Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Εορταστικές εκδηλώσεις 21ης Ιουνίου 2013: Πάλι με ανούσια πανηγυράκια θα τη βγάλουμε…

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Μαύρος
Έχει να πέσει πολύ γέλιο – η μάλλον κλάμα- αν γίνει κάποιο γκάλοπ στην πόλη μας, με το ερώτημα: «Τι γνωρίζετε για τη Μάχη του Κιλκίς; Γιατί θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές μάχες της νεότερης ιστορίας, της οποίας η νικηφόρα έκβαση έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας;» Και που να τα μάθουν τα παιδιά; Τα γράφει κανένα μαθητικό βιβλίο; Πηγαίνει κανείς μας προς το Μουσείο; Κάναμε ποτέ κάποια ουσιαστική δράση προβολής του γεγονότος;

Δυστυχώς εμείς οι Κιλκισιώτες ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε «λίγοι». Όχι ποσοτικά «λίγοι» αλλά ποιοτικά. Κι αυτό γιατί ποτέ μα ποτέ δεν είχαμε σημαντικές προσωπικότητες με όραμα που να μας εμπνεύσουν για μεγάλα πράγματα. Το ίδιο όμως και ο Κιλκισιώτικος λαός. Μέτριος σε όλα. Και ευχαριστημένος με χαζομάρες και δώρα χάντρες και καθρεπτάκια όπως έδιναν τους ιθαγενείς.

Πόσοι άραγε από εμάς γνωρίζουμε ότι το Κιλκίς -ακόμη και σήμερα- θεωρείται για του Βούλγαρους μια «δική τους» πόλη; Πόσοι γνωρίζουν ότι χιλιάδες νέα παιδιά στρατιώτες από την Κρήτη, τα άλλα νησιά, τη νότια Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, χάθηκαν μέσα σε μόλις 2-3 ημέρες; Πόσοι ξέρουν ότι πολέμησαν εθελοντικά ανήλικα αγόρια; Πόσοι μπορούν να αξιολογήσουν τις ιστορικές συνέπειες αυτής φονικής Μάχης 8.500 νεκρών, τα μετέπειτα χρόνια;

Φτιάξτε βρε loosers ένα μουσείο!!

Εδώ και χρόνια με συνεχόμενα άρθρα, «μάλλιασε η γλώσσα μας» να φωνάζουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό διαδραστικό Πολεμικό μουσείο, αντάξιο αυτού του γεγονότος και με πολλαπλά οφέλη στο Κιλκίς, τη Μακεδονία την Ελλάδα μας. Αλλά που να ακούσουν οι loosers της Ελλάδας. Βολεύονται όλοι με ανούσια πανηγυράκια. Στολισμοί, παρελάσεις, ξύλινες ομιλίες, ανούσιες εκδηλώσεις. Θα έρθει και κάποιος από την κυβέρνηση να τον γλείψουμε και να φωτογραφηθούμε μαζί του και τέλος. Και το χειρότερο; Πολλά, πολλά, πεταμένα χρήματα και άσκοπες εργατοώρες των υπαλλήλων του Δήμου, στρατού και όχι μόνο. Και ο κόσμος αμέτοχος, αδιάφορος.

Ας επαναλάβουμε λοιπόν για άλλη μια φορά τις προτάσεις μας:

Η ΠΡΟΤΑΣΗ Νο1
Κατασκευή και λειτουργία ενός Virtual reality (εικονική πραγματικότητα) Πολεμικού Μουσείου.
Μην τρομάζετε. Ούτε ακριβό είναι, ούτε ανέφικτο. Λίγο μεράκι θέλει, μα κυρίως τόλμη και ανοιχτά μυαλά… Ανέκδοτο τα «ανοιχτά μυαλά» στο Κιλκίς αλλά τέλος πάντων. Αυτό το είδος παρουσίασης υπάρχει (με τρομερή οικονομική αλλά και κοινωνική επιτυχία) ήδη σε πολλά μέρη του εξωτερικού. (Λονδίνο σχετικά με τους βομβαρδισμούς τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, Βατερλό Βέλγιο, και πρόσφατα το έκαναν και οι Τούρκοι για την Άλωση του 1453 !)

Χώρο έχετε ήδη έτοιμο. Το Πολεμικό Μουσείο. Άρα γλυτώνετε το πρώτο και δυνατό έξοδο. Δεν θα είναι ένα τυπικό μουσείο με εκθέματα, αλλά στην ουσία η δημιουργία μιας εξαιρετικά αληθοφανούς αναπαράσταση της μάχης. Θα είναι κλειστό στούντιο όπου η σκέψη θα είναι, οι επισκέπτες να βιώσουν πραγματικά τις συνθήκες της φρικαλεότητας αυτού του πολέμου, αλλά και κάθε πολέμου.

Το σκηνικό θα είναι σκοτεινό, με ορύγματα, αληθινό χώμα, σιτάρια, πνιγηρό από αληθινούς καπνούς, φωτιές, κραυγές από τραυματίες στρατιώτες, ήχους από κανόνια και πολυβόλα και ομοιώματα στρατιωτών σε σκηνές μάχης, σκοτωμένοι με τραύματα από σπέσιαλ εφέ που σε σοκάρουν κτλ

Θέλετε να το οργανώσει μια ιδιωτική εταιρεία; Θέλετε να συνεργαστείτε και να φέρετε ομοιώματα από Μουσείο Παύλου Βρέλη στα Ιωάννινα; Θέλετε να βάλετε κομπάρσους άνεργους Kιλκισιώτες; Δεν έχετε πολλά χρήματα; Βάλτε κούκλες και ντύστε τες με στολές εποχής. Ότι κι αν επιλέξετε καλό θα είναι. Μπορείτε να συνεργαστείτε με επαγγελματίες σκηνικών, κουστουμιών, σπέσιαλ εφέ, οπτικοακουστικών συστημάτων, ειδικού φωτισμού κτλ. Μέχρι και ειδικούς του σινεμά μπορείτε να φέρετε για να μας μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους. 

Σίγουρα θα υπάρχουν χιλιάδες αντικείμενα, στολές, ομοιώματα, σκηνικά κτλ κάπου καταχωνιασμένα. Αν τα πάρετε από τις αποθήκες τους, μάλλον καλό θα τους κάνετε…

Σε όλα τα παρόμοια μουσεία στην Ευρώπη που σφύζουν από τουρίστες και ζεστό χρήμα, υπάρχει επιπλέον κατάστημα που πουλά είδη σε σχέση με το γεγονός. Από σουβενίρ μέχρι βιβλία, τοπικά προϊόντα κτλ με το λογότυπο που θα δημιουργηθεί. Εδώ στο Βατερλό πουλάνε χώμα ! Ναι χώμα από το πεδίο της μάχης, ή κρασί με τον Ναπολέοντα και πολλά άλλα. Και τους βάζουν σε ένα διαμορφωμένο καμιόνι να ξεναγηθούν στο χώρο της μάχης σε κάτι παλιοχώραφα ! Στο Imperial War Museum του Λονδίνου επίσης, υπάρχει μια εκπληκτική αναπαράσταση των βομβαρδισμών του Β΄ΠΠ. Μόνο τα σχολεία να φέρεις κέρδισες.

ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 2
Ανάπλαση περιφερειακά του Πολεμικού μουσείου
Το Πολεμικό μουσείο έχει τρομερά πλεονεκτήματα ήδη. 1ον Μπαίνοντας στο Κιλκίς ο ξένος επισκέπτης, το βλέπει θέλει δεν θέλει. 2ον Υπάρχει ήδη περιμετρικός δρόμος (1.100 μέτρα μετρημένα), καθώς και μια θαυμάσια τσιμεντένια σκάλα. Εντυπωσιακή αλλά παρηκμασμένη σήμερα, που βγάζει ακριβώς μπροστά στο μνημείο των Ηρώων. 

Αν φτιάξετε περιμετρικά το δρόμο με δάπεδο από τουβλάκια, φανοστάτες, παγκάκια, σημεία στάσης κτλ θα κάνετε έναν υπέροχο χώρο για περιπάτους, ποδηλασία, πεζοπορία, ελκυστικό στους τουρίστες και τους Κιλκισιώτες.

Ονομάστε τον όπως θέλετε: «Πάρκο των Ηρώων», «Πάρκο Ανεξαρτησίας» «Πάρκο Ελευθερίας» κτλ. Βάλτε έγχρωμες πινακίδες με φώτο ή ανάγλυφα, σχετικά με την ιστορία της μάχης. Κάντε ένα μαγαζάκι με χυμούς, καφέ σνακ ή πολεμικά σουβενίρ. Αναδείξτε τα σκαλοπάτια με εντυπωσιακό φωτισμό, με τοποθέτηση μαρμάρων ή πέτρας, κόψτε τα κλαδιά για να «ανοίξει» ο χώρος. 

Η είσοδος του επισκέπτη να γίνεται από τις σκάλες, περπατώντας και φτάνοντας μπροστά στο μνημείο. Από την υπάρχουσα είσοδο, δεν εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης, γιατί φτάνει από πίσω. Φανταστείτε να μπαίνεις στο Κιλκίς βράδυ και να βλέπεις ένα εντυπωσιακά φωτισμένο λόφο. Φανταστείτε να ανεβαίνεις τα σκαλιά και κουρασμένος να αντικρίζεις το συγκινητικό άγαλμα με τους συμπολεμιστές.

Επίλογος
Κύριε Δήμαρχε
Πρέπει να «δώσετε» κάτι διαφορετικό στα παιδιά μας. Οι τυπικές παρελάσεις, οι «ξύλινοι» και ανούσιοι λόγοι ( πιστέψτε με δεν τους ακούει κανείς), και η κατάθεση στεφάνων είναι πλέον ξεπερασμένα και δαπανηρά. Δεν είναι ωφελιμότερο να γίνει κάτι μόνιμο; Να εντυπωσιάζει, αλλά και να μεταφέρει γνώση της ιστορίας; 

Δε βαρεθήκατε, δεν κουραστήκατε από τις διαρκείς διχόνοιες, αντεγκλήσεις, κόντρες στα ανούσια ερωτήματα «να γίνονται παρελάσεις ή όχι;» και τόσα άλλα; Το Κιλκίς τουριστικά και οικονομικά θα είναι κερδισμένο. Η προβολή μεγάλη. Τα νέα αλλά άδεια ξενοδοχεία πιθανώς να γεμίσουν. 

Η νεολαία μας θα ξαναβρίσκει ήρωες και ιδανικά για να πιστέψει κάπου. Οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν, η πόλη θα πάρει άλλη μορφή από τον τουρισμό. Θα δουλέψουν τοπικά συνεργεία τεχνιτών, υπάλληλοι κτλ Το ένα φέρνει το άλλο… Το Κιλκίς θα γίνει γνωστό και πρωτοπόρο. Θα μας ζηλεύουν, θα θέλουν να μας μιμηθούν, να μας αντιγράψουν, για αυτή την καινοτόμο κίνησή μας. 

Το κόστος είναι σίγουρο ότι δεν θα υπερβεί τα συνολικά ανούσια χρήματα που θα ρίξετε όλη τη χρονιά χωρίς αντίκρυσμα. Γιατί όχι να μην βρείτε και χορηγούς. Μεγάλους ή και τοπικούς. Να συνεργαστείτε με το στρατό. Έχει άπειρο μουσειακό υλικό που σκουριάζει εδώ και εκεί. Έχετε εσείς και η Περιφέρεια τεχνικές υπηρεσίες, προσωπικό, εργάτες κτλ Εκμεταλλευτείτε τους…Τολμήστε το, σκεφτείτε το, μελετήστε το και είμαι σίγουρος ότι δεν θα χάσετε. Ούτε εσείς, ούτε εμείς.

Από γάμους και «αέρα» πανηγύρια χορτάσαμε. Από υποδομές πάσχουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.