Σάββατο 16 Μαΐου 2020

12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής


«Όταν μιλάω για παιδιά, παίρνω την πλευρά του μαθητή. Εδώ στο ΜΙΤ συνεχίζω να μαθαίνω και σίγουρα δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά, εάν δεν συνέχιζα να μαθαίνω», είπε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου εργάζεται από το 1996.

Συμμετέχοντας στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που για πρώτη φορά λόγω του convid 19 γίνεται διαδικτυακά, ο κ Μπλέτσας ξεδιπλώνοντας τη δική του συναρπαστική εμπειρία εξήγησε πως ο υπολογιστής είναι απόλυτα ταιριαστός με τα παιδιά και ότι ο προγραμματισμός είναι με την ευρύτερη έννοια μια διαδικασία μάθησης κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο.

«Μπορεί να μην καταφέραμε τελικά να κάνουμε ένα εμπορικό προϊόν , αλλά η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2005 με τον Νίκολας Νεγρεπόντε από το Media Lab με τον φορητό υπολογιστή «ΧΟ» ,άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο των υπολογιστών καταφέροντας να ρίξει τελικά κατακόρυφα την τιμή τους. Ο φορητός υπολογιστής πλέον έγινε ένα αυτόνομο σύστημα σύνδεσης στο διαδίκτυο γεγονός που έφερε επανάσταση στον τομέα της προσβασιμότητας.

Ο Μιχάλης Μπλέτσας έχει υλοποιήσει δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης βασισμένα σε τεχνολογίες αιχμής συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πρώτες δοκιμαστικές πλατφόρμες ADSL καθώς και διαφόρων ασυρμάτων τεχνολογιών. Ο Μιχάλης Μπλέτσας έχει δώσει πολλές κεντρικές ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και έχει εκτεταμένη κοινωφελή δραστηριότητα.

Περισσότερες από 100 πρωτότυπες εργασίες
Το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια διεξάγεται από τις 12-15 Μαϊου διαδικτυακά στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ και διεξάγεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και το ΝΟΗΣΙΣ.

Ομάδες μαθητών από όλες τις βαθμίδες σχολείων παρουσιάζουν πρωτοποριακές προτάσεις για έξυπνα σπίτια, πόλεις και συσκευές. Εντυπωσιακές είναι οι ρομποτικές εφαρμογές που αφορούν κυρίως σε συστήματα αυτόματου ελέγχου . Εντυπωσιακές είναι οι προτάσεις στον τομέα των εφαρμογών σε θέματα ιατρικής, περίθαλψης και καθημερινής φροντίδας, ενώ προτείνονται ενδιαφέρουσες λύσεις σε θέματα πληροφορικής , ρομποτικής και προστασίας περιβάλλοντος , ασφάλειας διαδικτύου, πληροφορικής και μουσικής, τέχνης, πολιτισμού και εκπαιδευτικών εφαρμογών σε Android.

Το εκθεσιακό μέρος του Συνεδρίου, δηλαδή τα θεματικά πάρκα: Roboland, Gameland και e-posters , επειδή απαιτούν φυσική παρουσία μεταφέρονται στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2020, ώστε να γίνει με ασφάλεια η προσέλευση εκπαιδευτικών και μαθητών.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου
https://www.noesis.edu.gr/wp-content/uploads/2020/04/program.pdf

Το video του Συνεδρίου

https://www.youtube.com/watch?v=YcQuESiGByE&fbclid=IwAR2BSF2ZGt5MQzfuFUDXeSeCVT4ldIvRxnYqk5vM4ko3tRxBpRrL-ObxmLU


Ο Μιχάλης Μπλέτσας έγινε σε ηλικία 28 ετών Διευθυντής πληροφορικής του Media Lab του ΜΙΤ . Συνδέθηκε με στενή φιλία με τον διευθυντή του Εργαστηρίου νίκολα Νεγρεπόντε και υλοποίησαν την ασύρματη ευρυζωνική δικτύωση τόπων χωρίς υποδομή. Κατασκεύασαν τον υπολογιστή OLPC (One Laptop Per Child) έναν ιδιαίτερα φτηνό φορητό υπολογιστή που θα μπορούσαν να έχουν όλα τα παιδιά ακόμη και στο πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.