Μακεδονία) υλοποιεί μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την αναμόρφωση επιτέλους της νέας χώρας. Τα λεφτά έρχονται με το τσουβάλι από Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ δουλεύει ασταμάτητα για να αναμορφώσει το Κιλκίς αλλά από πού να αρχίσει και από πού να τελειώσει; Όλα διαλυμένα και ρημαγμένα, όλα αναξιοποίητα. Παντού βρωμιά, γκράφιτι, λεηλασίες, κλοπές τα προηγούμενα χρόνια στο Κιλκίς. Τότε που ο καθένας έκανε ότι γούσταρε στο όνομα της ελευθερίας. Επιτέλους όμως ήρθε το τιμημένο Ισλάμ και κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του. Μούγκα όλοι. Αν τολμάνε ας βγάλουν γλώσσα.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς ο Ομάρ λοιπόν, ονειρεύεται να αξιοποιήσει, ίσως τη χειρότερη κεντρική πλατεία του κόσμου. Την Πλατεία Δημαρχείου του Κιλκίς. Μιλάμε για την «καρδιά της πόλης», και όχι μια απλή γειτονιά. Μιλάμε για το «σαλόνι» του Κιλκίς, και ακριβώς μπροστά του το κτίριο του Δημαρχείου. Άραγε όταν οι παλιοί δήμαρχοί μας δεχόταν κάποιον ξένο υψηλόβαθμο επισκέπτη, δεν ντρεπόταν με την κατάντια και την εικόνα αυτής της πλατείας;

Που ήταν αισθητικά παντελώς αδιάφορη; Που είχε μόνο τσιμέντο και ελάχιστο πράσινο; Χωρίς ένα σιντριβάνι, ή άλλο οτιδήποτε καλαίσθητο που θα έδινε χρώμα και ζωή στο κέντρο της πόλης μας; Με κτίρια ετοιμόρροπα και τουαλέτες δημόσιες στο κέντρο της πλατείας; Που δεν πατούσε ποτέ ΚΑΝΕΙΣ Κιλκισιώτης ούτε σαν διερχόμενος; Που ούτε παιδιά δεν έβλεπες να παίζουν; Που είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο ΠΑΡΑΝΟΜΟ πάρκινγκ;

Που έβλεπες μόνο κάτι «κακομοίρηδες» κυρίως παλιννοστούντες γέροντες όρθιους μονίμως, να το έχουν στέκι για κουβέντα και χαρτιά; Αυτό αξίζαμε; Αυτή ήταν η πόλη μας, που καυχιόμασταν όλοι ότι την πονάμε;

Με την ανοχή όλων μας στο άσχημο και το παράνομο; Πως ένοιωθαν οι υπεύθυνοι του Δήμου, βλέποντας αυτή τη θέα από το παράθυρο του γραφείου τους; Τα όργανα του νόμου και της τάξης, αισθανόταν ότι έκαναν το καθήκον τους, ανεχόμενοι αυτή την πλατεία αλλά και τους πεζόδρομους του Κιλκίς καθημερινά κατειλημμένους από παράνομα Ι.Χ.;

Το παζάρι του Κιλκίς
Αμ το άλλο με το περίφημο Σαββατιάτικο παζάρι μας; Όλοι να ταλαιπωρούνται (επαγγελματίες, καταναλωτές κτλ), αλλά οι υπεύθυνοι τον ύπνο του δικαίου. Δεν έβλεπαν τι παρόμοιο και φυσικά επιτυχημένο έκαναν οι άλλοι Ευρωπαίοι, αλλά και Έλληνες σε άλλες πόλεις; Αυτοί ήταν χαζοί και εμείς έξυπνοι;

Λένε πως παλιά στο παζάρι μέχρι το 2.028 μΧ όλα ήταν έξω. Ψάρια, φρούτα, κρέατα, γλυκά, άνθρωποι, πωλητές. Καλά χαζοί ήταν; Δεν βρέχονταν, δεν κατουριόνταν; Δεν ζεσταινόταν στις κάψες του καλοκαιριού; Ε! ρε τι τράβηξε ο κόσμος παλιά. Τι κακουχίες, τι στερήσεις, τι ταλαιπωρίες. Ήρωες πρέπει να ήταν τότε.

Υπάρχουν κάτι φωτογραφίες από αυτό το παζάρι, αλλά πιστεύω ότι είναι προβοκάτσια και Photoshop και αποκλείεται να είναι αληθινές. Εμένα λίγο Μπαγκλαντές μου θυμίζουν αυτές οι εικόνες. Αναρχία, βρωμιά, δυσωδία, κάτι παλιοτέντες της κακιάς ώρας στους διάφορους πάγκους, αυτοκίνητα παρκαρισμένα ανάμεσα σε ανθρώπους.

Νόμιμοι και παράνομοι μικροπωλητές μαζί. Υγειονομικές συνθήκες; Έλεγχος παροχής αποδείξεων και καταβολής ΦΠΑ στο κράτος; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Ο κάθε «ξένος» μικροπωλητής ερχόταν στο Κιλκίς, πουλούσε, οικονομούσε και μην τον είδατε τον Παναή. Και οι δικοί μας μικροεπαγγελματίες σε απόγνωση, να μην μπορούν να κάνουν κάτι. Ευτυχώς όμως τώρα με τον Ομάρ ελπίζουμε να γίνει επιτέλους κάτι σωστό και να γίνει η λαϊκή αγορά του Κιλκίς ένα στολίδι.

Ο Ομάρ παρουσίασε τις μακέτες του έργου που ονειρεύεται και θα μοιάζει με το Καπαλί Τσαρσί. Θα είναι κλειστή, κατασκευασμένη από «ελαφριά» υλικά, για φτηνότερο κόστος αλλά και πιο όμορφη. Οι μικροπωλητές πιστεύουν ότι θα δουλεύουν αξιοπρεπώς σε ελεγχόμενους κλιματολογικά και υγειονομικά χώρους (κρύο -ζέστη- βροχές-wc), αλλά και θα υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος ενοικίασης.

Τα Σαββατιάτικα –και όχι μόνο- ψώνια, δεν θα είναι πλέον αγγαρεία και ταλαιπωρία, αλλά απόλαυση. Θεωρούν ότι θα «ξεσκιστούν στο τάλιρο», λόγω του ότι ο κόσμος θα κατεβαίνει πολύ περισσότερο στην αγορά. Θα υπάρχουν και μόνιμα καταστήματα (μανάβικα, μικροείδη, ανθοπωλεία κτλ, αλλά και χώροι για γρήγορο φαγητό, καφέ, τσιπουράδικα κτλ).

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς κύριος Χον Τσι Γέν, κινέζος μετανάστης, πρώην πλανόδιος μικροπωλητής κινέζικων ρολογιών, φακών, κινουμένων αρκουδιών κ.τ.λ.: «Υπάρχει κρίση στην αγορά, και αυτό το έργο είναι σημαντικό». Έξαλλος δήλωσε ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την παράνομη εισαγωγή ειδών από Σομαλία, Αφγανιστάν, Σουδάν. Αναδυόμενες αγορές που θα πλήξουν την τοπική οικονομία. Δήλωσε επίσης ότι ποιοτικά υστερούν κατά πολύ από τα κινεζικά (ελληνικά ήθελα να πω) 


Από εδώ και πέρα μας βλέπω να συχνάζουμε στο Δημοτικό μάρκετ στην πλατεία Δημαρχείου. Μια πολύ όμορφη κλειστή αγορά με ψάρια, λαχανικά, τυροκομικά όπου θα ψωνίζουμε και θα απολαμβάνουμε συγχρόνως.

Ο Ομάρ απαίτησε επίσης, όλο το έργο να γίνει από τοπικές επιχειρήσεις υπό μορφή χορηγών. Έτσι αυτή την όμορφη παραδοσιακή αγορά θα αναλάβουν να την κατασκευάσουν δυο μεγάλες βιομηχανίες: Η Alumil και η Κλέμαν, αλλά και όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός (είδη υγιεινής, ηλεκτρολογικά, ράφια κα) θα αγοραστεί υποχρεωτικά από καταστήματα του Κιλκίς. Για να κατέβει ακόμη περισσότερο το κόστος κατασκευής, θα δοθεί η εκμετάλλευση των ενοικίων για 5 χρόνια στους χορηγούς.

Ομάρ μην παραιτείσαι, "στάσου μύγδαλα"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.